İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI
BU BENİM ESERİM MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI
PROJE AMACI: Bitki gelişiminde kullanılan gübreler içine baz ekleyerek ,bitki köklerinin toprakta oluşturdukları asit etkisini azaltma ve asit- baz reaksiyonu ile su elde etme
PROJE HEDEFİ: KURAKLIKLA MÜCADELE VE ÇİFTÇİLERE YÜKSEK ÜRÜN ELDE ETMEDE YARDIMCI OLMAK
PROJE ÖZETİ: Deneyimiz için aynı yılın mahsülü Fasulye, nohut ve mısır tohumları seçildi. Mermer bloklar kestirildi. Eşit büyüklükte saksıların dibine toprakları konuldu, tam orta kısma mermer bloklar yerleştirildi, üzerine tekrar toprak ve bitki tohumları konuldu. 1 ay sonunda bitkiler kökleriyle saksıdan çıkartılıp mermerler topraktan çıkartıldı. Mısır , fasulye ve nohut ekili saksılardaki mermerlerde sararmış bölgeler tespit edilirken, boş toprakta bu tespit edilmedi.
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER: Öncelikle belirtilen kaynaklardan araştırma yapıldı. www.organikgubreler.com tarimdergisi.yyu.edu.tr http://journals.tubitak.gov.tr www.bitkihastanesi.com www.ziraat.selcuk.edu.tr calistay2008.comu.edu.tr/sunumlar/projeraporlari/grup_bitki_biyoloji.pdf www.erzurumtopraksu.gov.tr www.itmturhol.com Bitkinin toprak üstü kısmı büyürken, toprak altındaki kök kısmı da büyümeye devam eder. Bu sırada toprak altındaki çeşitli canlılar ve mikroorganizmalara karşı phidroksisinamik asit, klorojenik asit, sirinjik asit ve sinapik asit gibi salgılar salgılar. Bu salgılanan salgılar bitkiyi bu canlılardan korur fakat bir yandan da topraktaki kireçli bileşikleri çözer ve zamanla toprağın verimi azalır. Mermerin yapısında da kalsiyum karbonat bulunmaktadır. Gübre Tarım arazilerinden elde edilecek ürünün miktar ve kalitesini artırmak amacıyla toprağa veya doğrudan bitkiye uygulanan organik veya inorganik kökenli maddelerdir. Suni Gübreler Bileşiminde bir veya birden fazla besin elementi bulunduran gübrelerdir. Çeşitleri 1- Azotlu gübreler 2- FOSFORLU GÜBRELER 3- POTASYUMLU GÜBRELER 4- KOMPOZE GÜBRELER(içinde azot, fosfor ve potasyum bulunur ) Gübrelerin yapısına eklenecek bazlar ile toprakta oluşan asitlilik ortadan kalkacaktır. Ayrıca Asit ve Bazların bir araya geldiklerinde meydana gelen reaksiyonda su ve tuz oluştuğu bilinmektedir. Bu durumda bitkileri sulamak için daha az su kullanılacaktır. Oluşan tuz miktarı süreklilik arz ederse belli arlılarla bu tuzu ortadan kaldırmak için tuzlu toprakta yetişen ürünler yetiştirilmelidir. Nöbetleşe ekim yapılmalıdır. yöntem = araştırma- deney 01-11-2008 Deneyimiz için gerekli tohumlar , mermer blokları, toprak, gübre ve saksılar temin edildi. Aynı gün ekim gerçekleştirildi. 30-11-2008 tüm bitkiler saksılardan çıkartılıp mermerlerde oluşan renk değişikliğine bakıldı ve fotoğrafları çekildi.