Bilim Fuarı – ÖĞRENCİLERİN TELEVİZYON İZLEME ALIŞKANLIKLARININ BELİRLENMESİ

Proje Detayları
Proje Bilgileri
Proje Adı: ÖĞRENCİLERİN TELEVİZYON İZLEME ALIŞKANLIKLARININ BELİRLENMESİ
Proje Alanı/ Dalı: Sosyal Bilgiler
Proje Türü: Araştırma Projeleri
Proje Amacı: Öğrencilerinin televizyon izleme alışkanlıkları ile ilgili olarak 1- Öğrenciler günde kaç saat televizyon izlediklerini, 2- Öğrencilerin televizyon izleme nedenlerini, 3- Öğrenciler en çok hangi programları izlediklerini, 4- Televizyonun öğrenciler üzerindeki etkilerini, 5- Öğrenciler `uyarıcı simgeleri? (akıllı işaretleri) tanıma durumlarını, 6- Öğrenciler `uyarıcı simgeleri? (akıllı işaretleri) televizyon izlerken dikkat etme durumnlarını belirlemektir.
Proje Özeti: MEB-RTÜK İlköğretim Medya Okuryazarlığı Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu Ankara-2007 s.71 ve 72?den kısmen değiştirilerek 8 sorudan oluşan anket, Malatya Şeker Ortaokulunun 5., 6., 7. ve 8. Sınıf öğrencilerine rastgele sınıf ortamında uygulanmıştır. Anketten elde edilen bilgiler, excel ortamında grafikle gösterilmiştir.
Projede Elde Edilen Sonuç: 1- Öğrencilerin %31,37’si günde 2 saat televizyon izlerken %24,50’si 3 saat televizyon izlemektedir. 2- Öğrencilerin televizyon izleme nedenlerinin başında %54,9?luk oranla haber ve bilgi alma gelirken bu nedeni %53,92?lik oranla televizyon izlemeyi sevme takip etmektedir. 3- Öğrencilerin izledikleri televizyon programlarının başında eğlence programı içerikli yarışmalar gelmektedir. 4- Öğrencilerin çoğunluğu televizyondaki gördüğü acıklı şeylere üzülmektedir. Öğrencilerin %26,4?ü televizyon izlerken başka iş yaparken dikkati dağılmaktadır. 5- Öğrencilerin çoğu uyarıcı işaretleri (akıllı işaretleri ) tanımaktadır. 6- Öğrencilerin yarısı akıllı işaretleri televizyon izlerken dikkat ederken %38,23?ü ise akıllı işaretleri ara sıra dikkat etmektedir.
Anahtar Kelimeler: TELEVİZYON İZLEME ALIŞKANLIĞI, SOSYAL BİLGİLER
Proje Danışmanı: AKİF ÇELEN
Proje Öğrencileri: MELİKE ÖZBEY – CEREN UZUNKAYA – BETÜL PEKTAŞ

TÜBİTAK Bilim Fuarı