ÇEVRE VE INSANLIK IÇIN RADYOAKTIFSIZ BIR YAŞAM

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması

PROJENİN AMACI: Ülkemizde yapılması planlanan nükleer santrallerde üretilecek elektrik enerjisinin güç trafosu (yükseltici trafo ) ile şebeke dağıtım merkezine (düşürücü trafo) kadar olan iletimi esnasında radyoaktif etki (X – Işınları)’oluşacağından, bakır iletken yerine, doğa ve canlıların zarar görmemesi açısından X-ışınlarının yayılmasını engelleyen kurşun iletken kullanılarak şehirlerimizdeki insanların toplu taşımalarda en çok kullandıkları tramvay ve metro sistemlerinin çalışması için gerekli olan elektriğin getirilmesi.

PROJENİN HEDEFLERİ: Gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir Dünya’ nın bırakılması.

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

* DC (Doğru akım) Pil kullanılarak elektrik santrali maketlendirilmiştir.

* Anahtar, güç trafosu (yükseltici trafo) yerine kullanılarak santralden çıkan elektrik enerjisi yükseltilmiştir.

* Enerji kurşun kalem üzerinden geçirilerek, kurşunun iletken özelliği ile aynı zamanda X-ışınlarını geçirmeme özelliğinden faydalanılarak doğanın ve canlıların korunması amaçlanmıştır.

* Ampül ve duy, şebeke dağıtım merkezine (düşürücü trafo) maketi olarak kullanılmış olup, elektriği istenilen  voltaja getirmektedir.

* Pervaneli DC (Direk akım) motoru ile, kurşun ve bakır iletkenler yolu ile getirilen elektriğin tramvay ve metro sistemlerinin çalışması işlemini gerçekleştirebileceği gösterilmektedir.

KULLANILAN YÖNTEMLER:

* Oluşturulması düşünülen sistemin varlığı internet ortamında araştırılmıştır.

*.Konuyla ilgili Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği son sınıfta okumakta olan iki öğrenciden bilgi alınmıştır.

ULAŞILAN SONUÇLAR:

Nükleer santralde üretilen elektrik enerjisinin güç trafosu (yükseltici trafo) ile şebeke dağıtım merkezi (düşürücü trafo) arasında kurşun iletken ile yapılabileceği maket üzerinde gösterilerek X-ışınlarının canlılar üzerindeki zararlarını önleyebileceği sonucuna varılmıştır.

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

Nükleer elektrik santralinde üretilen voltaj 6000V. İle 18000V. arası bir gerilimle üretilmektedir. Bu gerilim güç trafoları (yükseltici trafo) yardımıyla 380 000V’a kadar yükseltilmektedir. Gerilimin yükseltilmesi esnasında güç trafosu (yükseltici trafo) ile şebeke dağıtım merkezi (düşürücü trafo) arasındaki bakır iletkenlerden radyoaktif (X- ışınları) sızıntı oluşmaktadır. Bu oluşumu engellemek için maketimizde de görüldüğü üzere bakır iletken yerine kurşun iletken kullanılarak da elektriğin iletilebilmekte olduğu gözlenerek radyoaktif sızıntı probleminin bu şekilde çözümlenebileceği sonucuna varılmıştır.

Bu sonuçlara ulaşmamızı sağlayan proje maketimizin 220V ile çalışması gerekirken, maket üzerinde uygulama esnasında tehlike oluşmaması için DC (Doğru akım) kaynağı kullanılmıştır.

PROJE KONUSU İLE İLGİLİ LİTERATÜR TARAMASI:

http://www.kursunlevha.com/urunlerimiz.html

http://tr.wikipedia.org/wiki/Kur%C5%9Fun

BU FAALİYETLERİN TAKVİMİ:

14 – 19 Aralık 2010: Problem tespiti, kaynak taraması ve anket uygulaması.

20 – 21 Aralık 2010: Malzeme temini

21 – 26 Aralık 2010: Proje maketinin yapılması

26 – 28 Aralık 2010: Maketin test edilmesi

PROJENİN BÜTÇESİ:

DC Pil                         :  4.00 TL

Anahtar                       :  1.00 TL

Kurşun Kalem             :   1.00 TL

Duy ve Ampül              :   2.00 TL

Motor ve Pervane        :  2.00TL

Bakır iletken                :   1.00 TL

Maket Platform            : 10.00 TL

Toplam                        : 21.00 TL

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.