Bilim Haberciliği Kursu

Bilimi laboratuvardan alıp halka sunan bilim gazeteciliğine ayrılan kaynakların kısıtlılığı nedeniyle açılan kursta, bir bilim gazetecisinin bilimsel gelişmelerden nasıl haberdar olması gerektiği, bir bilimsel haberin okuyucuya nasıl sunulması ve bilim insanlarıyla nasıl ilişki kurulması gerektiği konusunda bilgiler veriliyor.

Kursta yazı yazma konusunda temel becerilerden ve bilim gazeteciliğinin inceliklerinden bahsediliyor. Eğitim programı; çalışmayı planlamak ve yapılandırmak, bilim hikâyeleri bulmak ve değerlendirmek, röportaj yazma becerileri, bilim nedir, ihtilaflı durumlarda haber yapmak, bilim politikasını haber yapmak, bilimi nasıl filme alırsınız olmak üzere 8 dersten oluşuyor. Her bölümde örnekler, gözden geçirme soruları ve ödevlerden oluşan e-dersler bulunuyor. Ayrıca deneyimli gazetecilerin kaleminden kişisel tavsiyelere de yer veriyor.

 
Kursa kimler katılabilir
 

Profesyonel gazetecilere, gazetecilik öğrencilerine ve öğretmenlerine yönelik hazırlanan kurs, bilime ilgisi olan ve bilimsel gelişmeleri bloguna taşımak isteyen herkese açık. Kursa www.wfsj.org/course/tr adresinden ulaşılabilir.

Bilimsel değeri olan bir haber yapabilmenin son derece önemli olduğunu belirterek toplumun da bu tarz haberlere ihtiyacı olduğunu ve bilimsel anlamda herkesin bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çeken İÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nilüfer Pembecioğlu  bu tarz haber üretiminin bir hak olduğunu vurguladı.