Ankara’ya Sanal Bakış

blog yazarı
Sibel YALI

Hollanda Rijksmuseum envanterine kayıtlı olan ve 18. Yüzyıla tarihlenen Ankara Manzarası tablosu uzun yıllar Halep’e referansla müzede sergilendi.

Bu tablodaki manzaranın Halep’e değil de Ankara’ya ait olduğunu ‘Ankara’nın Eski bir Resmi’ adlı eserinde Prof. Semavi Eyice dile getirdi.

Prof. Eyice’nin bu çalışmasının ardından eser, Ankara kent çalışmalarına katkı sağlayabilecek çok önemli bir belge olarak akademik alanda kabul gördü.

İki bölümlü olarak resmedilen eserin üst bölümünde şehrin panoramasıne yer verilmiştir. Resmin alt bölümünde ise Kurşunlu Camii’nin olduğu alan yakın plana alınarak, şehrin ekonomik ve kültürel ögeleri betimlenmiştir. Resimdeki bu detay günümüz mobil ekran yakınlaştır uygulama (zoom in)  özelliğini sergiler niteliktedir.

Ankara Manzarası’nı Ankara’ya ve bu tabloyu merak edenlerle bir araya getirmek uzun
çabaların sonunda, Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (VEKAM), Rahmi M. Koç Müzesi’nde açtığı “Tarihi dokumak: Bir Kentin Gizemi Sof” (11 Mayıs -16 Eylül 2018 ) sergisi sırasında mümkün olmuştur. Sergi sonrası Hollanda Büyükelçiliği ve Rahmi M. Koç Müzesi’nin girişimleri ile tablonun 2 yıl daha Rahmi M.Koç Müzesi’nde sergilenmesi, Rijksmuseum tarafından onaylanmıştır.

Coğrafi, iktisadi, kültürel ve atropolojik açılardan disiplinlerarası çok sayıda ögeyi bünyesinde barındıran Ankara Manzarası üzerinden Ankara tarihinde önemli yeri olan ve günümüze kadar ulaşmış bir çok yapıyı da görebilmek mümkündür. Bu yapılar arasında cami, bedesten, hamam, köprü gibi birçok farklı örnek bulunmaktadır. Ankara Manzarası tablosunda dikkat çeken bazı yapılar şunlar; İğneli Belkıs Camii, Cenabı Ahmet Paşa Hamamı, Julian Sütunu, Osman Fazıl Paşa Türbesi, Hacı Bayram türbesi, Augustus Tapınağı, Hacı Bayram Camii, Cenabı Ahmet Paşa Camii, Hocapaşa(Kuyulu)Camii, Hallaç Mahmud Mescidi, Hıdırlık Tepesi, Çukurhan, Çengelhan, Kızıley Türbesi, HisarKapısı, Akkale, İçsur, Alaaddin Camii, Kurşunluhan,Safranhan, Mahmut Paşa Bedesteni, Kurşunlu Camii, Karacabey Hamamı ve Namazgah Tepesi’dir.

21. yüzyıl becerileri odağında disiplinlerarası bir öğrenme fırsatı sunan tabloda yer alan mekan ya da nesnelerden yola çıkarak ders ortamında işbirlikli kurgusal karakter ve hikaye tasarımları gerçekleştirebilir, etkinlikleri 6-13 yaş çocukların merak ve ilgi düzeylerine göre drama ve oyunlaştırma faaliyetleri çerçevesinde revize edebilirsiniz. Sanal sergi üzerinden bir inceleme ile birlikte Kahoot ve Sendeyaz web2 araçları kullanımı ile öğrencilerinizin bilişsel, duyusal ve psiko-motor hareket alanlarına katkıda bulunabilirsiniz.

Etkinlik önerileri için ilgili dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.

1 5

Sibel YALI
Üç büyük medeniyete başkentlik yapmış bir şehirde doğdu. Bu şehrin eserlerinden, mekanlarından ve kültüründen beslendi. Geçmiş zaman ve şimdi paradigmasına olan merakı nedeniyle Boğaziçi Üniversitesi’nde Tarih lisans eğitimi aldı. Yüksek lisansta “Bilgi” kavramını araştırdı ve Türkiye örneği kapsamında bir tez çalışması yaptı. Bu çalışmayı eğitim alanındaki inovasyonlar takip etti. Sahada, öğretmen, akademisyen, yazar, editor ve proje yöneticisi olarak görev aldı. Halen gökkubbenin altında okumaya, yazmaya, öğrenmeye ve öğretmeye merak duymaktadır. Merak’ın (Curiosity) peşinden başladığı yolculuğa, Azim’le (Perseverance) devam etmektedir. Finlandiya merkezli yenilikçi eğitim platformu HundrED'ın Türkiye sözcüsü, akademi üyesi ve İÜ-Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim Enstitüsü doktorantıdır. En sevdiği içecek annesinin demlediği özel harman çayıdır. En sevdiği hikâye çocukları ile birlikte yaşama yazdıklarıdır.