CANLILAR TÜKENDİKÇE BİZ DE TÜKENİYORUZ

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması

Projenin Amacı:

Dünyada nesli tükenmekte olan canlılarla ilgili topluluk halinde yaşadığımız en küçük alanlardan biri olan okulumuzda değişik yaşlardaki bireylerde farkındalık yaratma

Projenin Hedefi:

Okulumuzdaki öğrencilere Nesli tükenmekte olan canlıların ekolojik dengedeki önemini kavratmak, doğal dengenin bozulması sürecinde hayatımızda değişecek doğal olayların yaşamımıza etkisini öğretmek ve doğal dengenin korunabilmesi için yapılabilecek veya alınabilecek önlemleri öğrenmelerini sağlamaktır.

Projenin Özeti:

Okulda 200 öğrenciye uyguladığımız anket sonuçlarını değerlendirdik. Kaynak taraması yaparak nesli tükenmekte olan canlılar hakkında bilgileri topladık. Bu canlılarla ilgili belgeleri düzenledik. Bilgisayar sunumları, resimleri ve yaşamlarını içeren sergi materyalleri ve dış alanda açacağımız gezici sergi materyallerimizi hazırladık. Sınıflarda sunumlar yaptık. Herkesin daha fazla ilgisini çekmesi için koridorda ve okul bahçesinde sesli gezer sergiler açtık. Proje başlangıcında yaptığımız anketi tekrar uyguladık.

Gerçekleşen Faaliyetler:

Dönemin ilk fen ve teknoloji dersinde üniteler hakkında öğretmenimizin kısa bilgilendirmeleri üzerine ekolojik denge, nesli tükenmekte olan canlılar, doğal dengenin her gün bozulmaya devam etmesi hakkında aramızda karşılıklı konuşmaların üzerine fazla bilgimizin olmadığına karar verdik. Yaptığımız araştırmalar sonucunda ise dünyanın geleceğiyle ilgili en büyük sorunlarından biriyle karşı karşıya olduğumuzu fark edince daha fazla kişinin bu konu hakkında bilgi sahibi olmasını istediğimize karar verdik. Okulumuz öğrencilerinin bu konu hakkında ilgilerini ve bilgilerini ölçmek amacıyla bir anket düzenledik. Anketi farklı yaş gruplarında 200 öğrenciye uyguladık.

Anket sorularımız:

1- “Nesli tükenmekte olan canlı” ne demek biliyor musunuz? ( %60 evet )

2-  Nesli tükenmekte olan canlılara örnek verebilir misiniz? ( %20 evet )

3- 2. Soruya evet demişseniz kaç tane örnek verebilirsiniz?  ( 2 den fazlayı işaretleyen 10 kişi vardı.)

4- Nesli tükenmekte olan canlıların doğadaki önemini biliyor musunuz? ( %35 evet )

5- Bu canlılar için bir şeyler yapmak ister misiniz? ( %70 evet)

Yaptığımız anket sonucunda, okulumuz öğrencilerinin bu konu hakkında bilgilenmeye istekli olduğunu ama var olan bilgilerinin yetersiz olduğunu gördük. Yaptığımız araştırmaları genişletip ve derinleştirip arkadaşlarımızı bu konuya duyarlı hale getirmeyi sağlamaya çalışmak için görsel materyallere başvurduk. Nesli tükenmekte olan canlıların fotoğraflarını çıkartıp sınıflarda sunumlar yaptık. Doğal dengenin bozulmasının etkileri üzerine okulumuzda konferans düzenleyip arkasından soru cevap şeklinde bilgilenmeyi istedikleri ana konuları tespit ettik. İlgiyi arttırmak için okul panolarını ilgi çekici bilgilerle donattık. Okul bahçesinde sergi düzenleyip edinilen bilgilerin kalıcı olmasını ve duyarlılığın artmasını istedik. Yaptığımız şeyler sonucunda bir gelişme kaydedip kaydetmediğimizi gözlemlemek amacıyla ikinci bir anket düzenledik. Çıkan sonuçta amacımıza ulaştığımızı görerek okulumuzdaki arkadaşlarımızın bilgilerini arttırdığımızı ve doğal sorunlara daha duyarlı kişiler haline getirdiğimizi gördük.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.