Biyoloji Dersi TÜBİTAK Araştırma Projesi 12

Biyoloji Dersi TÜBİTAK Araştırma Projesi 12

Işığın Farklı Dalga Boyjannın Cicer arietinum, Lactuca sativa, Pisum sativum, Phaseolus vulgaris Tohum TüHerinin Çimlenmesi Üzerine Etkisi

Bu projede amaç tohum çimlenmesinin gerçekleştiği en verimli dalga boylarını bulmaktır. Bilinenin aksine tohum çimlenmesi için en verimli ortam karanlıkta değildir. Birçok tohum çimlenmek için ışığa ihtiyaç duyar ve her tohumun en verimli çimlendiği dalga boyu aralığı birbirinden farklıdır.

Farklı ışık dalga boylarının tohum çimlenmesine etkisi üzerine yapılan araştırmalarda kırmızı ve İR dalga boylarının tohum çimlenmesine olan etkisi incelenmiştir. Fakat bunun dışında yapılan araştırmalar yok denecek kadar azdır.

Bu projede, yedi farklı düzenekle farklı ışık dalga boylarının Cicer arietinum, Lactuca sativa, Pisum sativum ve Phaseolus vulgaris tohumlarının çimlenmesi üzerine olan etkisi gözlemlenecektir. Bu düzeneklerde bulunan farklı ışık dalga boyları ise mor, mavi, sarı – yeşil, günışığı, İR – kırmızı, kırmızı, mavi – mordur. Belirtilen bu dalga boylarının tohum çimlenmesine etkisini gözlemlemek için LED ışıklar yedi pleksiglasa yerleştirilmiştir. Tohumlar ise uygun ebatlardaki sekiz kutuya konulmuştur ve her kutuda yukarıda belirtilen dört farklı tohum çeşidi bulunmaktadır. Kontrol amaçlı olarak da karanlık bir düzenek vardır. Time – lapse programıyla belirli aralıklarla düzeneklerin görüntüleri elde edilmiştir.

Düzenekte C. arietinum, L. sativa, P. sativumve P. Vulgaris tohumlarının kullanılmasının nedeni bu tohumların çabuk çimlenmeleri, L. sativa ilgili önceden yapılmış çalışmaların olması ve farklı dalga boylarının farklı renkteki tohumlar üzerinde farklı etkilerinin olabileceği ihtimalidir. Deneyde kullanılan farklı dalga boylarını seçerken seçtiğimiz dalga boylarının elektromanyetik spektrumdaki birçok rengi içermesini göz önüne alarak yaptık.

Deney sonucunda her bir tohum için farklı ışık dalga boyunun etkili olduğu ve şimdiye kadar bilinen ve bize öğretildiği şekilde karanlığın genel olarak tohum çimlenmesi için en iyi ortam olmadığı ortaya çıkmıştır.

ilk paragrafta da belirtildiği gibi tohum çimlenmesinin en verimli olarak gerçekleştiği dalga boylarının bulunması başarıyla gerçekleştirilmiştir. Bu kısım “Projenin Amacı” kısmında ayrıntılı olarak verilmekle beraber bu düzenek tarım, ziraat seracılık ve çiçekçilik gibi alanlarda kullanılabilir.

İSTANBUL ÖZEL BAHÇEŞEHİR FEN VE TEKNOLOJİ LİSESİ

Danışman: Özge Köseoğlu Gürbüz

Proje Öğrencileri
AYBÜKE YARIKTAŞ
GÜLGÜN AGYOL