Balkan Matematik Olimpiyatı

Türkiye, Balkan Matematik Olimpiyatı’na Damga Vurdu

32. Balkan Matematik Olimpiyatı’nda Türkiye Takımı yine birinci oldu. TÜBİTAK’ın oluşturduğu 6 kişilik Matematik Milli Takımı, 2 altın 3 gümüş ve 1 bronz madalya kazandı.

03-08 Mayıs 2015 tarihleri arasında Yunanistan’ın başkenti Atina’da yapılan 32. Balkan Matematik Olimpiyatı’na 10’u misafir ülke olmak üzere 21 ülke katıldı. Ülkeler, olimpiyatlarda 6 kişilik milli takımları ile yarıştı.

Bu sene de Balkan Matematik Olimpiyatı’nda büyük başarı gösteren Türkiye, olimpiyata katılan ülkeler arasında toplamda 177 puan alarak birinci oldu. Türkiye’yi temsil eden öğrencilerden Ahmet İleri 40 puanla ve Muhammed Furkan Merdan 34 puanla altın, Ahmet Abdullah Keleş 30 puanla, Feyza Duman 26 puanla, Ali Haydar Sevim 24 puanla gümüş ve Halil İbrahim Güllük 23 puanla bronz madalya sahibi oldu.

Türkiye, 1997 yılından beri düzenli olarak katıldığı Balkan Matematik Olimpiyatları’nda bugüne kadar toplam 19 altın, 45 gümüş ve 28 bronz madalya kazandı.

Balkanlarda 3. Şampiyonluk

2012 yılında ülkemizde ve geçtiğimiz yılda Bulgaristan’ın Plevne kentinde düzenlenen Balkan Matematik Olimpiyatında da Türkiye toplam puan sıralamasında birinci sırada yer almıştır.

TÜBİTAK Ulusal Bilim Olimpiyatları Nedir? Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında ülkemizi temsil eden ekipler nasıl seçilir?

Ortaöğretim kurumlarına devam etmekte olan öğrencileri fen bilimlerinde çalışmalar yapmak üzere teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bu alanlarda özel eğitim olanakları sağlamak yolu ile gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla 5 ayrı dalda (Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik, Bilgisayar) Ulusal Bilim Olimpiyatları düzenlenmektedir.

1993 yılında ilk defa uygulanmaya başlanan Ulusal Bilim Olimpiyatları iki aşamalı olarak bilgisayar, biyoloji, fizik, kimya ve matematik alanlarında düzenlenmektedir.

Ulusal Bilim Olimpiyatları Birinci Aşama Sınavı’na her ortaöğretim kurumu, her dal için başarılı öğrencileri arasından okul yönetimince seçilecek en çok 10’ar öğrenci ile katılabilir. Birinci Aşama Sınavlarında genel değerlendirme sonunda başarılı görülen öğrenciler o yıl içinde yapılacak Yaz Okulu’na ve İkinci Aşama Sınavlarına çağırılır.

Kasım ayında Ankara’da yapılan İkinci Aşama Sınavları sonucunda ulusal madalyalar belirlenir. İkinci Aşama Sınavlarında belli bir başarı düzeyi gösteren öğrenciler eğitim amacıyla düzenlenen Kış Okulu ve Uluslararası Bilim Olimpiyatları milli takım seçme sınavlarına davet edilirler. Bu sınavlar sonucunda Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil edecek olimpiyat ekipleri belirlenmektedir.

Genç Balkan Matematik Olimpiyatı’nda Büyük Başarı

19. Genç Balkan Matematik Olimpiyatı’nda Türkiye Takımı birinci oldu. TÜBİTAK’ın oluşturduğu 6 kişilik Genç Balkan Matematik Milli Takımı, 2 altın, 3 gümüş ve 1 bronz madalya kazandı.

24-29 Haziran 2015 tarihleri arasında Sırbistan’ın Belgrad kentinde yapılan 19. Genç Balkan Matematik Olimpiyatı’na 19 ülke katıldı. Ülkeler olimpiyatlarda 6 kişilik milli takımlar ile yarıştı.

19. Genç Balkan Matematik Olimpiyatı’nda büyük başarı gösteren Türkiye, olimpiyata katılan ülkeler arasında toplamda 177 puan alarak birinci sırada yer aldı. Türkiye’yi temsil eden öğrencilerden Zehra Erdem ve Mehmet Ali Yıldırım 40 puanla altın, Halil Alperen Gözeten 30, Hakan Karakuş 27, Halil Özkan 23 puanla gümüş ve Ozan Kaymak 17 puanla bronz madalya sahibi oldu.

Türkiye, 1998 yılından beri katıldığı Genç Balkan Matematik Olimpiyatlarında bugüne kadar toplam 30 altın, 38 gümüş ve 24 bronz madalya kazandı.

2013 yılında 17. Genç Balkan Matematik Olimpiyatı’na ülkemiz ev sahipliği yapmıştı.

TÜBİTAK Ulusal Ortaokul Matematik Olimpiyatları Nedir?

Ortaokula devam etmekte olan öğrencileri matematik alanında çalışmalar yapmak üzere yönlendirmek, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda erken yaşlardan itibaren özel eğitim olanakları sağlayarak gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla her yıl ülke genelinde Ulusal Ortaokul Matematik Olimpiyat’ı düzenlenmektedir.

Sınavlar iki aşamalı olarak yapılmakta olup Birinci Aşama Sınavı 28 il merkezi ile KKTC’de gerçekleştirilir. Birinci Aşama Sınavı sonunda belli bir başarı düzeyine ulaşan öğrenciler, İkinci Aşama Sınavı’na eşit şartlarda hazırlanmak üzere alanlarında uzman akademisyenler tarafından eğitilecekleri Yaz Okulu’na davet edilirler. Ankara’da yapılan İkinci Aşama Sınavı’nın ardından dereceye giren öğrencilere altın, gümüş ve bronz madalyaları takdim edilir. Bölgesel ve Uluslararası Olimpiyatlara hazırlanacakları Kış Okulu ve Uluslararası Bilim Olimpiyatları Milli Takım Seçme sınavlarına davet edilirler. Bu sınavlar sonucunda Bölgesel ve Uluslararası Olimpiyatlarda Türkiye’yi temsil edecek olimpiyat ekipleri belirlenmektedir.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.