İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI
Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması
Projenin Amacı:
Birçok elektrikli ve elektronik cihazın bulunduğu ortamlarda çalışan insanların özellikle hamile bayanların bebeklerinin (fetüs) üzerinde, bu cihazların elektromanyetik alanlarının meydana getirebileceği olumsuz etkileri azaltabilmeyi amaçladık.
Projenin Hedefleri:
1.Elektromanyetik kirliliğe dikkat çekmek
2.Elektromanyetik alanların özellikle yumuşak dokular üzerindeki etkiler konusunda çevreyi bilinçlendirmek
3.İşleri dolayısıyla elektromanyetik alanlara maruz kalan hamilelerin bebeklerinin(fetüsün) bu alanların olumsuz olarak etkilenmesini önleyebilmek.
Literatür Taraması:
TÜBİTAK Bilim ve teknik dergisi-2002TÜBİTAK EM dalgaların etkileri bülteni 2001Hürriyet bilim ve teknoloji dergisi-Sayı3www.radsan.comŞ.Selim Şeker , O.Çerezci “Çevremizdeki radyasyon ve korunma yöntemleri “ Boğaziçi Üniversitesi yayınları,1URSI 2006 Ulusal Toplantısı Bildiriler Kitabı Şükrü Özen, Selçuk HelhelTEAS, “Elektrik iletim Tesislerinin Elektrik Alanı ve Manyetik Alan Ölçüm Raporu”,TEAS Genel Müdürlüğü, Ankara, 11 (2001
Gerçekleştirilen Faaliyetler:
Okulumuz proje takımındaki arkadaşlarımızla, elektrik taşıyan(yüksek gerilim hatları) ve dağıtan(trafo) yapıların ve kullandığımız elektrikli aletlerin etkilerini araştırmak üzerine kaynak taraması yaptık. Araştırmalarımız sonucu bu yapıların bir çeşit çevre kirliliği oluşturduğunu ve bu kirliğin canlılar üzerine çeşitli etkileri olduğunu gördük. Özellikle evlerimizde veya işyerlerindeki cihazların özellikle vücuttaki beyin, testisler ve hamile bayanların bebekleri üzerinde önemli olumsuz etkileri olabileceğini öğrendik.
Elektromanyetik dalgaları ekranlayabilme(önleme) özelliği olan Faraday kafesini özellikle hamilelikleri sürece çalışmak zorunda kalan bayanların bebeklerini koruma amaçlı olarak bir çeşit iş önlüğü olarak tasarlayıp uygulamaya koyulduk.Faraday kafesi içindeki cisimleri dışarıdaki elektromanyetik alanlardan koruyan bir sistemdir. Bu kafes sürekli bir yapı olabildiği gibi elbiselerimizin yapısındaki ilmekler(ağ şeklinde )gibi de olabileceğini de öğrendik. Bu yapıyı iş ortamlarında kullanılabilecek bir önlük şeklinde tasarladık.Bir çeşit önlük diktirerek piyasada satılan çok ince iletken yapıdaki nikelden yapılmış yumuşak özellikteki ağı önlükle birleştirdik.Satın aldığımız gaussmetere ile bir ütü ve bir saç kurutma makinesinin etrafında manyetik alan ölçümleri yaptık.
13.26 µT, 11.94 µT ve daha da uzaklaştıkça 4.91 µT’ ya kadar değerler tespit ettik.
Aynı şekilde bir ütünün civarında yaptığımız ölçümlerde 17.65 µT, 13.87 µT ve 6.99 µT değerlerini kaydettik.
Saç kurutma makinesi ve ütüyü aynı ilk yaptığımız ölçümlerdeki uzaklıkta tutup önlüğümüzün içinde yaptığımız ölçümlerde;
Saç kurutma makinesi için 1.60µT, 1.34µT
Ütü için 2.65µT, 2.25µT gibi sonuçlar tespit ettik
Uygulamalarımız sonunda oluşturduğumuz yapı ile bir elektromanyetik dalga kaynağı olan ütü ve saç kurutma makinesinin manyetik alanını azaltabildiğimizi gözlemledik
Ulaşılan Sonuçlar:
Faraday kafesinin bir uygulaması olarak yapılabilen bir çeşit çalışma önlüğü ile hamilelikleri süresinde çok sayıda bilgisayar ve elektrikli cihazların elektromanyetik etkilerine maruz kalabilecek bayanların bebeklerinin muhtemel olumsuz etkilerinin azaltılabileceği görülmüştür.
Projenin Özeti:
İçinden elektrik akımı geçen her türlü cihaz bir elektromanyetik alan oluşturabilmektedir. Yüksek gerilim hatları, trafo merkezleri, elektirikli ısıtıcılar, saç kurutma makineleri, bilgisayarlar ve ofis cihazları bunlara örnektir. Oluşan bu elektromanyetik dalgalar ve alanlar özellikle yumuşak dokular üzerinde daha çok etkilidir. Çalıma kanuna göre hamileliklerinin belirli bir süresinde çalışmak zorunda olan bayanların bebekleri bu etkilere maruz kalabilmektedir. Faraday kafesinin bir uygulaması olarak yaptığımız çalışma önlüğü sayesinde manyetik alanın etkisini azaltabildik. Bu sayede anne karnındaki fetüsün bu olumsuz etkilenme olasılığını azaltmış olacağız.
PROJE MASRAFI 150TL