Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı yurt dışındaki Türk üniversite öğrencilerini ve genç hukukçuları 9-16 Temmuz 2021 tarihleri arasında İnsan Hakları Eğitim Programı için Bosna-Hersek’te bir araya getiriyor.
Mavi Kelebeklerin Hikayesi
İnsanlık, 2. Dünya Savaşından sonra Avrupa’daki en ciddi insan hakları ihlallerine, 1992-1995 yılları arasındaki Bosna Savaşı sırasında işlenen insanlığa karşı suçlar ve soykırım ile tanık oldu. Toplu katliamlarda şehit edilen Bosnalı Müslümanların, cesetleri bulunmasın diye çok uzak arazilerde toplu mezarlara gömüldü ve bölgenin florasına uygun bitkilerle üzerleri örtüldü. Ancak toplu mezarların üstünde Artemis isimli çiçeklerin çıkmaya başlaması ve çoğalmasıyla birlikte sadece bu bitkiyle beslenen mavi kelebekler de bu bölgelerde görülmeye başlandı. Mavi kelebeklerin bazı bölgelerde kümelendiklerinin anlaşılması üzerine araştırmalar yapıldı ve mavi kelebekler takip edilerek binlerce şehidin gömüldüğü yüzlerce toplu mezar bulundu. Şehitler, mavi kelebekler sayesinde bulundukları toplu mezarlıklardan çıkarılıp Potočari’deki şehitliğe defnedildi ve toplu mezarlıklar bulundukça defnedilmeye de devam ediliyor.
Program İçeriği
YTB, yurt dışında üniversite eğitimi gören Türk vatandaşı/mavi kart sahibi öğrencilere ve genç hukukçulara, Bosna’yı ve Srebrenitsa Soykırımı’nı anlama ve insan haklarının önemini kavrama amacına yönelik özel bir anma ve eğitim programı düzenliyor.
Katılımcılar, programın başlamasından bir gün önce Saraybosna’ya gelecek olup, ilk gün soykırımda hayatlarını kaybedenlerin anısına düzenlenen Barış Yürüyüşünün (Marş Mira) son bölümüne iştirak ederek Srebrenitsa Soykırımı Anıt Mezarlığın bulunduğu Potočari Köyü’ne (yaklaşık 25 km) yürüyecekler. İkinci gün ise yıl içerisinde tespit edilen toplu mezarlardaki şehitlerin Anıt-Mezarlığa defin merasimine katılacaklar. Defnin ardından katılımcılar Saraybosna’ya dönecekler.
Üçüncü gün başlayacak ve 3 gün sürecek İnsan Hakları Eğitim programı kapsamında katılımcılar insan hakları, nefret suçları, ayrımcılık, İslam karşıtlığı, Bosna’daki soykırım ve insanlığa karşı suçlar, insan haklarının uluslararası koruma mekanizmaları gibi konularda akademisyenler, kamu kurumu temsilcileri ve alanında uzman hukukçulardan eğitim alacak. Gala yemeği ile son bulacak olan programın sonunda katılımcılara sertifika verilecek.
Son iki gün Saraybosna ve Mostar şehirlerinde yapılacak kültürel geziler ve doğa turları ile program sona erecek.
Metin Kutusu:
Program Akışı
9 Temmuz: Saraybosna’ya Varış
10 Temmuz: Barış Yürüyüşü (Marş Mira)
11 Temmuz: Srebrenitsa-Şehitlerin Defin Merasimi ve Saraybosna’ya Dönüş
12 Temmuz: İnsan Hakları Eğitim Programı ve Saraybosna Şehir Turu
13 Temmuz: İnsan Hakları Eğitim Programı ve Saraybosna Kültürel Gezisi
14 Temmuz: İnsan Hakları Eğitim Programı ve Akşam Galası
15 Temmuz: Mostar Kültürel Şehir Gezisi ve Kurum Ziyaretleri
16 Temmuz: Vrelo Bosne Doğa Turu
Eğitim İçeriği
İnsan Haklarının Temel Kavramları, Tarihsel Gelişimi ve Felsefesi
Uluslararası İnsan Hakları Koruma Mekanizmaları (AİHM, BM, vb)
İnsan Haklarının Güncel Konuları, Müslümanlara Karşı Nefret Suçlarıyla Mücadele ve İslam Karşıtlığı Çalışmaları Workshopları
Bosna Özelinde Konular
Programa ilişkin detaylar, kabul edilen katılımcılara daha sonra iletilecek.
Ulaşım, Konaklama ve Diğer Masraflar
Eğitim programına katılacak katılımcılardan 200 avro katılım bedeli talep edilecek. Katılım ücreti dışında katılımcılardan herhangi bir ücret talep edilmeyecek olup yemek dâhil konaklama, transfer (gidiş-dönüş uçak bileti ve program içi transferler) ve program kapsamında planlanan her türlü faaliyete katılım ücreti YTB tarafından üstlenilecek.
Kimler Başvurabilir?
Eğitim programına yurt dışında ikamet eden ve lise eğitimini yurt dışında tamamlamış olan 35 yaş ve altı Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi üniversite öğrencileri (lisans, yüksek lisans, doktora) ile mezun genç hukukçular başvurabilir.
Programa Hangi Ülkelerden Başvurulabilir?
Almanya-Avusturya-ABD-Avustralya-Belçika-Danimarka-İsveç-İsviçre-Finlandiya-Norveç-Fransa-Hollanda-İtalya-Birleşik Krallık-Kanada
Programa Hangi Bölümleri Okuyanlar Başvurabilir?
Hukuk- İletişim Bilimleri- Psikoloji- Siyaset Bilimi- Eğitim Bilimleri- Uluslararası İlişkiler- Medya Bilimleri- Felsefe- Teoloji- İşletme- Diğer Sosyal Bilimler
BAŞVURU İÇİN
Başvuru esnasında yaşadığınız bir teknik aksaklığın çözümlenmesi için ihep@ytb.gov.tr adresiyle iletişime geçebilirsiniz.
Kabul Kriterlerine Etki Eden Hususlar
Eğitim başarısı
Sivil toplum faaliyetleri
İnsan hakları alanında bilgi, tecrübe veya özel motivasyon
Başvuranlar arasında yukarıdaki kıstaslar temel alınarak YTB tarafından başvuru sahibinin özgeçmişi dikkate alınarak online görüşme usulüyle değerlendirme yapılacak ve programa katılımda ülke, üniversite bölümü ve cinsiyet dağılımı dikkate alınacak. Başvuru sonucu 10 Mayıs 2021 tarihine kadar başvuru sahiplerine e-posta yolu ile bildirilecek.