ATIK SULARDAKİ BOYAR MADDELERİN OLUŞTURDUĞU ÇEVRESEL SORUNLAR DOĞAL YÖNTEMLERLE ÇÖZÜLEBİLİR Mİ

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Bu Benim Eserim MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI

PROJE AMACI: İŞLENMEMİŞ MALZEMELER VE TARIMSAL ATIKLARLA SU KAYNAĞININ BOYAR MADDEDEN TEMİZLENMESİ VE ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ.

PROJE HEDEFİ: SUYUN ARITIMINDA MALİYETİ DÜŞÜK, KOLAYLIKLA BULUNABİLEN VE ÖNİŞLEM GEREKTİRMEYEN MALZEMELER KULLANILARAK, UYGUN VE EKONOMİK ÇÖZÜMLERLE ÇEVRESEL SORUNLARIN AZALTILMASI.

PROJE ÖZETİ: TEKSTİL FABRİKALARININ ATIK SULARINDA BULUNAN BOYAR MADDELERİN ARITILMASI GEREKİR. TUTUNUM YÖNTEMİ KOLAY UYGULANABİLİR, YÜKSEK VERİMDE BOYA ARITIMI SAĞLAYABİLİR. TUTUNUM YÖNTEMİNİN KULLANILDIĞI BU ÇALIŞMADA, BOYAR MADDE ÖRNEĞİ OLARAK METİLEN MAVİSİ SEÇİLMİŞ, MALİYETİ YÜKSEK OLAN İŞLENMİŞ TUTUCULAR YERİNE, OLGUNLAŞMAMIŞ KÖMÜR (LEONARDİT), VOLKANİK KAYAÇ, MISIR PÜSKÜLÜ, FINDIK KABUĞU GİBİ DOĞAL, İŞLENMEMİŞ MALZEMELER KULLANILMIŞ, SUYUN TEMİZLENMESİ İÇİN UYGUN KOŞULLAR ARAŞTIRILMIŞTIR.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER: TEKSTİL FABRİKALARININ BOYAR MADDE İÇEREN ATIK SULARININ ARITILMADAN AKARSULARA, GÖLLERE VERİLMESİ ÇEVRESEL SORUNLAR OLUŞTURMAKTADIR. ARITIM YÖNTEMLERDEN BİRİSİ OLAN TUTUNUM YÖNTEMİNDE TUTUCU ADI VERİLEN MADDELER KULLANILMAKTADIR. AKTİF KARBONLAR ENDÜSTRİDE YAYGIN OLARAK KULLANILAN TUTUCULARDIR, TİCARİ OLARAK, ODUN, KÖMÜR, HİNDİSTANCEVİZİ, PİRİNÇ, FINDIKKABUKLARI VE YAĞ ÜRÜNLERİNİN ÇEŞİTLİ İŞLEMLERDEN GEÇİRİLMESİYLE ELDE EDİLİRLER. AKTİF KARBON PAHALI BİR MADDEDİR. ARITIMI UCUZLATMAK İÇİN DOĞAL İŞLENMEMİŞ MADDELER YADA TARIMSAL ATIKLARIN TUTUCU OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİ HALEN ARAŞTIRILMAKTADIR. BU ÇALIŞMADA DÖRT FARKLI DOĞAL TUTUCUNUN SU ARITIMINDAKİ ETKİSİ GÖZLENMİŞTİR. LİTERATÜR TARAMASI: 1)WWW.YALVACMYOCEVREKİRLENMESİ.TR.GG/ADSORBSİYON 2)WWW.W3.BALİKESİR.EDU.TR/~OZKAN/ADS/ADSORPSİYON05.PPS FAALİYETLER: A)AYNI MİKTARDAKİ DÖRT DOĞAL TUTUCUNUN (OLGUNLAŞMAMIŞ KÖMÜR, VOLKANİK KAYAÇ, MISIR PÜSKÜLÜ, FINDIK KABUĞU) HAZIRLANAN BOYALI SULARA EKLENMESİ B)SUDAKİ RENK DEĞİŞİMİNİN GÖZLENMESİ C) SEÇİLEN EN VERİMLİ TUTUCUNUN CAM KOLONA UYGULANMASI VE BOYAR MADDE GİDERİMİNİN GÖZLENMESİ FAALİYETLER TAKVİMİ: EYLÜL 4.HAFTA: LİTERATÜR TARAMASI VE PROJENİN KONUSUNUN BULUNMASI. EKİM 3.4.HAFTA: MALZEMELERİN ALINMASI. KASIM 2.3.HAFTA: DENEYLERE BAŞLANMASI. ARALIK 1.2.3.HAFTA: DENEYLERİN TAMAMLANMASI OCAK 1.HAFTA: SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ. KULLANILAN YÖNTEMLER: TUTUNUM YÖNTEMİ PROJE BÜTÇESİ: ~100YTL ULAŞILAN SONUÇLAR: VOLKANİK KAYA PARÇACIKLARIYLA SUYUN BOYAR MADDEDEN ARITIMININ ETKİLİ OLMADIĞI GÖZLEMLENDİ. OLGUNLAŞMAMIŞ KÖMÜR, FINDIK KABUĞU VE MISIR PÜSKÜLÜ İLE YAPILAN ÇALIŞMALARDA SUYUN ARITIMINDA OLUMLU SONUÇLAR ALINDI. SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: PAHALI MALZEMELER YERİNE, MALİYETİ DÜŞÜK TARIMSAL ATIKLARIN ARITIMDA KULLANILMASI, SUYUN CANLILAR ÜZERİNDE POTANSİYEL ZEHİR ETKİSİ OLUŞTURAN BOYAR MADDEDEN TEMİZLENMESİNİ SAĞLADIĞI GİBİ, ÇEVRE SORUNLARINA ÇÖZÜMLER GETİREBİLİR. PROJE HAZIRLANIRKEN DESTEK ALINAN KİŞİ: DR. AYŞEGÜL LATİFOĞLU, H.Ü, ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ

 

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.