BITKISEL HORMON VE GENETIĞI DEĞIŞTIRILMIŞ ORGANIZMALARA SON

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması

PROJE AMACI: BITKILERIN 24 SAAT FOTOSENTEZ YAPMASI SAĞLANARAK,ÜRÜN VERIMINI ARTTIRMAK VE BÖYLECE HIZLI ÜRÜN YETIŞTIRMEK IÇIN KULLANILAN HORMONLARIN VE GDO?LARIN AZALTILMASINI SAĞLAMAK.

PROJE HEDEFİ: 1-FOTOSENTEZIN BITKILER VE DIĞER CANLILAR IÇIN ÖNEMINI ARAŞTIRMAK. 2-SEBZE VE MEYVELERIN YETIŞTIRILMESINDE KULLANILAN HORMONLARIN VE TARIM ILAÇLARININ ZARARLARINI ARAŞTIRMAK. 3-GDO HAKKINDA BILGI TOPLAMAK. 4-GDO?LARIN TEHDIT VE RISKLERINI ARAŞTIRMAK. 5-BITKININ 24 SAAT FOTOSENTEZ YAPMASINI SAĞLAYARAK ÜRÜN VERIMINI ARTTIRMAK.

PROJE ÖZETİ: YETIŞTIRDIĞIM FASULYE BITKILERINDEN BIRININ SADECE GÜNDÜZ FOTOSENTEZ YAPMASI SAĞLANIRKEN,DIĞERININ BULUNDUĞU ORTAMA GECE DE FOTOSENTEZ YAPMASINI SAĞLAMAK IÇIN IŞIK KOYDUM.BÖYLECE BITKININ 24 SAAT FOTOSENTEZ YAPMASINI SAĞLADIM.SONUÇ OLARAK,DAHA UZUN SÜRE FOTOSENTEZ YAPAN BITKININ YAPRAK SAYISININ DAHA FAZLA OLDUĞUNU VE BOYUNUN DAHA ÇABUK BÜYÜDÜĞÜNÜ GÖRDÜM

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER: 1.İKI AYRI CAM KAP IÇINE TOPRAK KOYULARAK FASULYE TANELERI EKILDI. 2.KAPLAR ODA SICAKLIĞINDA,IŞIK ALAN BIR YERE BIRAKILDI. 3.FASULYE TOHUMLARININ ÇIMLENMESI SAĞLANDI. 4.KAPLARDAN BIRI ODA SICAKLIĞINDA SADECE GÜNDÜZ IŞIK ALAN BIR YERE BIRAKILDI. 5.İKINCI KAP ÜZERINE GÜNEŞ ENERJISIYLE ŞARJ OLAN BIR LAMBA YERLEŞTIRILDI.BU KAP ODA SICAKLIĞINDA IŞIK ALAN BIR YERE BIRAKILDI.ANCAK GECE DE LAMBA YANDIĞI IÇIN IŞIK ALMAYA DEVAM ETTI.

KULLANILAN YÖNTEMLER: PROBLEM: ÇABUK VE FAZLA ÜRÜN ALMAK IÇIN BITKILERIN YETIŞTIRILMESI SIRASINDA KULLANILAN HORMONLARIN , TARIM ILAÇLARININ VE GDO?LAR CANLILARIN SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKILIYOR.BU SORUNU NASIL ÇÖZEBILIRIZ? HIPOTEZ: SADECE GÜN IŞIĞINDAN YARARLANDIKLARI SÜRE IÇINDE FOTOSENTEZ YAPARAK BÜYÜME VE GELIŞMESINI SÜRDÜREN BITKILERIN,FOTOSENTEZ YAPMA SÜRELERI ARTARSA BITKI VERIMINI ARTTIRABILIRIZ.BUNUNLA ILGILI ARAŞTIRMALAR YAPARAK PROJEMIZI BAŞLATTIK.

ULAŞILAN SONUÇLAR: FOTOSENTEZ SÜRESININ ARTMASIYLA 2. KAPTAKI FASULYELERIN ÇIÇEK,YAPRAK SAYISI VE BOY UZAMASININ DAHA HIZLI OLDUĞU GÖRÜLDÜ.BU SAYEDE KISA SÜREDE DAHA ÇABUK BÜYÜME GERÇEKLEŞEREK ÜRÜN VERIMININ ARTACAĞINI SÖYLEYEBILIRIZ.

SONUÇLARI DEĞERLENDİRİLMESİ: BITKI GÜN BOYUNCA IŞIK ALDIĞI ZAMAN FOTOSENTEZ YAPMA SÜRESI UZADIĞI IÇIN BITKININ BÜYÜME VE GELIŞMESIDE HIZLANDI.BÖYLECE ÜRÜN VERIMININ ARTMASI SAĞLANARAK BITKI YETIŞTIRMEDE KULLANILAN HORMANLARIN VE GENETIĞI DEĞIŞTIRLMIŞ ORGANIZMALARIN KULLANILMASININ AZALTILMASI SAĞLANABILIR.

PROJENİN TAKVİMİ: EKIM: PROBLEM TESPITI,LITERATÜR TARAMASI KASIM:MALZEMELERIN TEMINI ARALIK:PROJE FAALIYETLERININ GERÇEKLEŞMESI OCAK: PROJENIN TEST EDILMESI

PROJE BÜTÇESİ: GÜNEŞ PANELİ:20 TL CAM FANUS :5 TL TOPLAM MALİYET:25 TL

DESTEK ALINAN KİŞİ VE KURUMLAR: FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ RASİME DURKAN ŞİMŞEK

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.