Bermuda Şeytan Üçgeni

blog
Şeyma ATAHAN

Bermuda Şeytan Üçgeni

Bermuda Üçgeni, düzinelerce gemi ve uçağın kaybolduğu, kabaca Miami, Bermuda ve Porto Riko ile sınırlanmış, Atlantik Okyanusu’nun efsanevi bir bölümüdür. ABD Donanması bombardıman uçaklarından oluşan bir filonun pilotlarının alan üzerinde uçarken yönlerinin bozulması ve uçakların asla bulunamaması gibi açıklanamayan durumlarla çevrelenmiş bir çok kaza mevcuttur. Bazı tekneler ve uçaklar, iyi hava şartlarında, telsizle iletişim kurmak suretiyle tehlike mesajları bile vermeden bölgeden kayboldular. Ancak Bermuda Üçgeni ile ilgili sayısız hayali teori öne sürülmüş olmasına rağmen, hiçbiri gizemli ortadan kaybolmaların okyanusun diğer sık seyahat edilen bölümlerine nazaran bu bölgede daha sık meydana geldiğini kanıtlamıyor. Aslında, insanlar olaysız bir şekilde her gün bölgede geziniyorlar.

Adsiz

Bermuda Üçgeni veya Şeytan Üçgeni olarak anılan alan, Florida’nın güneydoğu ucunda yaklaşık 1300000 Kilometre karelik okyanusu kaplamaktadır. Kristof Kolomb, Yeni Dünya’ya ilk yolculuğunda bölgeden geçerken, bir gece büyük bir ateş alevinin (muhtemelen bir meteor) denize düştüğünü ve birkaç hafta sonra uzakta garip bir ışığın göründüğünü bildirmişti. Ayrıca düzensiz pusula okumaları hakkında da yazdı, çünkü o zamanlar Bermuda Şeytan Üçgeni’nin bir şeridi Dünya üzerinde gerçek kuzeyin ve manyetik kuzeyin sıralandığı birkaç yerden biriydi.

 

Bazı bilim adamlarının William Shakespeare’in “Fırtına” adlı oyununda ki Bermuda gemi enkazının gerçek olduğunu iddia etmeleri, bölgenin gizemli havasını artırmış olabilir. Bununla birlikte, açıklanamayan kayıplarla ilgili haberler, halkın dikkatini 20. yüzyıla kadar çekmedi. Özellikle Mart 1918’de, gemide 300’den fazla mürettebat ve 10.000 ton manganez cevheri bulunan bir Donanma kargo gemisi olan USS Cyclops’un Barbados ile Chesapeake Körfezi arasında bir yere batmasıyla kötü bir trajedi meydana geldi. Cyclops, donanıma sahip olmalarına rağmen asla bir SOS imdat çağrısı göndermedi ve kapsamlı bir arama yapılmasına rağmen enkaz bulunamadı. Dönemin ABD Başkanı Woodrow Wilson daha sonra olayla ilgili olarak “Büyük gemiye ne olduğunu yalnızca Tanrı ve deniz bilir.” dedi. Bu olayı takiben de 1941’de Cyclops’un kardeş gemilerinden ikisi, neredeyse aynı rota üzerinde benzer şekilde iz bırakmadan kayboldu.

Bermuda Şeytan Üçgeninden geçen gemilerin ya kaybolacağı ya da terk edilmiş olarak bulunacağına dair bir yargı oluşmaya başladı. Ardından, Aralık 1945’te, Florida’daki bir havaalanından 14 kişiyi taşıyan beş Donanma bombardıman uçağı, yakınlardaki sığ bölgelerin üzerinde tatbikat bombardımanı yapmak için havalandı. Ancak pusulaları arızalı olduğu için, Uçuş 19 olarak bilinen görevin lideri ciddi şekilde kayboldu. Beş uçak da yakıtları bitene kadar amaçsızca uçtu ve denizde inmeye zorlandı. Aynı gün bir kurtarma uçağı ve 13 kişilik mürettebatı da ortadan kayboldu. Haftalarca süren muazzam bir aramadan sonra kaybolanlara ait herhangi bir iz ortaya çıkmadı, resmi Donanma raporunda bu durum: “Sanki Mars’a uçmuşlar.” şeklinde yer aldı.

 

Bermuda Üçgeni Teorileri ve Karşı Teoriler

Yazar Vincent Gaddis, 1964 tarihli bir dergi makalesinde “Bermuda Üçgeni” ifadesini ilk kez kullandığında, “her şey yolunda” mesajlarını göndermelerine rağmen düşen üç yolcu uçağı da dahil olmak üzere bölgede ek gizemli kazalar meydana geldi. Büyükbabası “Berlitz Dil Okulları”nın kurucusu olan Charles Berlitz, Bermuda şeytan üçgeni efsanesini 1974’te sansasyonel bir çok satanlar listesinde yer alan kitap ile daha da büyüttü. O zamandan beri, çok sayıda paranormal yazar, üçgenin sözde ölümcüllüğünü uzaylılara, Atlantis’e ve deniz canavarlarına, zaman eğrileri ve ters yerçekimi alanlarına kadar bir çok nedene bağlarken, daha bilimsel düşünen teorisyenler ise, bu durumu manyetik anomaliler, su hortumları veya metan gazının büyük patlamaları gibi bir çok nedene bağladı.

Website Name: HISTORY

URL:https://www.history.com/topics/folklore/bermuda-triangle   (Adresinden çevirilmiştir.)

 

seymaatahan
Lise eğitimini öğretmen lisesinde tamamladıktan sonra Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Matematik Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans derecesini hak ettikten sonra yine aynı üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Eğitimi bölümünde yüksek lisansını tamamlamış ve devamında Matematik eğitimi doktora eğitimine devam etmekte olan, öğrenmeden öğretilemeyeceği ilkesiyle mesleğini sürdüren bir matematik öğretmeniyim.