Bizi Tanımlayan Dijital Kimliğimiz

blog yazarı
Fadime Akdoğan

Dijital kimliği tanımlayarak nerelerde kullandığımızdan bahsettim. Linkedin ve CV’yi ayrıca ele alarak daha etkili hale getirmek için öneriler sundum.

Kimlik TDK’de “Toplumsal bir varlık olarak insanın nasıl bir kimse olduğunu gösteren belirti, nitelik ve özelliklerin bütünü.” şeklinde tanımlanmıştır. Bu bağlamda dijital kimlik ise kullanıcıların farklı dijital ortamlarda kim olduklarını ispatlamaya yarar. İspatı sağlayan da o siteye özgü yöntemlerle dijital kimlik doğrulama yöntemleridir.

Dijital Kimlik Oluşturduğumuz Yerlerden Bazıları :
Sosyal medya hesapları,
Online bankacılık müşterisi olmak,
Yurt-KYK başvuruları,
Herhangi abonelik işlemi,
e-Alışverişlerimiz ve
Eczaneden ilaç alımında dahi dijital kimlik oluşturmuş ya da kullanıyor oluyoruz.

Maddelere baktığımızda dijital kimlikleri zorunlu ve keyfi oluşturduğumuz hesaplar diye ayırabiliriz. Zorunlu oluşturduklarımızın üzerine bir şey katamayız ve kimsenin o hesaplarda bizi fark etmesini bekleyemeyiz. Oysa sosyalliğe açık şekilde oluşturduğumuz bireysel ya da marka hesaplarımızda çeşitli yollardan/bazen farkında dahi olmadan sosyal alıveriş yaparak kimliğimizin varlığını yükseltiriz.

Kimlik varlığını yükseltmek ile şunu kast ediyorum; madem ki parlatma potansiyeli bize ait bir hesap açtık, yetenek ve yetkinliklerimizi kullanıp paylaşarak hesabımızı daha iyi yerlere getirebiliriz. “Yetenek ve yetkinlikler=gerçek kimlik, bunları sosyal bir hesaba aktarmak=dijital kimlik” olarak görüyorum.

Sosyal Açıdan Dijital Kimliğimiz

Çevrimiçi alanlarda neredeyse her hareketimizde yorumlanmaya açık bir ayak izi bırakıyoruz. O halde bu izleri daha etkili bırakabiliriz. Bilgili olduğum 2 alan üzerinden bunu ele alacağım: Linkedin ve Cv.

Linkedin

Kendimizi, çalışmalarımızı, düşüncelerimizi paylaştığımız yer olarak sosyal ortamdaki dijital kimliklerde 1. sırada yer almayı fazlasıyla hak ediyor.

Linkedin’de etkin dijital kimlik için:

Beğenilerinizi başkalarının gördüğü unutulmamalı,
Yaptığınız paylaşım o amaca hizmet ettiği takdirde sizi daha çok kişiye ulaştırma potansiyelinde,
İş arıyor iseniz kendi alanınız üzerinde ilgi çekici, merak uyandırıcı ya da bilgi içeren paylaşımlarınız sizi o alandaki kişilere ulaştırarak bağlantı/iletişim kurmanızı sağlayabilir,
Hesabınızı insanların sizi tanıma ve iletişiminizi sağlamada bir araç olarak görebilirsiniz. Bu araca ne kadar özen gösterir ve kendinizi katarsanız o kadar iyi değil midir?

CV

Bir insan kaynaklarına CV’mizi gönderdiğimizde o an için biz değil pdf halindeki CV koşuyor olur. Neler ile derseniz:

Renk: Havacılıkla ilgili bölüm okuyorsam mavi tonları kullanmam daha çok mesleğimi anlatır ya da inşaat alanında isem grili yapı renkleri kullanabilirim.
Düzen: Bir yazı az sağda diğer yazı az solda olduğunda dağınıklık hissi yaratabilir. Ben genelde dümdüz bir çizgi koyar, her yazımın o çizgiye değdiğini sağladıktan sonra çizgiyi silerim.
Fotoğraf: İlk kez gördükleri halimiz, ilk izlenim; yüzümüzdeki mimikten üzerimizdeki giysiye kadar. Kabul görmüş ve en mantıklı olan görüş beyaz bir gömlek ile çekildiğimiz fotoğraftır.

Kendinize çok iyi bakın ve hoşça kalın!