ÖĞRETİM ÜYELİĞİ KADROLARINA
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR VE UYGULAMA ESASLARI
Dayanak
MADDE 1- (1) Bu Uygulama Esasları, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 23 ve 25 inci maddelerinin (c) fıkrası ile 26 ncı maddesinin (a) fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Amaç
MADDE 2- (1) Bu Uygulama Esasları öğretim üyelerinin:
a) Çalıştıkları bilim ve sanat alanında evrensel düzeyde araştırma yapmalarını, bu araştırmalarını ulusal ve uluslararası bilgi paylaşım ortamlarına aktararak, bilimin yayılmasına ve gelişmesine katkıda bulunmalarını,
b) Ülkemizin bilimsel ve teknolojik sorunlarına bireysel veya interdisipliner grup çalışmalarıyla çözümler getirmelerini,
c) Yerel, ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar düzenleyerek, hem kendi çalışmalarını hem de diğer bilim adamlarının çalışmalarını sergilemelerini, bilimin ve teknolojinin çağdaş sorunlarının tartışılmasını sağlamalarını,
ç) Eğitim yöntemlerini ve eğitim araçlarını geliştirerek, daha iyi eğitim verebilecek şartları oluşturmalarını,
d) Bu çalışmalarını kararlı ve sürekli olarak sürdürmelerini,
amaçlar.
Genel İlkeler
MADDE 3- (1) Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesör kadrolarına başvurularda dikkate alınacak genel ilkeler şunlardır;
a) Kitaplar;Bir kitabın yardımcı doçentlik ve profesörlük yükseltilme ve atanmalarında puanlandırılabilmesi için, ait olduğu alanda yapılmış araştırma sonuçlarını içeren bir eser niteliğini taşıması gerekir. Doktora tezlerinin tamamı veya bir kısmı olarak hazırlanmış kitaplar puanlamada dikkate alınmaz.
b) Dergiler; Öğretim üyeliğine yükseltilme ve atanma ilke ve esaslarında yer alan, Uluslararası indekslere girmeyen dergilerde, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslar dikkate alınır.
Puanlandırma
MADDE 4- (1) Yayınlarda ve diğer bilimsel ve sanatsal çalışmalarda puanlandırma aşağıda belirlenen esaslara göre yapılır;
a) Tek isim tam puan alır.
b) Çok isimli çalışmalarda puanlar aşağıdaki formüllere göre hesaplanır. Bu şekilde yapılacak olan puanlandırmada makaleden sorumlu yazarın ismi birinci isim olarak alınıp, diğerleri sırası değiştirilmeden ikinci, üçüncü, … isim olarak değerlendirilir.
1. isim veya çalışmadan sorumlu olduğu belirtilen yazar |
1,4 x Puan ———————– + (Puan x 0,20) Yazar Sayısı
|
2. isim |
1,4 x Puan ———————- + (Puan x 0,10) Yazar Sayısı
|
3. isim |
1,4 x Puan ———————– + (Puan x 0,05) Yazar Sayısı
|
4. isim ve diğerleri |
1,4 x Puan ———————- Yazar Sayısı
|
c) Yukarıda elde edilen puanlar, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI vb. kapsamındaki dergilerde 2013 yılından itibaren yayımlanan makalelerde; TÜBİTAK’ın belirlediği UBYT Programındaki puanlar dikkate alınarak aşağıdaki katsayılarla çarpılır. Sınıfı belli olmayan makaleler 1 (bir) katsayısı ile çarpılır.
UBYT PUANI | ÇARPAN |
0-10 | 1,00 |
11-20 | 1,25 |
21-30 | 1,50 |
31-40 | 1,75 |
41-50 | 2,00 |
51-60 | 2,25 |
61-70 | 2,50 |
71-80 | 2,75 |
81-90 | 3,00 |
91-100 | 4,00 |
2013 yılından önce SCI-Expanded, SSCI ve AHCI vb. kapsamındaki dergilerde yayımlanan makaleler için ise, TÜBİTAK’ın belirlediği A, B, C sınıflamasına göre, yayının alacağı puan sırasıyla 3, 2, 1 katsayısıyla çarpılır. Sınıfı belli olmayan makaleler C sınıfı olarak kabul edilir.
ç) Her bir çalışmadaki puanlar virgülden sonra bir rakam olacak şekilde yuvarlatılır. Virgülden sonra ikinci rakam beş veya daha yukarı ise virgülden sonraki rakam bir artırılır. İkinci rakam beşten küçük ise atılır.
d) Yüksek lisans ve doktora tezleri makale şeklinde yayımlanırken öğrenci ve tez danışmanının dışındaki yazarların makaleye yaptıkları katkı kısa bir rapor şeklinde sunulmalıdır.
e) DOI numarası alınarak internet ortamında yayımlanan makaleler hakemli dergilerde basılmış makaleler ile eş değerdir.
f) Yayına kabul edilen makaleler belgelendirmek kaydıyla yayımlanmış makale olarak değerlendirmeye alınır.
g) Bir çalışma, herhangi bir kongrede sunulmuş ve makale hakem / hakemleri değerlendirmesinden geçmemiş, sadece kongre bilim kurulu kararıyla dergide yayımlanmışsa bildiri olarak işlem görür.
Yardımcı doçent kadrosu için başvuru ve atama koşulları
MADDE 5- Doktora, Tıpta Uzmanlık ve Sanatta Yeterlilik derecesi almış öğretim elemanlarının yardımcı doçent kadrolarına ilk defa ve yeniden atanmaları için gerekli başvuru koşulları aşağıya çıkartılmıştır;
1- Yayınlar, Akademik Çalışmalar ve Diğer Faaliyetler:
1.1.Fen ve Mühendislik Bilimleri Alanlarında: Ekte yer alan puanlama listesindeki 1.1 numaralı maddeden en az 30 puan ve genel toplamda 60 puan almak. Aday Yüksek Lisans ve/veya Doktora tez materyalinden en az bir yayın yapmak zorundadır. Bu madde kapsamındaki fakülte ve yüksek okullardaki “Bilim Felsefesi ve Tarihi gibi” sosyal bilim temelli alanlarda 1.1 numaralı maddeden alınması gerekli olan zorunlu 30 puan 1.1 ve/veya 1.2 numaralı maddelerden alınabilir. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi kararı uyarınca Doçentlik Temel Alanı “matematik” ve “istatistik” olan adaylar için 1.1 numaralı maddeden alınması zorunlu olan puan 20 puan olarak uygulanır.
1.2.Sosyal Bilimler Alanlarında: Ekte yer alan puanlama listesindeki 1 numaralı maddeden en az 20 puan olmak kaydı ile genel toplamda 60 puan almak.
1.3.Sağlık Bilimleri Alanlarında: Ekte yer alan puanlama listesindeki maddelerden genel toplamda 30 puan almak.
1.4.Güzel Sanatlar Fakültesi ile Eğitim Fakültesi (Müzik Eğitimi, Resim-İş Eğitimi, Beden Eğitimi ve Spor), İletişim Fakültesi (Radyo-TV ve Sinema Bölümü, Gazetecilik Bölümü, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü) ve Edebiyat Fakültesi (Sanat Tarihi Bölümü, Arkeoloji Bölümü) Alanlarında:
1.4.1.Kuramsal Alanlar: Sosyal Bilimler alanındaki esaslar (1.2) uygulanır.
1.4.2.Uygulamalı Alanlar: Ekte yer alan puanlama listesindeki 8 veya 11, 12, 13 veya 14, 15, 16, 17, 18 veya 20, 21 veya 27, 28, 29 veya 40 numaralı maddelerden en az 40 puan olmak kaydı ile genel toplamda 60 puan almak.
1.5. Müzik Alanlarında:
1.5.1.Müzik Sanatçılığı Alanında: Ekte yer alan puanlama listesindeki 33, 34, 35, 36 numaralı maddelerden en az 40 puan olmak kaydı ile genel toplamda 60 puan almak.
1.5.2.Müzik Kompozisyonu Alanında: Ekte yer alan puanlama listesindeki 13 numaralı maddeden en az 40 puan olmak kaydı ile genel toplamda 60 puan almak.
1.6.Mimarlık Anabilim Dallarında: Ekte yer alan puanlama listesindeki 1, 4, 7 numaralı maddelerden en az 20 puan olmak kaydı ile (30 ve 31 numaralı maddelerden en fazla 10 puan katılabilir) genel toplamda 60 puan almak.
1.7.Spor Bilimleri Alanlarında: Ekte yer alan puanlama listesindeki 1 numaralı maddeden en az 20 puan olmak kaydı ile (40 numaralı maddeden en fazla 30 puan katılabilir) genel toplamda 60 puan almak.
2- Yabancı Dil: Müracaat edecek olan aday Tıp Fakültesi dışında YDS’den en az 60 puan veya Üniversitelerarası Kurul’un kabul ettiği sınavların birisinden bu puana eşdeğer puan almış olmalıdır. Tıp Fakültesi’ne müracaat edecek adaylardan TUS yabancı dil sınavından başarılı olmak şartı aranır. Bilim alanı bir yabancı dil ile ilgili olan adaylar yabancı dil sınavına başka bir dilden girmek zorundadırlar.
3- Süre Sonunda Yeniden Atama: Tekrar atanmak üzere başvuran yardımcı doçentler bir önceki atanma tarihinden itibaren; Fen, Mühendislik, Sağlık, Sosyal, Mimarlık ve Güzel Sanatların kuramsal alanları için hakemli dergilerde en az bir makale yayımlamış olmak, Güzel Sanatların uygulamalı alanları ve Müzik alanlarında ise ilk atamada dikkate alınan çalışma türlerinin herhangi birinden en az bir çalışma sunmak zorundadırlar.
Doçent kadrosu için başvuru ve atama koşulları
MADDE 6- (1) Doçentlik kadrolarına başvuru için bulunduğu alan ile ilgili olarak, Üniversitelerarası Kurul tarafından doçentlik için belirlenen asgari başvuru koşullarını yerine getirmiş ve “Doçent” unvanını almış olmak gerekir.
Profesör kadrosu için başvuru ve atama koşulları
MADDE 7- Profesör kadroları için gerekli başvuru koşulları aşağıya çıkartılmıştır;
1- Yayınlar, Akademik Çalışmalar:
1.1.Fen ve Mühendislik Alanlarında: Doçent olduktan sonra ekte yer alan puanlama listesindeki 1.1 numaralı maddeden en az 60 puan ve 7.1 numaralı maddeden en az 5 puan olmak kaydı ile 1 ve 7 numaralı maddelerden en az 140 puan (7. maddeden en fazla 30 puan katılabilir) ve doçentlik öncesi dahil olmak üzere genel toplamda 240 puan almak.
Fen ve Mühendislik Bilimleri alanlarında olduğu halde, Sosyal Bilim temelli alanlardaki müracaatlar, madde 1.2’ye göre değerlendirilir. Üniversitelerarası Kurul Kararı uyarınca Doçentlik Temel Alanı “matematik” ve “istatistik” olan adaylar için alınması zorunlu olan puanlar; 1.1 numaralı maddeden en az 45 puan, 1 ve 7 numaralı maddelerden en az 100 puan ve genel toplamda 180 puan olarak uygulanır.
1.2.Sosyal Bilimler Alanlarında: Doçent olduktan sonra ekte yer alan puanlama listesindeki 4 numaralı maddeden en az 50 puan almak kaydı ile 1, 4 ve 7 numaralı maddelerden en az 140 puan (7. Maddeden en fazla 30 puan katılabilir) ve doçentlik öncesi dahil olmak üzere genel toplamda 240 puan almış olmak.
1.3. Sağlık Bilimleri Alanlarında:Doçent olduktan sonra ekte yer alan puanlama listesindeki 1.1 numaralı maddeden en az 60 puan ve 7.1 numaralı maddeden en az 5 puan olmak kaydı ile 1 ve 7 numaralı maddelerden en az 140 puan (7. maddeden en fazla 30 puan katılabilir) ve doçentlik öncesi dahil olmak üzere genel toplamda 240 puan almak. Sağlık Bilimleri alanlarında olduğu halde, Sosyal Bilim temelli alanlardaki müracaatlar, madde 1.2’ye göre değerlendirilir.
1.4.Güzel Sanatlar Fakültesi ile Eğitim Fakültesi (Müzik Eğitimi ve Resim-İş Eğitimi), İletişim Fakültesi (Radyo-TV ve Sinema Bölümü, Gazetecilik Bölümü, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü) ve Edebiyat Fakültesi (Sanat Tarihi Bölümü, Arkeoloji Bölümü) Alanlarında:
1.4.1.Kuramsal Alanlar: Sosyal Bilimler alanındaki esaslar (1.2) uygulanır.
1.4.2.Uygulamalı Alanlar: En az 60 puanı doçent olduktan sonra olmak kaydı ile, ekte yer alan puanlama listesindeki 8 veya 11, 12, 13 veya 14, 15, 16, 17, 18 veya 20, 21 veya 27, 28, 29 numaralı maddelerden en az 140 puan ve genel toplamda 240 puan almak.
1.5. Müzik Alanlarında:
1.5.1.Müzik Sanatçılığı Alanında: En az 60 puanı doçent olduktan sonra olmak kaydı ile, ekte yer alan puanlama listesindeki 33, 34, 35, 36 numaralı maddelerden en az 140 puan ve genel toplamda 240 puan almak.
1.5.2.Müzik Kompozisyonu Alanında: En az 60 puanı doçent olduktan sonra olmak kaydı ile, ekte yer alan puanlama listesindeki 13 numaralı maddeden en az 140 puan ve genel toplamda 240 puan almak.
1.6.Mimarlık Anabilim Dallarında: En az 40 puanı doçent olduktan sonra olmak kaydı ile, ekte yer alan puanlama listesindeki 1, 4 ve 7 numaralı maddelerden en az 70 puan ve genel toplamda 240 puan almak (30 ve 31 numaralı maddelerden en fazla 70 puan katılabilir).
1.7. Sosyal Bilimler ve Güzel Sanatlar Alanlarında aday doçentlik unvanını aldıktan sonra kendi alanında en az bir kitap yayınlamış olmalıdır.
1.8. Alan Eğitimi ve Eğitim Bilimleri Alanlarında: Doçent olduktan sonra ekte yer alan puanlama listesindeki 1 ve/veya 4 numaralı maddeden en az 70 puan almak kaydı ile 1, 2, 4, 5 ve 7 numaralı maddelerden en az 140 puan (7. maddeden en fazla 30 puan katılabilir) ve genel toplamda 240 puan almak.
1.9.Spor Bilimleri Alanlarında: Doçent olduktan sonra ekte yer alan puanlama listesindeki 1 ve 7 numaralı maddelerden en az 70 puan almak kaydı ile 1, 7 ve 40 numaralı maddelerden en az 140 puan (40. Maddeden en fazla 70 puan katılabilir) ve doçentlik öncesi dahil olmak üzere genel toplamda 240 puan almak.
Özel durumlar
MADDE 8- (1) Öğretim üyesi temininde güçlük çekilen ve eğitim-öğretimin devamı için gerekli öğretim üyesi sayısına ulaşmak için ilan edilen yardımcı doçent kadrolarına başvuran adaylardan 2547 sayılı Kanunun 23. maddesindeki ve Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğindeki asgari koşulları sağlayanların Üniversite Yönetim Kurulu Kararı ve Rektörün uygun görmesiyle atanma işlemleri yapılabilir.
Yürürlük
MADDE 9- (1) Bu Uygulama Esasları, Yükseköğretim Kurulu’nun onay tarihinden itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 10- (1) Bu Uygulama Esasları, Atatürk Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.
PUANLAMA LİSTESİ
1. MAKALELER (Puanlamada makalenin yayınlandığı tarihteki derginin sınıfı göz önüne alınır.) | |
1.1. SSCI (Social Sciences Citation Index), SCI-Expanded (Science Citation Index-Expanded), AHCI (Arts and Humanites Citation Index) veya eğitimle ilgili uluslar arası alan indeksleri (ISI Database’e giren tüm indeksler, Australian Education Index, British Education Index, Journal Indexed in Eric, Education Index) kapsamındaki dergilerde yayınlanan makaleler | |
1.1.1. Teknik not, editöre mektup, tartışma, vak’a takdimi ve özet türünden yayınlar dışındaki makaleler | 30 |
1.1.2. Teknik not, editöre mektup, tartışma, vak’a takdimi ve özet türünden yayınlar | 18 |
1.2. SSCI , SCI-Expanded , AHCI ve eğitimle ilgili uluslar arası alan indekslerikapsamı dışındaki yurtdışı hakemli dergilerde yayınlanan makaleler | |
1.2.1 Teknik not, editöre mektup, tartışma, vak’a takdimi ve özet türünden yayınlar dışındaki makaleler | 24 |
1.2.2. Teknik not,editöre mektup, tartışma, vak’a takdimi ve özet türünden Yayınlar | 12 |
1.3. SSCI , SCI-Expanded, AHCI ve eğitimle ilgili uluslar arası alan indekslerikapsamı dışındaki yurtiçi hakemli dergilerde yayınlanan | |
1.3.1. Teknik not, editöre mektup, tartışma, vak’a takdimi ve özet türünden yayınlar dışındaki makaleler | |
1.3.1.1. Yabancı Dil | 22 |
1.3.1.2. Türkçe | 20 |
1.3.2. Teknik not, editöre mektup, tartışma, vak’a takdimi ve özet türünden yayınlar | |
1.3.2.1. Yabancı Dil | 10 |
1.3.2.2. Türkçe | 8 |
1.4. Diğer bilimsel dergilerde yayınlanan | |
1.4.1. Teknik not, editöre mektup, tartışma, vak’a takdimi ve özet türünden yayınlar dışındaki makaleler | 5 |
1.4.2. Teknik not, editöre mektup, tartışma, vak’a takdimi ve özet türünden Yayınlar | 3 |
2. BİLDİRİLER (SÖZEL VEYA POSTER) | |
2.1. Uluslar arası kongre ve sempozyum gibi bilimsel toplantılarda sunularak programda yer alan | |
2.1.1. Tam metin olarak yayınlanan bildiri | 12 |
2.1.2. Özet metin olarak yayınlanan bildiri | 6 |
2.1.3. Yayınlanmamış bildiri | 3 |
2.1.4. Davetli konuşmacılar için yukarda adı geçen maddelere 2’şer puan ilave edilir. | |
2.2. Ulusal kongre ve sempozyum gibi bilimsel toplantılarda sunularak programda yer alan | |
2.2.1. Tam metin olarak yayınlanan bildiri | 8 |
2.2.2. Özet metin olarak yayınlanan bildiri | 4 |
2.2.3. Yayınlanmamış bildiri | 2 |
2.2.4. Davetli konuşmacılar için yukarda adı geçen maddelere 2’şer puan ilave edilir. | |
3. PANEL, KONFERANS, SEMİNER VE AÇIKOTURUM GİBİ ETKİNLİKLER | |
3.1. Uluslararası panellerde | |
3.1.1. Panel Yöneticiliği | 15 |
3.1.2. Panelist | 10 |
3.2. Ulusal panellerde | |
3.2.1. Panel Yöneticiliği | 8 |
3.2.2. Panelist | 5 |
3.3. Alanında konferans, seminer, açıkoturum ve söyleşi gibi etkinliklerde Konuşmacılık | 3 |
4. KİTAPLAR | |
4.1. Alanında kitap yazarlığı | |
4.1.1. Yurtdışında yabancı dilde yayınlanmış kitap | 60 |
4.1.2. Yurtiçinde yabancı dilde yayınlanmış kitap | |
4.1.2.1. Araştırma-İnceleme niteliğindeki (özgün) kitap | 55 |
4.1.2.2. Ders kitabı | 30 |
4.1.2.3. Derleme kitap | 20 |
4.1.3. Yurtiçinde Türkçe yayınlanmış kitap | |
4.1.3.1. Araştırma-İnceleme niteliğindeki (özgün) kitap | 50 |
4.1.3.2. Ders kitabı | 25 |
4.1.3.3. Derleme kitap | 20 |
4.2. Kitap ve ansiklopedilerde alanında bölüm, madde ve ünite yazarlığı (aynı kitapta veya ansiklopedide en fazla 3 bölüm, madde veya ünite dikkate alınır) | |
4.2.1. Yurtdışında yabancı dilde yayınlanmış kitap ve ansiklopedide | 20 |
4.2.2. Yurtiçinde yabancı dilde yayınlanmış kitap ve ansiklopedide | 15 |
4.2.3. Yurtiçinde Türkçe yayınlanmış kitap ve ansiklopedide | 10 |
5. ÇEVİRİLER | |
5.1. Alanında kitap çevirisi | 30 |
5.2. Alanında kitap bölümü çevirisi (aynı kitapta en fazla üç bölüm dikkate alınır) | 8 |
5.3. Alanında makale v.b. çeviri (Basılmış olması kaydı ile) | 5 |
5.4. Osmanlıca veya diğer Türk lehçelerindeki el yazması veya matbu eserlerin bilimsel bir yöntem ve formatla sadeleştirilerek günümüz Türkçesine aktarılması. | 15 |
5.5. Osmanlıca veya diğer Türk lehçelerindeki el yazması veya matbu eserlerin Edisyon ve kritiğinin yapılması | 10 |
6. EDİTÖRLÜKLER VE HAKEMLİKLER | |
6.1 SSCI , SCI-Expanded ve AHCI tarafından taranan dergilerde editörlük (her yıl için) | 30 |
6.2. SSCI , SCI-Expanded ve AHCI kapsamı dışındaki yurtdışı dergilerde editörlük (her yıl için) | 20 |
6.3. SSCI , SCI-Expanded ve AHCI kapsamı dışındaki yurtiçi hakemli dergilerde ditörlük (her yıl için) | 15 |
6.4. Diğer bilimsel ve mesleki dergilerde editörlük (her yıl için) | 10 |
6.5. Yardımcı veya konuk editörler yukarıda belirtilen maddelerdeki puanların yarısı kadar puan alırlar. | |
6.6. Yukarıdaki (6.1, 6.2, 6.3 ve 6.4) dergilerde yapılan hakemlikler için, ilgili maddelerde belirtilen puanların beşte biri kadar puan verilir. Aynı dergi için bir yılda en fazla 5 hakemlik dikkate alınır. | |
6.7. Yayın kurulundaki diğer görevler | 5 |
6.8. Kitap Editörlükleri | |
6.8.1. Yurtdışında yayınlanan alanında kitap editörlüğü | 25 |
6.8.2. Yurtiçinde yayınlanan alanında kitap editörlüğü | 20 |
6.8.3. Yukarıdaki (6.8.1 ve 6.8.2) kitaplarda editör yardımcılığı için, ilgili maddelerde belirtilen puanların yarısı kadar puan verilir.
|
|
7. ATIFLAR | |
7.1. SSCI , SCI-Expanded ve AHCI tarafından taranan dergilerdeki yayınlardaki atıflar | |
7.1.1. SSCI, SCI-Expanded ve AHCI tarafından taranan dergilerdeki yayınlarda başkaları tarafından yapılan her bir atıf için | 5 |
7.1.2. SSCI, SCI-Expanded ve AHCI tarafından taranan dergilerdeki yayınlarda yazarların kendileri tarafından yapılan her bir atıf için | 3 |
7.2. SSCI , SCI-Expanded ve AHCI kapsamı dışındaki yurtdışı dergilerdeki yayınlarda (her bir atıf için) | 3 |
7.3. SSCI , SCI-Expanded ve AHCI kapsamı dışındaki yurtiçi dergilerdeki yayınlarda (her bir atıf için) | 2 |
7.4. Diğer bilimsel ve mesleki dergilerdeki yayınlarda (her bir atıf için) | 1 |
7.5. Kitaplardaki Atıflar | |
7.5.1. Yurtdışında yabancı dilde yayınlanan kitaplarda (her bir atıf için) | 8 |
7.5.2. Yurtiçinde yayınlanan yabancı dildeki kitaplarda (her bir atıf için) | 5 |
7.5.3. Yurtiçinde yayınlanan Türkçe kitaplarda (her bir atıf için) | 3 |
8. SERGİLER | |
8.1. Yurtiçi Sergiler | |
8.1.1. Bireysel (kişisel) sergiler | 20 |
8.1.2. Ulusal bianeller, trianeller | 10 |
8.1.3. Grup Sergiler | 10 |
8.1.4. Devlet Resim ve Heykel Sergisi | 10 |
8.1.5. Üniversitelerin düzenlediği sergiler | 10 |
8.1.6. Karma sergiler | 5 |
8.1.7. Kamu Kuruluşlarınca düzenlenen sergiler | 5 |
8.1.8. Özel kuruluşlarca düzenlenen sergiler | 5 |
8.2. Yurtdışı Sergiler | |
8.2.1. Bireysel (kişisel) sergiler | 20 |
8.2.2. Grup sergiler | 10 |
8.2.3. Karma sergiler | 5 |
8.3. Uluslar arası Sergiler | |
8.3.1. Uluslar arası bianeller, trianeller | 25 |
8.3.2. Uluslar arası grup sergiler | 15 |
8.3.3. Uluslar arası karma sergiler | 5 |
8.4. Sanat Sempozyumları | |
8.4.1. Sempozyuma katılım | 15 |
8.4.2. Sempozyum düzenleme | 10 |
9. WORKSHOP | |
9.1. Workshop yöneticiliği | 10 |
9.2. Workshopa katılmak | 5 |
10. KURATÖRLÜK | |
10.1. Uluslar arası | 20 |
10.2. Ulusal | 10 |
11. KOLEKSİYON | |
11.1. Koleksiyon hazırlığı ve sunumu | |
11.1.1. Kumaş tasarımı (koleksiyonu) | 20 |
11.1.2. Giysi tasarımı (koleksiyonu) | 20 |
11.1.3. Aksesuar tasarımı (koleksiyonu) | 20 |
11.2. Koleksiyonda eserler | |
11.2.1. Resmi koleksiyonlar | 10 |
11.2.2. Özel koleksiyonlar | 5 |
12. MÜZİK TEKNOLOJİSİ – UYGULAMA | |
12.1. Tonmaysterlik projesi gerçekleştirme | 20 |
12.2. Ses sistemi projesi gerçekleştirme | 15 |
12.3. Tonmaysterlik projesi katılımı | 5 |
13. MÜZİK KOMPOZİSYONLARI | |
13.1. Sahne yapıtları (opera-bale-oratoryo v.b.) | 25 |
13.2. Senfonik yapıtlar (senfoni, konçerto v.b.) | 20 |
13.3. Oda müziği, koro ve solo yapıt | 15 |
13.4. Düzenlemeler | 10 |
13.5. Elektronik müzik yapıtları | 15 |
13.6. Oyun için özgün müzik yapıtı | 10 |
14. UZUN METRAJLI FİLM | |
14.1. Yönetmen | 20 |
14.2. Görüntü yönetmeni/kurgu | 20 |
14.3. Senaryo yazarı | 20 |
15. KISA FİLM VE BELGESELLER | |
15.1. Yönetmen | 10 |
15.2. Görüntü yönetmeni | 10 |
16. TV FİLMLERİ / DİZİLER | |
16.1. Yönetmen | 15 |
16.2. Görüntü yönetmen | 10 |
16.3. Senaryo yazarı | 10 |
17. TV PROGRAMLARI | |
17.1. Yönetmen | 10 |
17.2. Kameraman | 5 |
17.3. Metin yazarı | 5 |
18. REKLAM / TANITIM FİLMLERİ | |
18.1. Yönetmen | 5 |
18.2. Kameraman | 3 |
18.3. Metin yazarı | 3 |
19. FESTİVAL ÇALIŞMALARI | |
19.1. Uluslar arası film festivali düzenleme | 20 |
19.2. Uluslar arası film festivaline film ile katılım | 15 |
19.3. Ulusal film festivaline film ile katılım | 10 |
19.4. Ulusal film festivali düzenleme | 5 |
20. BELGE ÇÖZÜMLENMESİ VE YAYINI | |
Geleneksel Türk el sanatları ile Başbakanlık arşivi, Topkapı Sarayı, Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi kamu kuruluşlarında muhafaza edilen belgelerin çözümlenmesi ve yayını | 15 |
21. RESTORASYON | |
21.1. Taşınmaz eski eser restorasyonu | 15 |
21.2. Taşınabilir eski eser restorasyonu | 10 |
22. ARKEOLOJİK KAZI ve YÜZEY ARAŞTIRMA ÇALIŞMALARI | |
22.1 Uluslararası | 15 |
22.2 Ulusal | 10 |
23. GÖSTERİLER | |
23.1. Uluslar arası dia gösterileri | 10 |
23.2. Uluslar arası multivizyon gösterileri | 10 |
24. SANATSAL ÖDÜLLER | |
24.1. Uluslar arası ödüller | 20 |
24.2. Üniversite ödülleri | 15 |
24.3. Ulusal resmi ödüller | 10 |
24.4. Ulusal özel ödüller | 5 |
25. SANATSAL YARIŞMALARDA JÜRİ ÜYELİĞİ | |
25.1. Uluslar arası yarışmalarda | 20 |
25.2. Ulusal yarışmalarda | 10 |
26. TİYATRO ÇALIŞMALARI | |
26.1. Tam uzunlukta bir oyun sergileme | 20 |
26.2. Kısa oyun sahnelemek | 5 |
26.3. Oyun, film ve dia gösterileri için müzik seçimi | 3 |
27. OYUN YAZARLIĞI | |
27.1. Uzun oyun yazmak (Sahne, Radyo, TV ve senaryo) | 20 |
27.2. Kısa oyun yazmak (Sahne, Radyo, TV ve senaryo) | 10 |
27.3. Dizi, drama yazmak (Radyo, TV) | 5 |
28. SAHNE TASARIMI | |
28.1. Oyun, film, televizyon programı prodüksiyonunda dekor tasarımı | 20 |
28.2. Oyun, film, televizyon programı prodüksiyonunda dekor tasarımı grubunda görev | 10 |
29. KOSTÜM TASARIMI | |
29.1. Oyun, film, televizyon programı prodüksiyonunda kostüm tasarımı | 20 |
29.2. Oyun, film, televizyon programı prodüksiyonunda kostüm tasarımı grubunda görev | 10 |
30. MİMARLIK ANABİLİM DALLARINDA PROJE VE UYGULAMA ÇALIŞMALARI | |
30.1. Döner sermaye ve resmi kanallardan alınmış projelerde proje yürütücüsü | 20 |
30.2. Döner sermaye ve resmi kanallardan alınmış projelerde proje ekibinde yer almak | 10 |
31. MİMARLIK ANABİLİM DALLARINDA PROJE YARIŞMALARI | |
31.1. Uluslar arası yarışmalarda birincilik ödülü | 25 |
31.2. Uluslar arası yarışmalarda diğer ödüller | 15 |
31.3. Ulusal yarışmalarda birincilik ödülü | 20 |
31.4. Ulusal yarışmalarda diğer ödüller (Birden fazla isim olması halinde, puanlar eşit olarak bölünür) | 10 |
32. MİMARLIK ANABİLİM DALLARINDA JÜRİ VE KURUL ÜYELİKLERİ | |
32.1. Uluslar arası ve ulusal yarışmalarda jüri üyelikleri | 10 |
32.2. Kültür Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurullarında en az iki yıllık üyelik | 5 |
33. YURTİÇİ SANATSAL ETKİNLİKLER | |
33.1. Bireysel dinletiler | 20 |
33.2. Karma dinletiler | 15 |
33.3. Eşlikçi olarak tanıtımlar | 15 |
33.4. Orkestra, Opera, Bale’ de solist olarak yer alma | 20 |
33.5. Oda müziği dinletileri | 15 |
33.6. Orkestra (tutti), Opera (koro), Bale’ de (cor de alet) yer almak | 5 |
33.7. Radyo TV etkinlikleri | 10 |
33.8. Audio yayınları (kaset, CD) | 20 |
34. YURTDIŞI SANATSAL ETKİNLİKLER | |
33 numaralı maddede yer alan etkinlikler yurtdışında yapıldığı takdirde ilave edilecek ek puan | 5 |
35. YURTİÇİNDE YÖNETTİĞİ SANATSAL FAALİYETLER | |
35.1. Bireysel dinleti hazırlığı ve sunumu | 15 |
35.2. Karma dinleti hazırlığı ve sunumu | 10 |
35.3. Eşlikçi olarak dinleti hazırlığı ve sunumu | 5 |
35.4. Orkestra, Opera, Bale etkinliklerini hazırlama | 3 |
35.5. Oda müziği etkinliklerini hazırlama | 10 |
35.6. Radyo ve TV yayınların etkinliklerini hazırlama | 5 |
35.7. Audio yayınlarını hazırlama | 15 |
36. YURTDIŞINDA YÖNETTİĞİ SANATSAL FAALİYETLER | |
33 numaralı maddede yer alan etkinlikler yurtdışında yapıldığı takdirde ilave edilecek ek puan | 5 |
37. ÖĞRETİM FAALİYETLERİ | |
37.1. Lisansüstü ders (son beş yılda verilmiş ve her yarıyıl verilen her bir ders için) | 3 |
37.2. Yüksek Lisans tez danışmanlığı (öğrenci başına) | 4 |
37.3. Doktora, Uzmanlık veya sanatta yeterlik tez danışmanlığı (öğrenci başına) | 6 |
37.4. Ortak danışmanlık hâlinde 37.2 ve 37.3’deki puanların yarısı verilir. | |
37.5. Lisans öğrencisi tez danışmanlığı (tez başına) | 2 |
37.6. Lisans öğrenci danışmanlığı (sınıf başına her yıl için) | 2 |
37.7. Lisansüstü tez savunma jürilerinde görev almak | 2 |
38. SONUÇLANDIRILMIŞ PROJELER | |
38.1. Uluslararası kuruluşlarca desteklenen proje yöneticiliği | 50 |
38.2. Uluslararası kuruluşlarca desteklenen projede görev alma | 30 |
38.3. Üniversite dışı ulusal kuruluşlarca desteklenen proje yöneticiliği | 40 |
38.4. Üniversite dışı ulusal kuruluşlarca desteklenen projede görev alma | 20 |
38.5. Üniversite araştırma fonunca desteklenen proje yöneticiliği | 10 |
38.6. Üniversite araştırma fonunca desteklenen projede görev alma | 5 |
39. DİĞER BİLİMSEL ETKİNLİKLER | |
39.1. Uluslararası sempozyum, kongre ve yaz okulu gibi etkinliklerin düzenlenmesinde | |
39.1.1. Başkanlık yapmak | 15 |
39.1.2. Görev almak | 10 |
39.2. Ulusal sempozyum, kongre ve yaz okulu gibi etkinliklerin düzenlenmesinde 39.1’deki puanların yarısı verilir. | |
39.3. Alanında bilimsel araştırma ve çalışmalar için uluslar arası burs almak | 4 |
39.4. Alanında bilimsel araştırma ve çalışmalar için ulusal burs almak | 2 |
39.5. Patent alınmış her buluş için | 30 |
39.6. Alanında uluslar arası bilimsel nitelikli her bir ödül | 25 |
39.7. Alanında ulusal bilimsel nitelikli her bir ödül | 15 |
39.8. Bilimsel amaçlı Web sayfası tasarımı (her bir tasarım için) | 5 |
39.9. Bildiği yabancı dil (Her bir dil için) | |
39.9.1. A seviyesi | 15 |
39.9.2. B seviyesi | 10 |
39.9.3. C seviyesi | 5 |
39.10. Alanı ile ilgili bilimsel etkinliklerden alınan sertifikalar (Her biri için) | 5 |
39.11. Alanı ile ilgili bilimsel toplantılara sözel veya poster bildiri ile katılmak | 5 |
39.12. Ulusal projelerde hakemlik yapmak | 5 |
39.13. Eğitici Eğitimi Sertifikası almış olmak | 5 |
40. SPOR ETKİNLİKLERİ | |
40.1. Milli takımlarda sporcu olmak (lisans öğrencisi olduğu ve daha önceki yıllar geçerli değildir) | |
40.1.1. Bireysel spor branşlarında millilik | 5 |
40.1.2.Takım sporlarında millilik | 5 |
40.2. Yabancı ülkelerde üst liglerdeki kulüp takımlarında sporcu olmak | 10 |
40.3. Yurt içinde liglerde sporcu olmak | 5 |
40.4. Milli takımlarda antrenörlük yapmak (minikler-yıldızlar-gençler-ümitler-büyükler kategorilerinde) | |
40.4.1.Bireysel spor branşlarında milli antrenörlük | 10 |
40.4.2.Takım sporlarında milli antrenörlük | 10 |
40.4.3.Yabancı ülkelerde üst liglerindeki kulüp takımlarında antrenörlük | 10 |
40.4.4.Yurt içinde liglerde antrenörlük | 5 |
40.5.Antrenör belgesine sahip olmak | |
40.5.1.Dördüncü kademe antrenör belgesine sahip olmak | 4 |
40.5.2.Beşinci kademe veya uluslararası düzeyde antrenör belgesine sahip olmak | 5 |
40.5.3.Psikolog/Mentörlük yapmak | 3 |
40.6.Spor Hakemliği/Jüriliği | |
40.6.1.Uluslararası yarışma/müsabakalarda | 5 |
40.6.2.Yurtiçi yarışma/müsabakalarda | 2 |
40.7.Hakemlik Belgesine sahip olmak | |
40.7.1.Uluslararası düzeyde hakemlik/jürilik belgesine sahip olmak | 5 |
40.7.2. A klasmanı hakem olmak | 4 |
40.7.3. B klasmanı hakem olmak | 3 |
40.7.4. C klasmanı hakem olmak | 2 |
40.8. Spor Organizasyonları | |
40.8.1.Uluslararası yarışma/müsabakalarda; olimpiyatlar, paralimpik oyunlar, dünya şampiyonaları, üniversite oyunları, balkan şampiyonaları, Akdeniz Oyunları ve benzeri spor organizasyonların komitelerinde yönetim kademesinde organizatör, koordinatör, direktör, komite/komisyon başkanı olarak görev yapmak | 20 |
40.8.2.Yurtiçi yarışma/müsabakalarda; organizatör, yarışma müdürü, federasyon temsilciliği, teknik delege vb. olarak görev almak | 10 |
40.9. Uluslararası veya Yurt içi Spor Federasyonlarında; başkan, asbaşkan, yönetim kurulu üyesi, CTI-teknik kurul üyesi, delege, kurul başkanı, kurul üyesi, temsilci olmak | 10 |
40.10.Üniversitesinde, bölgesinde veya ilinde branşında spor organizasyonu, rekreasyonel faaliyet düzenlemek | 5 |
40.11.İdari menajerlik, teknik menajerlik, Scout (oyuncu ajanlığı) yapmak | 8 |
40.12.Spor bilimleri ile ilgili teknoloji geliştirme, patent alma veya teknoloji uygulama | 20 |
40.13.Ödüller | |
40.13.1.Olimpiyatlar, paralimpik oyunlar, dünya şampiyonaları, üniversite oyunları, balkan şampiyonaları, Akdeniz Oyunları’nda ödül almak | 15 |
40.13.2.Olimpiyatlar, paralimpik oyunlar, dünya şampiyonaları, üniversite oyunları, balkan şampiyonaları, Akdeniz oyunları dışındaki uluslararası spor federasyonların organizasyonlarında ödül almak | 10 |
40.13.3.Yurtiçi spor yarışma/müsabakalarında ödül almak | 5 |