Çağrı Adı : Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları
Çağrı Numarası : 4004
Çağrı Türü : Periyodik Çağrı
Son Başvuru Tarihi : 07.03.2012
Proje Süresi : En fazla 12 ay
Bilim ve Toplum Projelerinin Genel Amacı:
Bilim ve Toplum Projeleri, bilginin topluma anlaşılır bir biçimde aktarılmasını, bunu yaparken de bilginin mümkün olduğunca görselleştirilerek, etkileşimli uygulamalarla desteklenmesini amaçlar. Bu projelerde, klasik eğitim metotlarının kullanılarak,
katılımcılara olabildiğince fazla bilgi aktarılması değil, katılımcıların basit bilimsel olguları fark etmeleri sağlanarak, merak duygularının, araştırma ve öğrenme isteklerinin tetiklenmesi önem arz etmektedir.
Çağrı Kapsamı:
Doğa, bilim ve teknoloji konularında farkındalık yaratmak amacıyla hedef kitlenin bilimsel konu, kavram ve süreçleri gözlem ve uygulamalarla anlamasına olanak sağlayan ve belirli bir program dahilinde gerçekleştirilen etkinlikler, konaklamalı veya
konaklamasız eğitim programlarıdır
Çağrı Amaçları:
Doğal süreçlerin bilimsel bakış açısıyla anlaşılmasını desteklemek, Katılımcıları izleyici ve dinleyici konumundan çıkarıp, aktif görevler vererek onları “yapan-yaşayan” konumuna getirmek, bu yolla bilginin daha kalıcı olmasına katkıda bulunmak,
* Sözleşmede belirtilen proje süresi en fazla 12 ay olabilir. 2012 projeleri için öngörülen proje bitiş tarihi 1 Ağustos 2013 tarihinden sonra olamaz.
Farklı konularda gerçekleştirilen gözlem ve uygulamalarla katılımcılara disiplinlerarası bakış açısı kazandırmak,
Etkileşimli uygulamalarla, katılımcıların bilime bakış açısının olumlu yönde gelişmesine katkıda bulunmak,
Bireylerin bilimsel çalışmalar ve bilimsel düşünme konusunda özgüvenini geliştirmek ve pekiştirmek,
Elde edilen kazanımlara dayalı olarak katılımcılarda girişimciliğin ve bireysel yaratıcılığın gelişimine katkı sağlamaktır.
Çağrı Alanları:
Proje önerileri aşağıdaki alanlardan bir veya birkaçını kapsamalıdır:
Doğa Bilimleri: Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, Ekoloji ve Çevre, Havacılık, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Fizik, Kimya, Jeoloji, Jeofizik, Meteoroloji, Deniz Bilimleri, Biyoloji, Genetik vb.
Mühendislik ve Teknoloji Alanları
Tıbbi Bilimler
Tarımsal Bilimler: Ziraat, Ormancılık, Bahçecilik,Veterinerlik vb.
Sosyal Bilimler: Psikoloji, Ekonomi, Eğitim Bilimleri, Spor Bilimleri, Antropoloji,
Coğrafya, Şehir Planlaması ve Kırsal Planlama, Yönetim, Hukuk, Dilbilim,
Sosyoloji vb.
Beşeri Bilimler: Tarih, Arkeoloji, Felsefe, Sanat Tarihi, Müzik vb.
Proje kapsamında hazırlanan programların-etkinliklerin aşağıda yer alan yöntemlerin bir ya da birkaçını içermesi beklenmektedir:
Gözlem
Atölye çalışmaları
Saha çalışmaları
İçeriği oyunlarla aktaran etkinlikler (örn. doğa oyunları)
İçeriği sanatsal faaliyetlerle aktaran etkinlikler
Drama
Ölçme ve değerlendirme etkinlikleri
Grup çalışmaları
Sanat ve spor etkinlikleri
Deneysel çalışmalar vb.
Hedef Kitle
Bilim ve Toplum Projeleri bütün topluma açık olmakla birlikte, projenin hedef kitlesinin, aşağıdaki gruplardan bir ya da birkaçını kapsaması beklenmektedir:
Okul öncesi çocukları (3-6 yaş grubu)
İlköğretim öğrencileri
Ortaöğretim öğrencileri
Üniversite öğrencileri (Ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora)
Öğretmenler
Kamu personeli
Not: Belirli bir hedef kitleye yönelik projelerde içerik ve yöntem belirlenirken, hedef kitlenin seviyesinin dikkate alınması beklenmektedir.
Diğer Hususlar
Çağrı kapsamında yapılacak başvurularda hedef kitleyi Darüşşafaka Eğitim Kurumları, Çocuk Esirgeme Kurumu veya Yatılı İlköğretim Bölge Okulları (YİBO) olarak belirleyen projelere öncelik verilebilecektir.
Proje bütçesi ve proje ekibindeki kişi sayısı göz önünde bulundurulduğunda katılımcı sayısının yüksek olması önem arz etmektedir. Katılımcı sayısı yüksek olan projelere öncelik verilebilecektir.
Çağrıya Özel Yükümlülükler
Başvuru Formundaki Yöntem ve Projenin Yapılabilirliği eksiksiz ve ayrıntılı bir şekilde aşağıdaki başlıklara göre açıklanmalıdır:
Hedef Kitle
Etkinlik Konuları ve Kapsamı
Ayrıntılı Etkinlik Programı
Pilot çalışma yapılacaksa planlanan etkinlikler
Ölçme ve Değerlendirme
Etkinlikte Kullanılacak Yöntemler ve Teknikler
Eğitmenler hakkında bilgi
Sağlık ve güvenlik önlemleri
Başvuru Koşulları
TÜBİTAK tarafından desteklenen Bilim ve Toplum projelerinde yürütücü olmanın koşulu;
i) En az tezli yüksek lisans derecesine sahip olmak,
ii) Bir üniversitede veya kamu kurum/kuruluşunda tam zamanlı personel kadrosunda olmak,
iii) Başvuru esnasında aşağıda belirtilen idari görevlerde aslen veya vekâleten bulunmamaktır.
Projeye başvuru anı itibariyle aşağıdaki görevlerde bulunan kişiler, projede ancak uzman veya eğitmen olarak görev alabilirler:
i) Üniversitelerde; Rektör, Rektör Yardımcıları, Dekan, Enstitü Müdürü (Araştırma Enstitüleri hariç), Yüksekokul Müdürü, Meslek Yüksekokulu Müdürü,
ii) Kamu kurum ve kuruluşlarında; Vali, Kaymakam, Belediye Başkanı, Müsteşar, Genel Sekreter, Genel Müdür, Başhekim, Daire ve Grup Başkanı, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve sayılan unvan sahiplerinin yardımcıları ile diğer kamu kurum ve
kuruluşlarının müdürleri.
Bilim ve Toplum Proje Çağrısına aynı dönemde 1(bir) proje ile başvurulabilir.
Destek Miktarı
Destek miktarı projenin içeriğine ve ihtiyaçlarına uygun olarak belirlenir.
2012 Bilim ve Toplum Projeleri destek üst limiti, Proje Teşvik İkramiyesi ve Kurum Hissesi hariç 120.000 TL (KDV dahil) olarak belirlenmiştir.
Altyapı oluşturmaya yönelik projelere destek verilmeyecektir. Bu tür projeler, Bilim ve Toplum Programları Değerlendirme Kurulu kararı ile panel değerlendirmesine alınmayacaktır.
Desteklenebilecek Maliyet Kalemleri
Projenin uygulanması için gerekli makine/teçhizat, sarf giderleri, seyahat giderleri, hizmet alımı (eğitmen, rehber, sağlık -ambulans ve personel-, temizlik, güvenlik vb.), bilimsel toplantı katılım ücreti ve organizasyon giderleri maliyet kalemleri arasında yer almaktadır.
Bu çağrı kapsamında; eğitmen ve rehber hizmet bedellerinin üst sınırları belirlenmiştir.
Buna göre:
Eğitmen hizmet bedeli üst sınırı :
Proje etkinliğine katılan eğitmene; birinci gün için 250 TL, ikinci gün için 150 TL, üçüncü gün için 100 TL, takip eden diğer günler için ise 50 TL ödenir. Bir eğitmene ödenecek hizmet bedeli, bir proje için 750 TL’yi geçemez.
Rehber hizmet bedeli üst sınırı :
Rehber: 80 TL/gün
Bir rehbere ödenecek hizmet bedeli, bir proje için 800 TL’yi geçemez.
Bilimsel/Bilim ve Toplum Toplantılarına Katılım: Proje personelinden, proje konusuyla ilgili olmak üzere yurtiçi/yurtdışı toplantılara katılmak veya tebliğ sunmak vb. amacıyla yılda sadece 1 kişinin 1 kez seyahat etmesine olanak sağlanabilmektedir.
Söz konusu seyahat öncesinde mutlaka Bilim ve Toplum Programları Müdürlüğü’nden onay alınması gerekir. Toplantı başına en fazla 500 TL/kişi ödenek verilir. Bu ödenek kişinin konaklama, iaşe, konferansa katılım ve ulaşım giderlerini kapsamaktadır.
Konaklama/Yemek Ücretleri: Projede görev alan kişilerin (proje ekibi) ve katılımcıların, KDV dahil kişi başı yemek bedeli en fazla 30 TL/gün, konaklama bedeli ise 50 TL/gün olabilir.
Not: Konaklamalı projelerde, toplam etkinlik gün sayısı, her bir etkinlik dönemi için tanışma ve kapanış günleri dahil en fazla 10 gün ile sınırlıdır. Konaklamasız projelerde etkinlik gün sayısında sınırlama bulunmamaktadır. Bu kurala uymayan
proje önerileri panel değerlendirmesine alınmayacaktır.
Değerlendirme Usul, Yöntem ve Kriterleri
Proje önerileri Bilim ve Toplum Programları Müdürlüğü tarafından ön değerlendirilmeye alınır. Bu değerlendirme sonucunda evrak ve ıslak imza eksiği bulunan projeler panel değerlendirmesine alınmaz.
Bilim ve Toplum Projeleri, Kamu Kurum/Kuruluşları ile üniversitelerde tam zamanlı çalışan, en az doktora veya eşdeğer dereceye sahip kişilerden oluşturulan paneller tarafından değerlendirilir.
Bilim ve Toplum Projelerinin değerlendirilmesi 3 temel kriter üzerinden yapılır. Bunlar; “İçerik ve Aktarım”, “Yaygın Etki” ve “Yapılabilirlik” tir.
Proje Gelişme ve Sonuç Raporları
Desteklenen projelerin gelişme ve sonuç raporları, projenin izlenmesini ve değerlendirilmesini sağlamak amacıyla Bilim ve Toplum Programları Müdürlüğü’ne sözleşmede belirtilen tarihlerde gönderilir.
Nereye ve Nasıl Başvurulabilir?
“TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programı Proje Öneri Formu”nda istenilen tüm bilgi ve belgeler eksiksiz olarak hazırlandıktan sonra, en geç son başvuru tarihine kadar, 1 basılı kopya ve CD ile TÜBĠTAK Bilim ve Toplum Programları Müdürlüğü’ne kargo veya posta yolu ile başvuru yapılır.
Elden teslim edilecek proje başvurularının en geç 07 Mart 2012 saat 18:00’e kadar TÜBİTAK Genel Evrak ve Arşiv Müdürlüğü’ne yapılması gerekmektedir.
Posta ve kargodaki gecikmeler dikkate alınmayacaktır.
Basılı kopyanın her sayfasının sağ alt köşesi yürütücü tarafından paraflanmış, ciltsiz, spiralsiz, zımbasız ve dağılmayacak şekilde dosyalanmış olmalıdır. Proje Öneri Formu ve eklerinin her biri, ayrı ayrı telli dosyalara yerleştirilerek büyük, sırt genişliği en az 6,5 cm. olan mavi klasör içinde gönderilmelidir.
Proje önerisinde yer alan tüm dokümanların birebir kopyasının bir CD içerisinde gönderilmesi gerekmektedir. Proje Öneri Formu’nda görseller yer almamalı, formun büyüklüğü eklerle birlikte 10 MB’ı aşmamalıdır. Ekler dahil 10 MB’ı aşan proje
önerileri değerlendirmeye alınmayacaktır. Göndereceğiniz CD’de aşağıdaki dosyalar MS OFFICE veya OPENOFFICE formatında ayrı ayrı olmalıdır:
– Proje Öneri Formu
– EK-A. Etkinlik Konuları ve Kapsamı
– EK-B. Proje Ekibi Bilgileri
– EK-C. Hedef Kitle Bilgileri
– EK-D. Ayrıntılı Etkinlik Programı
– EK-E. Proje Temel Bilgileri
– EK-F. Ayrıntılı Bütçe Tablosu
– EK-G. Özgeçmişler
– EK-H. Proforma faturalar/Teklif mektupları
– EK-I. Proje Personelinin Maaş Bordro Bilgileri (Son Ay)
Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları 4000-DE-07-01
İletişim Bilgileri:
TÜBİTAK
Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı
Bilim ve Toplum Programları Müdürlüğü
Atatürk Bulvarı No:221
06100 Kavaklıdere / ANKARA
Tel: 0312 468 5300/1253-1522-2010-3939-4202-4994
Faks: 0312 427 66 77
Web Adresi: http://www.tubitak.gov.tr/4004
http://www.tubitak.gov.tr/btpm
e-posta: bilimtoplum.destek@tubitak.gov.tr