BESİN PİRAMİDİ SINIFIMIZA GELDİ

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması

PROJENİN AMACI: 1. İlköğretim öğrencilerine Besin Pramidini  daha iyi kavratmak.

2. Eğlenerek ve oynayarak görsel bir şekilde öğrenmeyi sağlamak.

3. Puzzle şeklinde öğrencilerin yaparak ve bozarak doğruyu yanlışı ayırt etmesini sağlamak

 

PROJENİN HEDEFİ: 1.Her sınıfta özellikle de Akıllı sınıflarda Besin Pramidi olması sağlamak.

2.Eğitime katkıda bulunmak.

GİRİŞ:

Canlı varlıklar, canlı ve cansız çevreleriyle çeşitli karmaşık ilişkiler kurarak yaşamlarını sürdürürler ve böylece ekolojik sistemleri oluştururlar. Canlı öğelerin başında üreticiler yani yeşil bitkiler gelir. Tüketicilere ise hayvanlar dahildir. Bunlar da 1. derecede tüketiciler (otoburlar) ve 2. derecede tüketiciler (etoburlar) olarak iki gruba ayrılır. Canlı öğelerin son basamağı ayrıştırıcılardan (bakteri ve mantarlardan) oluşmuştur. Bunlar ölü canlı parçalarını ayrıştırarak hayatlarını sürdürürler ve bu maddeleri canlıların yeniden kullanabileceği bir şekle sokarlar.

Ekosistemdeki madde ve enerji nakli organizmalar arasında görülen besin zinciri yoluyla olur. Besin zinciri ekosistemdeki canlılardan birinin diğerini besin olarak alması sonucu oluşan bir zincirleme olaydır. Bazı canlılar doğal enerjiden faydalanarak ürettikleri maddeleri besin zinciri yoluyla diğer canlılara vermek suretiyle enerji akışını sağlarlar. Enerji akışı iki aşamada gerçekleşir. Birinci aşamada yeşil bitkiler güneş enerjisini fotosentez yoluyla kimyasal enerjiye çevirerek besinsel ürünlerde depolar, ikinci aşamada ise hayvanlar bu bitkileri ve birbirlerini yiyerek gerekli enerjiyi sağlarlar, Yani otoburlar, yeşil bitkileri yiyerek organik maddeyi alır ve bir kısmını enerji şeklinde kullanır, bir kısmını depolar. Karnivorlar (etçiller) ise otoburları ve birbirlerini yiyerek bu depolanmış organik maddeyi enerji üretimi, büyüme, gelişme ve üretimi için kullanır. Besin zincirinin son halkasını ayrıştırıcılar (parçalıyıcılar) oluşturur. Bunlar canlı artıkların (ceset, dışkı vb.) ayrıştırarak organik maddeleri, minaralleri tekrar toprağa iade eder. Bu minerallerde yeşil bitkiler tarafından kullanılır. Böylece tabiattaki madde döngüsü devam eder.

YÖNTEM:

Köpükten beş tane 60 cm. den  başlayarak her defasında 10 cm. küçülen duvara uygun üçgen kesilerek silikonla yapıştırdık. Canlı maketler besin zincirine uygun isimleri  yazıldı ve yerleştirildi. En üstte çürükçüller (saprotifler) onun altına yırtıcı hayvanlar onun altına hem otçul, hem etçiller onun altına etçil ve otçullar en altta da fotosentez yapan bitkiler ve bakteriler yerleştirildi.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

Canlılar ve besin zinciri konumuzdan esinlenerek böyle bir projeyi düşündük. Besin zincirinin daha kolay anlaşılması için her sınıfın bir köşesini kullanarak  köpükten beş tane 60 cm. den  başlayarak her defasında 10 cm. küçülen duvara uygun üçgen kesilerek silikonla yapıştırdık. Canlı maketler besin zincirine uygun isimleri  yazıldı ve yerleştirildi. En üstte çürükçüller (saprotifler) onun altına yırtıcı hayvanlar onun altına hem otçul, hem etçiller onun altına etçil ve otçullar en altta da fotosentez yapan bitkiler ve bakteriler yerleştirildi.

PROJE TAKVİMİ:

Ekim ayının ilk haftası literatür taraması yaptık. Üçüncü haftası yapılacak işlemleri tasarladık Kasımın ilk haftası malzemeleri temin ettik. İkinci haftası işlemleri ve deneyleri yaptık.aralığın ilk haftası rapor yazarak giriş hazırlığı yapdık.

ULAŞILAN SONUÇLAR:

Besin  zinciri ekolojide, madde ve enerjinin bir canlıdan öbürüne yiyecek biçiminde aktarılma dizisidir.  Besin zincirinin ilk halkasını güneş enerjisini kullanarak fotosentez yapan bitkiler oluşturur. Etçil beslenme zincirinde bitkilerle beslenen (otçul) bir hayvanı daha büyük bir hayvan yer ve ilk besin kaynağından gelen madde ve enerji bu etçil hayvana aktarılmış olur. Asalak beslenme zincirinde, küçük bir canlı, kendisinden daha büyük olan konağın bir bölümüyle beslenirken kendisi de daha küçük asalakların konağı olabilir. Çürükçül beslenme zincirinde ise mikroorganizmalar ölü organik maddelerle beslenerek yaşamlarını sürdürür. Bu yapılan Besin piramidiyle öğrenciler sadece canlılardaki besin zincirini kavramayıp aynı zamanda canlı türlerini özelliklerini de çok iyi kavrayacaklardır. Görsel ve yaparak yaşayarak öğrenmenin bir ömür boyu kalıcı olduğunu biliyoruz.

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

Canlılar ve besin zinciri konumuzdan esinlenerek böyle bir projeyi düşündük. Besin zincirinin daha kolay anlaşılması için her sınıfın bir köşesine besin piramidi köşesi koyarak görerek yaşayarak öğrenmeyi kolaylaştırdık.

PROJENİN MALİYETİ:100TL

PROJENİN ÖZETİ:

Güneş enerjisi, yeşil bitkilerin veya üreticilerin besin yapabilmesi için şarttır. Tüketiciler, yeşil bitkileri yiyen geyik, antilop, koyun, sığır gibi hayvanlardırlar. Diğer tüketiciler ise geyik ve antilobu yiyen aslan, kaplan gibi yırtıcı hayvanlardır. Bu besin zincirinde enerji, Güneş’ten yeşil bitkilere, yeşil bitkilerden geyik ve anti-loba ve en sonunda aslana aktarılır. Bu olayı projemizle anlatmaya çalıştık.          Bu besin piramidi köşesini lİköğretimde her sınıfın bir köşesine beş katlı köpükten yaptık. Bu piramit canlılar arasındaki besin zincirini anlatacak şekilde tasarlanmış olup,  bol çeşit canlı maketleri yerleştirdik. Çocukların görsel ve yaparak yaşayarak  besin zincirini ve canlıların çeşitlerini çok iyi kavradıklarını Merkezimizde uygulayarak gördük. Öğrencilerimiz hem hayvanları tanıdılar hemde beslenme ilişkilerini öğrendiler.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.