Bayer Genç Bilim Elçileri Projesi ve Dove Özgüven Projesi

Bayer Genç Bilim Elçileri Projesi ve Dove Özgüven Projesi

Toplum Gönüllüleri Vakfı olarak, 15 yıldır toplumsal ihtiyaçların karşılanmasına katkı sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu sene de 2 farklı ulusal ağ projemizin çalışmalarına hız verdik.
Bu bağlamda, ekte bilgileri sunulan 18 farklı şehirdeki resmi ilkokulların 4., 5. ve 6. sınıflarında uygulanacak olan Bayer Genç Bilim Elçileri Projesi ve 12 farklı şehirdeki liselerin 9. sınıflarında uygulanacak olan Dove Özgüven Projesi’ni hayata geçiriyor.

Bayer Genç Bilim Elçileri Projesi Proje Hakkında
Bayer Genç Bilim Elçileri Projesi, Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Bayer ortaklığında yürüyen bir projedir. Bu proje ile önce gençlere sonra da gençler aracılığı ile çocuklara doğa bilimlerini sevdirmeyi ve bilim yapmak için illa ki laboratuvarlara ihtiyaç duyulmayacağı aktarılmaya çalışılmaktadır. Bilimin aslında günlük hayatın içerisinde var olan bir şey olduğunu, yalnızca etrafta olup biteni gözlemleyerek, neden sorusu sorulduğunda bunun görebileceği aktarılmaktadır.
Bilim okuryazarı olmak aynı zamanda, kişinin karar verme, sivil katılım, kültürel ilişkiler ve üretim için gerekli olan bilimsel kavramları ve süreçleri bilmesini sağlıyor. Böylece, önce gençleri daha sonra da çocukları günlük hayatlarında merak ettikleri şeyleri sorabilen, sorgulayabilen, doğada olan olayları gözlemleyebilen ve anlamaya çalışan bireyler haline getiriyor. Bayer Genç Bilim Elçileri Projesi, 18 ilde 3500 öğrenciye ulaşması hedeflenmektedir.

Projenin Uygulayıcıları Hakkında
Bu projede, üniversiteli Toplum Gönüllüsü gençler; öncelikle, ‘Bilim Okuryazarlığı’ başlığında formel olmayan eğitim modülleriyle tasarlanmış bir eğitime katılmaktadır. Ardından ilköğretim çağındaki çocuklarla birlikte gerçekleştirdikleri gönüllü çalışmalarla ‘Bilim Elçileri’ Proje Kolaylaştırıcıları olarak, çocukların bilime ilgi duymalarını ve bilimi sevmelerini hedeflemektedir.

Projenin Uygulanacağı Şehirler
Adana, Aksaray, Balıkesir, Bolu, Burdur, Diyarbakır, Gümüşhane, İğdır, İstanbul, Karaman, Kırşehir, Kilis, Mardin, Muş, Nevşehir, Uşak, Yalova, Zonguldak

Projenin İşleyişi
Proje kapsamında, okullarda 2 gün sürecek olan Bilim Deneyleri gerçekleştirilmektedir. Çalışmaların gerçekleştirileceği okullar belirlenirken, şu kriterler göz önünde bulundurulacaktır:
– Okulların İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde belirlenmesi,
– Okulların kent merkezine yakın ve merkezi bir konumda olması.

Deneyler Hakkında

Deney 1- “Çiçekler Su İçer mi?”: Çocuklar bitkinin suyu nasıl emdiğini ve suyun taç yapraklara kadar nasıl ulaştığını gözlemleyebilecek ve tüm canlılar için suyun ne kadar büyük önem taşıdığını öğrenecekler.

Deney 2- “Kırmızı Lahana Kimyası”: Bu deneyde çocuklar asit, baz ve indikatör kavramları ile tanışacak ve bir ,indikatörün asit ve bazları sınıflandırmada nasıl kullanıldığını keşfedecekler.

Deney 3- “Sütün İçinde Dans Eden Renkler”: Bu deneyle çocuklar sabunun sütün içindeki yağ moleküllerini nasıl tuttuğunu gözlemleyecek ve sabunun temizlikteki işlevini keşfedecek.

Deney 4- “Çığlık Atan Balonlar”: Bu deneyle çocuklar merkezcil kuvvetin yarattığı dairesel hareket etkisini gözlemleyecek, hareketin farklı cisimler üzerindeki etkisini karşılaştıracak ve aynı zamanda da sesin titreşim sonucunda oluştuğunu fark edecekler.

Deney 5- “Siyah Gerçekten Siyah mı?”: Bu deneyle çocuklar kromatografi denilen kimyasal ayrıştırma ve analiz yönteminin nasıl kullanıldığını ve ne işe yaradığını basit bir yolla gözlemleyecek ve boyaların farklı renk maddelerinin karışımıyla elde edildiğini fark edecek.

Deney 6- “Ev Yapımı Dondurma”: Bu deneyle çocuklar tuzun suyun donma noktasını düşürmesini fark edecek. Ayrıca dondurma yapmak için kullandıkları karışımın buz-tuz karışımına ısı vererek sıcaklığının düşüşünü ve donmasını gözlemleyecek.

Deney 7- “Yumurtayı Yüzdürebilir misiniz?”: Bu deneyle çocuklar suyun kaldırma kuvvetini öğrenecek.

Deney 8- “Bil Bakalım Yediğin Ne?”: Bu deneyle amaçlanan tat alma ve koku alma duyularının birbiriyle ilişkilerinin öğrenilmesidir.

Deney 9- “Sihirli Peçete”: Çocuklar bu deney sayesinde kapiler etki kavramını öğrenecek.

Deney 10- “Görünmez Kuvvet”: Bu deney durgun elektrik kavramını anlatıyor ve elektrik yüklü nesnelerin birbirini nasıl çektiğini ya da ittiğini canlandırıyor.

Dove Özgüven Projesi Proje Hakkında
Dove Özgüven Projesi, Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Dove ortaklığında yürüyen bir projedir. Liselerde 9. sınıflarda eğitim gören 15 yaş grubundaki öğrencilerin kendilerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları özgüveni inşa edebilmelerini amacıyla gerçekleştirilmektedir.

Dove Özgüven Projesi, gençlerin zihinsel ve fiziksel sağlıklarını desteklemek, hem okulda hem de hayatta başarılı bireyler olmaları yolunda farkındalıklarını artırmak üzerine kurgulandı. Dove Özgüven Eğitim uygulamasının, 12 ilde toplam 12.000 lise öğrencisine ulaşması hedeflenmektedir.

Projenin Uygulayıcıları Hakkında
Bu projede, üniversiteli Toplum Gönüllüsü gençler; proje teması ve içerikleri ile ilgili uzmanlar tarafından tasarlanan ve uygulanan, formel olmayan eğitim modüllerinden oluşan bir eğitime katılmaktadır. Bu eğitime katılarak, Proje Kolaylaştırıcısı olmaya hak kazanan gençler, sonrasında liselerde Kendime Güveniyorum Atölyelerini gerçekleştireceklerdir.

Projenin Uygulanacağı Şehirler
Ankara, Balıkesir, Elazığ, Gaziantep, İzmir, Kırşehir, Mersin, Muğla, Samsun, Siirt, Trabzon, Van Projenin İşleyişi Proje kapsamında, okullarda 1,5 saat sürecek olan Kendime Güveniyorum Atölyeleri gerçekleştirilmektedir.

Çalışmaların gerçekleştirileceği okullar belirlenirken, şu kriterler göz önünde bulundurulacaktır:
Okulların İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde belirlenmesi,
Okulların kent merkezine yakın ve merkezi bir konumda olması,
– Okulun teknik donanıma sahip olması (ses sitemi ve projeksiyon imkanlarının
bulunması)

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.