Ankara Üniversitesi’nde Kamusal Eğitim Sempozyumu

Kamusal Eğitim Sempozyumu 

4-6 Ekim 2012 Ankara

Türkiye’de 1980 sonrası neo-liberal politikalar, iktisadi, toplumsal ve kültürel yaşamı derinden etkilemiştir. Bu dönemde gerek dışsal etkenler gerekse ülke içi dinamiklerin etkisiyle, neo-liberal politikalar, hemen hemen tüm siyasal iktidarların gündeminde olmuş; kamuoyundan ve demokratik kitle örgütlerinden gelen dirence karşın, kamusal alanda köklü reformlar gerçekleştirilmiştir.

Eğitim alanında da yaygınlaşan liberalizm, dinsel özgürlükler zemininden destek alan muhafazakârlık, bireycilik ve serbest piyasanın verimlilik ürettiği söyleminden beslenen doğrudan piyasa ve/veya piyasa benzeri etkinlikleri içinde barındıracak bir eğitim iklimi oluşturulmuştur. Toplam kalite, stratejik planlama, rekabet, şeffaflık, hesap verebilirlik, öğrenci merkezli eğitim, standartlar, bilgi teknolojileri, merkezi sınavlar, sözleşmeli öğretmenlik, eğitim kampusları, kamusal eğitimin özelleştirilmesi gibi kavramlar eğitim yaşantılarının odağına yerleşmiştir.

Kamusal eğitimde yaklaşık son otuz yılın eleştirel değerlendirmesiyle, eğitimde gücün merkezileşmesi ve tek kültürlülüğün yeni biçimleri, toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri, eğitimde merkezi sınavların artan belirleyiciliği ve sanatın eğitimden dışlanması, öğretmenlik mesleğinin değersizleştirilmesi, eğitimde teknolojik determinizm ve üniversitelerin devlet ve piyasa ile eklemlenmesi gibi konuların tartışılması gereği doğmuştur.

Kamusal eğitimi; insan, toplum ve doğa momentinde yeniden tartışmaya ve toplumsal eleştiri zemininden “nasıl bir eğitim” sorusuna yanıt aramaya olan gereksinme açıktır. Eğitimde demokratikleşme, çok kültürlülük, cinsiyet eşitliği, öğretmenlik mesleğinin özerkleşmesi, öğretmenin dönüştürücü rol üstlenmesi, eğitim sürecine, sosyal adalet ve insan özgürleşmesi ve eşitliği için anlam ve değer kazandırma, eğitimde teknolojinin yarattığı kullanım değeri ölçüsünde etkinlik kazanması, üniversitelerin eşitlik ve özgürleşme amacına yönelmeleri, eğitimde yeniden kamusallık arayışının bazı taleplerini oluşturmaktadır.

Üç gün sürecek olan Kamusal Eğitim Sempozyumumuz  sac ayağı üzerinde örgütlenmiştir. Sempozyumun birinci ayağını Kamusal Eğitim Sempozyumu’nun sosyal, ekonomik ve politik arka planının çağrılı konuşmacılar tarafından tartışılması;  ikincisini  Ocak 2012 tarihinde 7 ayrı araştırma grubuna verilen  ve sempozyuma kadar tamamlanması beklenen çalışma konularının sunumu; üçüncüsünü ise  sempozyum sayfamızda bildiri konuları sekmesinde  belirtilen konularda sizlerden gelecek bildiriler arasından bilim kurulu tarafından seçilenlerin sunumu  oluşturacaktır.

Bu bağlamda kamusal eğitim sempozyumuna katkıda bulunacak akademisyen, eğitimci, öğretmen, lisansüstü öğrencileri, aktivist ve konuya duyarlı tüm kesimleri bildiri göndermeye ve sempozyuma katılmaya davet ediyoruz.

Ekim’de Ankara’da buluşmak üzere…

Sempozyum Düzenleme Kurulu Adına
Prof. Dr. Nejla KURUL

Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü

 

detay: http://kamusalegitim2012.ankara.edu.tr/

 

 

 

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.