İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI
BU BENİM ESERİM MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI
PROJE AMACI:
Canlılara zarar veren böceklerin doğal yollarla felç edilip,öldürülmesi.
PROJE HEDEFİ:
1-GÜNÜMÜZDE BÖCEK ÖLDÜRMEDE KULLANILAN KİMYASALLARIN ZARARLI ETKİLERİ VARDIR.ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ BÖCEKLERİN ÖLDÜRÜLMESİ SIRASINDA ÇEVRENİN VE İNSANLARIN ZARAR GÖRMEMESİDİR. 2-DOĞAL YOLLARLA OLUŞTURDUĞUMUZ BÖCEK ÖLDÜRÜCÜNÜN İNSANLARA VE ÇEVREYE ZARAR VERMEDEN BÖCEKLERİ ÖNCE FELÇ ETMESİ,DAHA SONRADA ÖLDÜMESİ HEDEFLENMİŞTİR.
PROJE ÖZETİ:
Projenin amacı böceklerin öldürülmesi sırasında çevrenin ve insanların zarar görmemesidir.Bu amaçla içerisinde böceklerin hücre zarını delen acıbiber özü ve sinirler üzerinde felç edici etkisi olduğu bilinen hardal özü karıştırılarak bir mum yapıldı .Bu mum böceklerin bulunduğu bir ortama yerleştirildi ve böceklerin etkisiz hale getirildiği gözlendi.Sonuçta diğer canlılar ve zarar görmeden zararlılardan kurtulmuş olundu.
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:
PROJE TAKVİMİ 24 Eylül-5 Ekim:Proje konusunun belirlenmesi ve hipotezl 8Ekim-23Kasım:Kaynak Taraması 22Ekim-31 Ekim:Acı biber özü,hardal özü ve gerekli malzemelerin temini 30Ekim?21 Kasım:Denek olarak kullanılacak böceklerin seçilmesi, 15 Kasım-30 Kasım: 30 Kasım-5 Aralık:Deney düzeneğinin kurulması mum yapımı 5 Aralık-8 Aralık:Düzeneğimizin etkililiğini ölçmek için çeşitli denemeler,sonuç ve yorumlar PROJE BÜTÇESİ :30 YTL KULLANILAN YÖNTEMLER: HİPOTEZLER: -Çevreye zarar vermeden de zararlılarla mücadele mümkündür. -Kendi böcek öldürücümüzü kendimiz yaparak bütçemize katkıda bulunabiliriz. YAPILAN GÖZLEM VE DENEYLR: Yapılan araştırmalar sonucu çeşitli bitkilerin ve bitki özlerinin böcekler üzerinde öldürücü etkilerinin olduğu anlaşıldı.Özellikle acı biber kendisine acılık özelliğini veren bileşikler sayesinde böcek kovucu özelliğe sahip.Aynı zamanda acı biber böceklerin hücre zarlarını deliyor.Hardal özü ise sinirler üzerinde hasar veriyor. Buradan yola çıkarak bir mum yapıldı.Bu mumun içerisine acı biber özü ve hardal özü karıştırıldı.Üstü kapalı büyük bir kavanoz alındı ve içerisine deneyde kullanacağımız böcekler yerleştirildi.Mum bu düzeneğin tam ortasına konularak yakıldı.Bir süre sonra böceklerin önce hareketsiz kaldığı,daha sonra da etkisiz kaldığı gözlemlendi.Acı biber özü böceklerin hücre zarlarını delerek onları hareketsiz hale getirdi,hardal özü ise delinen hücre zarlarından içeri girerek sinirleri felç edip,böcekleri etkisiz hale getirdi. KAYNAKLR:www.ekoses.com,www.dogaltedavi.net,www.bitkialemi.com,Bilim ve Teknik (kasım2006)