BIL BAKALIM HANGI HAYVAN

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması

Projenin Amacı: Hayvanları beslenme, çoğalma, üreme şekli, yavru bakımlarını öğrenmek.

Projenin Hedefleri: Hayvanların hayat döngülerini öğrenmek. Yaşayış şekillerini daha iyi kavramak. Hayvanların nasıl sınıflandırıldığını anlamak.

Projenin Özeti: Fen ve Teknoloji dersi hayvanlarda üreme konusunda proje hazırlamak istedik. İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da bir hayat döngüsü vardır. Hayvanlarda hayat döngüsü, döllenme ile başlar.Hayvanlar, beslenme, çoğalma şekli ve yavru bakımı açılarından farklılık gösterir. Bu özelliklerin çok kolay bir şekilde öğrenilmesi ve unutulmaması için bir oyun hazırladık.

Projenin Tanıtımı:Bil Bakalım Hangi Hayvan adlı projemizi hayvanların özelliklerini daha iyi öğrenebilmek için tasarladık. Hayvanları sınıflandırmada kullanılan bu özelliklerle birbirlerinden ayrılırlar. Hayat döngüsü tüm hayvanlar için aynı şekilde gerçekleşmez. Hayvanları daha yakından tanıyabilmek için bilmece şeklinde bir oyun tasarladık. Daha sonra hayvanlar ve özelliklerinin bulunduğu kartları hazırladık. Sonra da resimlerini ekleyerek kartlarımızı tamamladık. Oyunumuzda hayvanlar için sınıfı hangisi, nasıl ürer, yavru bakımı var mı, başkalaşım geçirir mi, döllenme şekli nasıldır gibi sorulara yanıt aradık. Gurup oluşturarak yaptığımız bu proje bir tür bilgi yoklama oyunudur. İnanıyoruz ki bu tasarladığımız oyunumuz öğrencilere öğrenmelerinde katkıda bulunacaktır.

Proje  Çalışma Takvimi:

2010 Kasım’da hayvanların sınıflandırılmasından yola çıkarak projenin konusunu belirledik ve çalışmalarımızı planladık.2010 Aralık’ta hayvanlarımızı seçtik. Hayvanlarımızın özelliklerini listeledik. Hayvanların kartlarını hazırladık.2011 Ocak’ta projemizi sonuçlandırdık.

Giriş Bölümü: Dünyamızda yaşamakta olan canlılar incelenirse özelliklerinin çok farklı olduğu gözlenir. Bu farklara rağmen bu canlıları derece derece ve birbirlerine benzeyenleri bir araya toplayarak gruplandırmak mümkündür. Canlıların benzerliklerine göre gruplandırılmasına sınıflandırma (sistematik) denir. Hayvanlar ve bitkiler belirli bir düzen içerisinde sınıflandırılır. Sınıflandırmanın amacı, canlıları bir sistematiğe oturtmaktır. Böylece hayvanlar ve özelliklerini daha kolay anlaşılabilir. Bizde projemizle hayvanları sınıflandırarak, özelliklerini öğrenmeyi çok zevkli hale getirdik.

Projede Kullanılan Yöntem ve Teknikler: Konu ile ilgili kaynak taraması yaptık. Planlama sonucu çalışma takvimi hazırladık. Yirmi dört hayvanı sınıflandırdık. Hayvanların özelliklerini araştırdık. Soru yanıt tekniğini kullandık. Hayvanların hayat döngülerini inceledik.

Projede Kullanılan Malzemeler:

Renkli kartonlar, hayvan resimleri, hayvanların özelliklerinin listesi, bilgisayar,yazıcı.

Proje Bütçesi:

Renkli Kartonlar= 5 TL.

Ulaşılan Sonuçlar: Bir konuyu en iyi anlamak ve bilgi dağarcığımızda kalıcı olmasını sağlamak için tekrar etmek çok önemlidir. Zamana geçtikçe öğrenilenler çabuk unutulur. Hazırladığımız proje, hayvanların özellikleri konusunda öğrenme kaybını azaltan en güçlü çalışmadır. Projemizle, hayvanların nasıl sınıflandırıldığını basit bir yöntemle öğreniyoruz. Hayvanların üreme şekillerini, döllenme şekillerini, türlerini, yavru bakımlarını soru yanıt yöntemiyle tekrar ederek kalıcı olmasını sağlıyoruz. Üstelik oyun şeklinde olduğu için öğrenmeyi zevkli hale getiriyoruz.

Sonuçların Değerlendirmesi: Hayvanların benzer ve farklı özelliklerine göre sınıflandırıldığını kavradık. Projemizle canlıların farklı özelliklerine yönelik sorularla hayvanlarda üreme konusunun daha iyi anlaşıldığını gördük. Herkesin pratik bir şekilde oynayabileceği bir öğrenme şekli geliştirmiş olduk.

Literatür taraması: İnternet ortamından kaynak taraması yaptık. Daha önce böyle bir konuda proje çalışması yapılmadığını gördük.www.projeokulu.net  http://fmaneger2008.blogcu.com www.okyanuskoleji.com www.fenprojem.com www.earged.meb.gov.tr

Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar: Projemizi hazırlarken şu kaynaklardan yararlandık: www.fenokulu.net, www.fenteknolojidunyası.blogcu, www.frmevren.net , Fen ve Teknoloji Ders Kitabı, Yeni MEB Müfredatına Uygun Fen ve Teknoloji Dersi Çalışma Defteri (ELT Yayıncılık)

Projemizde yaptığımız literatür taramasını okulumuz fen ve teknoloji öğretmeni Funda TUNABOYLU nun önerileri ile gerçekleştirdik. Bizlerden yardımını esirgemeyen öğretmenimiz, velilerimize ve okul aile birliğine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

 

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.