Son zamanlarda en çok araştırılan ve araştırılması için fon ayrılan konular arasında beynimiz ve sinir sistemimiz geliyor. Milyarlarca nöronun, elektrik sinyallerinin ve kimyasal maddenin kesişme noktasında istemli ve istemsiz hareketlerimiz, duygularımız, düşüncelerimiz, hafızamız ve kişiliğimiz beliriyor.
Araştırılan bu konularda bildiklerimiz hâlâ bilmediklerimizden daha az.
İlay Çelik bu ayki yazısında sinir sisteminin hiç bilmediğimiz bir bölgesine odaklanıyor. Duygusal durumumuz ve sindirim sistemimiz arasındaki ilişkiyi de aydınlatan, karın bölgemiz etrafında yoğunlaşmış sinirlerden oluşan ve adeta ikinci bir beyin gibi vücut işlevlerininin bir kısmını düzenleyen ikincil bir sistemin varlığını bizlere haber veriyor. Ayrıca İlay hazırladığı “Nöronlar” posteri ile bu konudaki temel bilgilerimizi de tazeliyor.
Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme ise özellikle beyin etkinliklerini incelemek için kullanılan ve birçok bilim dalında kendine yer bulan deneysel ve önemli bir teknik. Emine Sonnur Özcan Türkiye’de bu konunun öncülerinden sayılabilecek Prof. Hüseyin Boyacı ile yaptığı röportajda bu görece yeni tekniği ve izlenimlerini sayfalarımıza aktarıyor. Bu sayıyla birlikte Bilim ve Teknik dergisi 48. yaşına girdi. Yazı kadromuzda bir devir teslim gerçekleşti. Emine Sonnur Özcan TÜBİTAK içinde farklı bir göreve başlamak için aramızdan ayrılırken Mehmet Koçak ekibimize katıldı. Mehmet Koçak’a hoş geldin derken Emine Sonnur Özcan’a yeni işinde başarılar diliyor ve sayfalarımızın kendisine her zaman açık olduğunu hatırlatıyoruz.
Bir sinir hastalığı olan ALS hakkındaki farkındalığı artırmak için pek çok ünlü ismin de destek verdiği küresel bir kampanya yürütülüyor.
Bu sayımızda biz de bu konuya yer veriyoruz. Dr. Alper Kaya’nın kendisi de bir ALS hastası. Bize hem bu hastalığı anlatıyor hem de deneyimlerini paylaşıyor. Yazının ALS hastalarının ve yakınlarının sorunlarının gündeme taşınmasında yardımcı olmasını dileriz. Levent Daşkıran’ın “Kutu Kutu Piksellerden Milyar Dolarlık Hayallere” yazısı sadece bilgisayar oyunlarında değil hayatın tamamında, sevdiği işi yaparak hayallerinin peşinden koşmayı öğütlüyor adeta. Tuba Sarıgül yabancı dil öğreniminde yetişkinlerin çocuklardan öğrenecekleri olduğunu anlatıyor. Mahir Ertekin Ocak’ın “Bell Teoreminin 50. Yılı”, Abdurrahman Coşkun’un “Mamutlar Geri Dönecek mi? Antik DNA’lar” ve Mehmet Cihat Ayar’ın “Bilim, Halkın Bilimi ve Bilim Okuryazarlığı” dikkatle ve zevkle okuyacağınıza emin olduğumuz yazılar.
Hep beraber nice yıllara…