BULUŞ ŞENLİĞİ 2011

Bu yıl Buluş Şenliği ‘nin sekizinci, JPL Invention Challenge yarışmasının on dördüncü yılı.

Bu yılki yarışma “Bidona Şutla” adını taşıyor

Öyle bir cihaz yapın ki standart bir futbol topunu beş metre uzaktaki bir çöp bidonunun içine atabilsin. Her yarışmacı takıma bir dakikalık süre içinde üç kere atış şansı verilecek, topu bidonun içine sokmaya veya bu hedefe yaklaşmaya göre puanlar verilecek ve en fazla puan alan takım birinci olacaktır.

Amaç : Öyle bir cihaz yapın ki,  bir standart Amerikan futbol topunu5 metreuzaktaki bir çöp bidonunun içine bir dakikalık süre içinde üç kere atabilsin. Bidonun içine ve hedefe yakın atışlara puan verilecek, üç atışın puanları toplamı en yüksek olan takım yarışmayı kazanacaktır. 

 Yarışma Kuralları

1)      Kimler yarışmacı olabilir:

Yarışma, başvuru formunu belirtilen zamanda doldurup teslim eden tüm lise öğrencilerine ve hobicilere açıktır. Lise öğrencileri okulları adına yarışabilir, hobici kategorisinde kendi başlarına yarışamazlar

Her okulda bir ekip yarışmaya katılabilir. Başvuru adedi yüksek olduğu takdirde aynı adı taşıyan farklı kategorilerdeki liselerden ilk başvuran okul, ya da kendi aralarında yaptıkları yarışma sonucu en iyi derece alan okul yarışmaya kabul edilecektir.

Her iki kategoride 20 yarışmacı ekip kabul edilecektir. Yarışma başvurusu yirmiden fazla olursa ön eleme yapılabilir.

Buluş Şenliği yarışması ilk olarak düzenlendiği 2004 yılından beri tüm yarışmalara katılan okullar, son başvuru tarihinden önce başvuru yaptıkları taktirde yarışmaya ön elemesiz alınacaklardır

Yarışma başvuruları 26 Eylül 2011 ile 11 Kasım 2011 tarihleri arasında yapılabilir

2)      Yarışma tarihi ve yeri

Yarışma 10 Aralık Cumartesi günü saat 10:00’da Kayışdağında bulunan Yeditepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi avlusunda yapılacaktır

3)      CİHAZ

a)      Bir Amerikan futbol topunu araya yerleştirilmiş2 metreyükseklikte bir engelin üzerinden aşırıp,5 metreuzakta bulunan bir bidonun içine atabilecek şekilde şutlayabilecek. Şutlamaktan kasıt topa darbe şeklinde bir vuruştur. Topu itmek veya savurmak kurallara aykırıdır. Her şutun kurallara uygun şekilde gerçekleştiğine hakem karar verecektir.

b)       Bir Amerikan futbol topunu bir dakika içinde en fazla 3 kere şutlayabilecek. Aynı topu kullanmak ve cihazı atıştan sonra yeniden kurmak kurallara uygundur. Cihazın hiza ve ayarı atışlar arasında değiştirilebilir ama bunu yapmak için önceden atılmış topun yere veya bidona değmiş olması, topun hedefe doğru hareket halinde olmaması gerekir.

c)      Top NFL standartlarına uygun olup, ort.28,3 cmuzunlukta ve ortasında çevresi 53,3cm’dir (+-0,6cm).

Topun uzun çevresi 71,1cm (+-0,6cm) olup411 gramağırlığındadır (+-14 gram) 

 

d)      Vuruş yapılmadan, yapılırken ve yapıldıktan sonra5 metreçizgisinin arkasında kalabilmelidir.

e)      Vuruş yapılmadan, yapılırken ve yapıldıktan sonra 2 metreden daha yüksek olamaz

f)       Güvenli enerji kaynakları kullanılmalıdır. Güvensiz enerji kaynaklarına örnek olarak kimyasal patlayıcılar, kostik gazlar, roket motorları sayılabilir. Yüksek basınçlı gaz sistemleri ve güvenliliği kesin olmayan enerji kullanılacağında mutlaka önceden onay alınız.

g)      Tek bir eylemle (bir ipin kesilmesi, düğmeye basılması, pimin çekilmesi gibi) başlatılabilmelidir. Başlatan kişinin sisteme dinamik veya potansiyel enerji aktarmasından kaçınılmalıdır. Tüm depolanabilir enerji sistemleri yarışma başlamadan doldurulmuş olmalıdır.

h)      Yapımında zehirli, kişiye ve çevreye zararlı ve güvensiz olmayan her türlü malzeme kullanılabilir.

i)        Yarışma sırasında cihazın görünen bir yerine resmi kayıt numarası iliştirilecektir.

j)        Kelepçe, yapıştırıcı bant, veya cihazı yere sabitlemeye yönelik herhangi bir araç kullanılmamalıdır. Cihazı bulunduğu yere sabitlemek için sadece ekstra ağırlık kullanılabilir. Ekstra ağırlıklar cihaz ağırlığına dahil kabul edilir.

k)      Bulunduğu yerdeki eğim ve pürüze adapte olabilmelidir.

l)        Ön eleme yapılacaksa ön elemeye giren cihazların temel çalışma prensipleri finalde korunmalıdır.

4)     ENGEL

a)     Engel 2m x 2m boyutlarında, arkasının görülmesine engel olunmayacak tarzda imal edilmiş olacaktır.

b)     Top engele çarpabilir, bu nedenle (varsa) alacağı puanlar etkilenmez.

c)      Engelin ayaklarına devrilme şansını azaltmak amacıyla ağırlıklar yerleştirilecektir. Engelin devrilmesi durumunda yarışmacının başka atış şansı kalmaz. Engel veya top yarışma kuralları dışına çıkacak hasar görürse yarışmacı diskalifiye edilir.

5)     BİDON

a)     Hedef olarak belirlenen bidon67 cmyüksekliğinde, üst kısmında50 cmiç ağız çapında dip kısmında 43cm çapında olacaktır.

b)     Bidonun içine denge amaçlı ağırlık koyulacaktır.

6)     YARIŞMA ALANI

Yarışma alanında cihazların sırayla yarıştırılmasına elverişli iki alan hazır olacaktır. Yüzey genellikle düzgündür ama bazı pürüz ve düzensizliklerin olması mümkündür.

 

Cihaz kendisine ayrılmış2 mx2 mbir alan içinde istenen yere kurulabilir. Bidon, alanın ön çizgisinden eksen olarak5 mmesafeye yerleştirilecek ve işaretli alan ile bidondan2,5 metremesafeye, ikisinin arasına2 myükseklikte bir engel koyulacaktır.

7)     PUANLAR

Bidonun etrafına 1,5m 2,5m ve 3,5m çaplı daireler çizilecek.

a)     Bidonun içine giren top için 50 puan (top bidona girdikten sonra dışarı sıçrayabilir)

b)     Top bidonun ağzına çarpıp girmezse 30 puan

c)      Top bidonun yan yüzüne çarparsa 25 puan

d)     Top, en içteki 1,5m çaplı daireye düşerse 15 puan

e)      Top, ortadaki 2,5m çaplı daireye düşerse 10 puan

f)       Top en dıştaki 3,5m çaplı daireye düşerse 5 puan

8)     YARIŞMANIN YAPILIŞI

Yarışma, hazır olan cihaz sırasına göre rastgele yapılacak, her takıma kurulum, yarışma ve alanı terk etmek için toplam 3 dakika verilecek. Ekip, her şuttan sonra topu cihaza yerleştirmekten kendisi sorumlu olacaktır.

Hazır olan ekip anons edildikten sonra ekip üyelerini sunacak ve cihazın çalışma prensibini kısaca anlatacaktır.

Hakem cihazın, sayı hakemlerinin hazır olduğunun onayını alıp “3 – 2 – 1 – başla” komutu verecek ve ekip cihazı çalıştıracak, aynı anda kronometreler de çalışacaktır.

Ekip atışını yapıp, topu tekrar cihaza yükleyip (yerleştirip) 3 kereye kadar tekrar atış yapabilir. Top havadayken süre bitse dahi o atışın puanı geçerli olacak.

Üç gözlemci topun düştüğü yeri gözleyecek ve tebeşirle işaretleyecek. Üç atış yapıldığında veya 60 saniye sona erdiğinde gözlemciler her atış için puanları anons edecek, hakem puanları skor formuna doldurup puanların toplamını alacak ve ekip alanı terk edecek

Tamer Kaplan

Cep tel : 0530 5134750

İş tel : 0216 4201882

Eposta adresi : tkaplan@bulus.ws veya tamer@savior.com.tr

http://www.bulus.ws