Proje Detayları
Proje Bilgileri
Proje Adı: ELLERİN SUYA TEPKİSİ PROJESİ
Proje Alanı/ Dalı: Sağlık ve Tıbbi Bilimler
Proje Türü: Bilgi Araştırma Projeleri
Proje Amacı: İnsan vücudunda uzun ve çok kısa kıllarla kaplıdır.Vücudumuzda bulunan kılların diplerinde yağ bezleri bulunmaktadır.Bu yağ bezlerine SEBUM adı verilir.Sebumdan çıkan yağlar su geçirmez bir tabaka oluşturmaktadır.Bu oluşumda sebumların oluşturduğu KERATİN TABAKA etkilidir. Elimizi sık sık yıkadığımız için keratin tabaka giderek kaybolmaktadır. Kaybolan keratin tabakası ile birlikte derimiz içine su almaktadır.Su alan deride kısa bir süre sonra buruşmaktadır. Bu tabakadan dolayı vücudumuz su geçirmemektedir. Suda uzun süre kaldığında parmakların buruşma nedeninin derinin süngerimsi özelliğinden do
Proje Özeti: Projemiz uzun süre suda kalan ellerimizin neden buruştuğunu açıklar.Bu projede aşağıdaki aşamalar gerçekleştirilmiştir.
Projede Elde Edilen Sonuç: Ozmos hızını 2 ortam arasındaki derişim farkı etkilemektedir.Buna göre eller tuzlu suda mı saf suda mı daha çok buruşur? Bunun üzerine: birinci cam fanusa saf su, ikinci cam fanusa tuzlu su koyduk ve ellerimizi içerisinde 30 dakika beklettik.Deney sonucumuza göre tuzlu suda kalan eller daha fazla buruşmaktadır.Saf suda kalan tuzlu suda kalan ellere göre az buruşmuştur.
Anahtar Kelimeler: ELLER
Proje Danışmanı: SEDEF MUMCU KIZILÇİM
Proje Öğrencileri: SEFA ÖZBEY – ZELİHA GÜLDOĞAN – FERİHAN ATA Tübitak Bilim Fuarı