Biyoloji Dersi TÜBİTAK Araştırma Projesi 19

Biyoloji Dersi TÜBİTAK Araştırma Projesi 19

Drosophila Melanogaster’de Larval Dönemde Beslenilen Ortamın Ergin Dönemdeki Besin Tercihleri Üzerine Etkisi

Bu çalışmada, Drosophila melanogaster’in larval dönemini geçirdiği besin ortamının özgün aromatik yapısı nedeniyle bir hafıza oluşturması, bu hafızanın ergin döneme aktarıldıktan sonra besin tercihleri üzerine etkisi araştınldı.
Okulumuz bahçesinden elde edilen bireylerden sağlıklı, bir dişi ve bir erkek birey seçilerek laboratuarda bir mama ortamı içerisinde üretim grubu oluşturuldu. Bu gruptan elde edilen yeni nesilden alınan sağlıklı, birer dişi ve erkek birey, deneyin başlangıç aşamasında aromatik olarak birbirinden farklı beş meyvelmuz, elma, mandalina, üzüm, erik) ile hazırlanmış deney kaplarına alındı. Bu kaplardan elde edilen yeni nesiller bayıltılarak yetişmiş oldukları ortamdaki meyvelere göre etiketlenmiş boş bekletilme kaplarına alındı.

Deney ortamı olarak cam tank kullanıldı. İçerisinde sadece besin ortamı bulunan deney kapları değişik üçlü kombinasyonlarla deney ortamının içine bırakıldı. Her seferinde bir meyve grubundan alınan sinekler bu ortama aktarıldı ve 24 saat bekleme süresinden sonra besin tercihleri sayılarak not alındı. Bu sinekler ortamdan uzaklaştırıldıktan sonra diğer dört meyve grubu için aynı işlemler tekrar edildi.

Elde edilen veriler grafiklerle ve exact(kesin) test ile istatistiksel biçimde değerlendirilerek yorumlandı ve sonuçların hipotezi doğrular nitelikte olduğu belirlendi. Deney ortamındaki bireylerin dağılışının homojen olmadığı ve bireylerin çoğunluğunun yetiştiği ortamdaki besini tercih ettikleri saptandı.

Bu sonuçlara göre, Drosophila melanogasterln larval dönemini geçirdiği ortamın bir hafıza oluşturduğu, bu hafızanın bazı hücreler aracılığı ile erginlik dönemlerine aktarıldığı ve besin tercihlerini doğrudan etkilediği belirlendi.

MERSİN İÇEL ANADOLU LİSESİ

Danışman: Ayhan Korkmaz

Proje Öğrencileri
ECE BUŞRA TURKOZU
METE KAAN ÇIBIK