İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI
Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması
Bakterilerin Oksijensiz Solunumu Karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerin çok atomlu, yüksek enerjili moleküller olduğunu biliyoruz. Canlılar bu moleküllerindeki kimyasal enerjiyi ATP enerjisi haline getirmek için organik moleküllerindeki bağları koparmak zorundadır. Bu olaya solunum denir. Enerji ihtiyacı az olan canlılar örneğin bakterilerin çoğu ve bazı mantarlar oksijensiz solunum yaparlar.
Hücrelerde oluşan özel enzimler yardımıyla glikozu oluşturan atomlar arasındaki bağ, basamak basamak kopar. Her basamakta açığa çıkan enerji, hemen ATP sentezinde kullanılır. Bu olay gerçekleşirken oksijen kullanılmaz. Bu nedenle oksijensiz solunum (fermantasyon) olarak adlandırılır. Oksijensiz solunumda az miktarda enerji elde edilir. Oksijensiz solunum sonucunda glikoz bütünüyle inorganik bileşiklere kadar ayrışamaz. Enerjinin çoğu yeni oluşan organik molekülün bağlarında kalır. Örneğin; üzüm suyunda bulunan glikozu bazı bakteriler, oksijensiz solunumla eti alkol ile karbon dioksite ayrıştırır. Bu yolla yaşamsal etkinliklerini sürdürebilmeleri ve üremeleri için gerekli enerjiyi sağlar. Elektrik Enerjisi KaynaklarıT
Tabiattaki Enerji Kaynakları: Elektrik enerjisinin elde edilmesinde tabiattaki enerji çeşitleri kullanılmaktadır. Bu kaynaklar değişik dönüşümler sonucu elektrik enerjisine çevrilir. Kaynakların bazıları ise direkt kullanılmaktadır. Hidrolik Kaynaklar Akarsulardaki suların barajlarda toplanılarak yüksekten aşağıya düşürülmesi ile türbin çarkları döndürülür ve türbin jeneratörü çalıştırır. Jeneratör çıkışından elektrik enerjisi elde edilir. Bu tür sistemlere hidroelektrik santral denir. Termik Kaynaklar Kömür, petrol ve ürünleri, doğalgaz gibi fosil kaynaklı yakıtların yakılması sonucunda ortaya çıkan ısıdan elde edilen basınçlı sıcak su buharının, buhar türbinini döndürmesi ile,türbin jeneratörü çalıştırır. Jeneratör çıkışından elektrik enerjisi üretilir. Bu tür elektrik enerji üretimi yapan sistemlere termik elektrik santrali denir. Nükleer Enerji Kaynakları: Atomun çekirdeğinin kontrollü bir şekilde parçalanması sonucu ortaya çıkan ısı enerjisinden yararlanılarak elektrik enerjisi üretimi yapılan sistemlerdir. Bu sistemle çalışan santrallere nükleer elektrik santrali denir. Rüzgâr Enerjisi Rüzgâr alan açık arazilerde, rüzgârın etkisiyle rüzgâr türbinlerinde elde edilen mekanik enerji alternatör yardımıyla elektrik enerjisine dönüşmektedir. Bu sistemle çalışan santrallere rüzgar santrali denir. Güneş Enerjisi Güneşin ısı ve ışık enerjisinden faydalanılarak elektrik enerjisi elde edilir. Jeotermal Enerji Yeraltından çıkan sıcak su buharı ya da gazlardan yararlanılarak yapılan elektrik enerjisi üretim sistemidir. Gelgit Enerjisi Ayın hareketlerine göre deniz suları yerçekiminin etkisiyle alçalıp yükselmektedir.Deniz yüksekliğinde sular bir havuzda toplanır. Aynı hidroelektrik santrallerde olduğu gibi elektrik enerjisi üretilir. Amaç Alternatif ve çevreci bir enerji kaynağı üretmek. Malzemeler Cam akvaryum (25 TL) Kesilen cam parası (1,5 TL) Kurutulmuş ince bağırsak (6 TL) Maya (85 Krş) Elektrot (okuldan sağlandı) Ilık su Tuz (1,5 TL) 20 tane küp şeker Deneyin Yapılışı İlk önce akvaryumumuzun ortasına koyacağımız camın üstüne cam matkabı ile minik delikler açtık ve seçici geçirgen olan ince bağırsakla kapladık. Böylece protonların geçişini sağladık. İkinci adım olarak ince bağırsakla kapladığımız camı cam kabın ortasına silikonladık ve böylece sabitlendi. Sonra laboratuvarda cam kabın birinci kısmına ılık su ,şeker, maya ve tuz, diğer tarafına ise sadece tuz ve oda sıcaklığındaki suyu koyduk ve elektrotun uçlarından bir tanesini şekerli ve tuzlu olan bölüme bir tanesini de sadece tuz olan bölüme yerleştirdik. Elektrotların diğer uçlarını da mili ampermetreye bağladık. SONUÇ Düzeneği kurduktan 20 sn sonra mili ampermetrede 0,1 mA akım değeri ölçtük.