Anadolu’da Kültür ve İletişim: Geçmiş, Günümüz ve gelecek Sempozyumu

Atılım Üniversitesi olarak, ilgilenen herkesi “Anadolu’da Kültür ve İletişim: Geçmiş, Günümüz ve gelecek” sempozyumuna bildiri sunmaya davet ediyoruz. Bildiriler, Anadolu veya Ankara ve çevresini tarihinde herhangibir dönemi ele alan niteliksel veya niceliklsel araştırma tasarımına dayanabilir. Araştırmalar sosyal, ekonomik, siyasal veya kültürel alanları içeren disiplinlerarası çeşitliliğe sahip olabilir. Sempozyum her tür kuramsal ve metodolojik yaklaşıma açıktır. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, araştırma görevlileri, akademisyenler, üniversitede çalışmayan aydınlar, araştırmacılar ve iletişim profesyonelleri bildiri gönderebilirler.

Sempozyumun konusu

Sempozyumun temel konusu birbirine bağlı üç tema üzerine kuruldu: (1)Tarih boyu Anadoluda kültür ve iletişim. (2) Tarih boyu Ankara ve çevresinde kültür ve iletişim ve (3) kültür ve iletişimin dünü, bugünü ve geleceği. Sunumlar ve bildiriler, belli bir tarihsel ve yöntembilimsel sınır içine sıkıştırılmadı. Fakat sunumların ve bildirilerin, yaşamı ifade biçimi olan kültür ve yaşamın zorunlu koşulu olan iletişim ile bağ kurması beklenir.

Bildiriler aşağıda sunulan alanlardan veya konulardan birini içerebilir, fakat sadece aşağıdakilerle sınırlı değildir:

Maddi (somut) ve maddi olmayan (soyut) kültür(ler) ve kültürel ifadeler
Örgütlü sosyal, ekonomik ve kültürel yapıların biçimlenmesi, muhafazası, gelişmesi,
Örgütlü sosyal, ekonomik ve kültürel yapılarda üretim ilişkileri
Anadolu veya Ankara ve çevresinde, kültür ve iletişimin biçimlenmesi, gelişmesi, dönüşmesi, yayılması, alışverişi; kültürde ve iletişlimde egemenlik, mücadele, kendine ayırma (sahiplik veya meşrulatırılmış gasp), kültürü edinme,melezleşme; kültürün ve iletişim biçimlerinin yok oluşu (veya yok edilişi
Kültür ve iletişimi makro, ara ve mikro yapılarda ve ilişkilerde inceleme
Anadolu veya Ankara ve çevresinde yaşamın günlük üretim pratikleri
Örgütlü yapılar ve ilişkilerin (yeniden) üretimi
Sosyal ve ekonomik pratiklerin (yeniden) üretimi
Bilincin, düşüncenin, duyarlılıkların ve vicdanın (yeniden) üretimi
Süregelen maddi ve maddi olmayan yaşamı üreten makro, ara ve mikro seviyelerdeki iletişimsel eylemlerin doğası
Ekonomik ve siyasal iletişim ağları, amaçları ve sonuçları
Anadolu’da/Ankara’da arkeoloji, antropolji, kültür, iletişim, siyaset veya din (herhangi bir tarihsel dönemde olabilir)
Küreselleşen dünyada, Anadolu’da/Ankara’da, tarihin herhangi bir döneminde, sosyal yapılar, kültür ve iletişimsel eylemler
Dünya’nın, Anadolu’nun veya Ankara’nın günümüzdeki ve gelecekteki durumu

Sempozyumun amacı

Sempozyumun temel amacı (a) Anadolu ve Ankara konusunda arkeoloji, antrololoji, tarih, kültür, iiletişim ve diğer sosyal bilimler alanlarında birikmiş bilgiyi paylaşmak, (b) Farklı ve ilişkili alanlarda akademisyenler (ve akademisyen olmak isteyenler) arasında, bilgi paylaşımından geçerek, işbirliğine katkıda bulunmak, (c) yeni araştırmaları destekleyerek bilimsel ilerlemeyi ve alışverişi sağlamak, ve böylece (d) Anadolu ve Ankara tarihine, şimdisine ve geleceğine olan akademik ilginin artmasına katkıda bulunmak.

Sempozyumun ikinci amacı, iki/üç yıl sonra “Ankara ve Çevresi” üzerine odaklanan araştırmalardan oluşan ve bu araştırmalar arasından seçilecek üç tanesine değişen seviyede ödüller veren bir sempozyum serisine dönüştürmektir.

Sempozyum Hakkında

Atılım Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü, uluslararası ve ulusal düzeyde, çoğumuzun karşılaşmak, dinlemek ve konuşmak için çok az şansı olduğu, alanında önde gelen bilim insanlarını bir araya getiren kültür ve iletişim sempozyumunu iftiharla sunar.

Anadolu’da tarih boyu oluşan, gelişen, değişen, yok olan ve yenileri eklenen yaşam biçimleri, çağımız yaşam biçimlerinin ne ve nasıl olduğuyla ilgili akla gelebilecek her tür bağlamları içerirler: Bugün ne ve nasıl olduğumuz, geçmişte ne ve nasıl olduğumuz. Yarın ne ve nasıl olacağımızı da bugün neyi nasıl yaptığımız ve yapmadığımız belirleyecektir. Bu gerçek bizi, kendimizi anlamamız için, “şimdi” ötesine geçip, geçmişimizi anlamamız gerektiğine götürmektedir. Bu bize, yaşamımıza dair olan geçmişi, şimdiyi ve geleceği çok daha ayrıntılı bilmemizi anlatmaktadır. Bu bilme gereksinimine katkıda bulunmak için, Anadolu’daki önemli ve çeşitlilik gösteren gelişmeleri, en eski çağlardan günümüze arkeoloji, antropoloji, tarih, halk bilimi, kültür ve iletişim gibi alanlarda çalışan önemli bilim insanlarını bir araya getiren bu sempozyum düzenlendi.

Sempozyuma katkıyı iki grup yapacaktır: Birinci grup alanlarında ön plana çıkmış ulusal ve uluslararası bilim insanlarından oluşmaktadır. İkinci grup ise, araştırmaya dayanan bildirileriyle lisans üstü ve doktora eğitimi yapan akademisyen adaylarını, akademisyenleri ve araştırmacıları içermektedir.

Bildiri sunumları, materyal ve materyal olmayan kültür ve iletişim alanlarında, Anadoluyu veya Ankarayı ele alan araştırmaya dayalı yapıtları içerecektir.

Bildiri sunumu oturumlarının dili İngilizce ve Türkçe olacaktır.

Sempozyum üç gün sürecektir: İlk gün Anadolu üzerine çalışan deneyimli uluslararası ve ulusal bilim insanları Anadolu’da farklı tarihsel dönemlerdeki yaşam biçimlerinin doğası hakkında bilgiler sunacaklardır.

İkinci gün konu Ankara tarihi olacaktır. Ankara kentinin tarih boyunca gelişim süreci ve Ankara’da yaşam davetli konuşmacılar tarafından bu oturumda ele alınacaktır.

Üçüncü gün, 21. yüzyılda ve gelecekte kültür ve iletişim konusu, bu alanın uluslararasında ün yapmış akademisyenleri tarafından ele alınacaktır. İkinci oturum, birden fazla paralel oturumlarda sunulacak bildirilere ayrılacaktır.

Üç gün boyunca, davetli misafirlerin konuşmalarını takiben bildiri sunumları olacaktır.

Sempozyumun Teması

Sempozyumun temel konusu birbirine bağlı üç tema üzerine kuruldu: (1)Tarih boyu Anadoluda kültür ve iletişim. (2) Tarih boyu Ankara ve çevresinde kültür ve iletişim ve (3) kültür ve iletişimin dünü, bugünü ve geleceği.

Bildiriler aşağıda sunulan alanlardan veya konulardan birini içerebilir, fakat sadece aşağıdakilerle sınırlı değildir:

Anadolu’da/Ankara’da maddi (somut) ve maddi olmayan (soyut) kültür(ler) ve kültürel yaşam

Anadolu’da sosyal yapılar ve kültürel ve iletişimsel ilişkiler

Ekonomik ve siyasal iletişim ağları, amaçları ve sonuçları

Örgütlü sosyal, ekonomik ve kültürel yapıların biçimlenmesi, muhafazası, gelişmesi

Örgütlü sosyal, ekonomik ve kültürel yapılarda üretim ilişkileri

Anadolu veya Ankara ve çevresinde, kültür ve iletişimin biçimlenmesi, gelişmesi, dönüşmesi, yayılması, alışverişi; kültürde ve iletişimde egemenlik, mücadele, kendine ayırma (sahiplik veya meşrulatırılmış gasp), kültürü edinme, melezleşme; kültürün ve iletişim biçimlerinin yok oluşu (veya yok edilişi)

Kültür ve iletişimi makro, ara ve mikro yapılarda ve ilişkilerde inceleme

Anadolu veya Ankara ve çevresinde yaşamın günlük üretim pratikleri

Örgütlü yapılar ve ilişkilerin (yeniden) üretimi

Sosyal ve ekonomik pratiklerin (yeniden) üretimi

Bilincin, düşüncenin, duyarlılıkların ve vicdanın (yeniden) üretimi

Süregelen maddi ve maddi olmayan yaşamı üreten makro, ara ve mikro seviyelerdeki iletişimsel eylemlerin doğası

Makro, ara ve mikro yapıları, yapısal ilişkileri (ideoloji, Egemenlik ve mücadeleleri) inceleme/irdeleme

Anadolu’da/Ankara’da arkeoloji, antropolji, kültür, iletişim, siyaset veya din (herhangi bir tarihsel dönemde olabilir)

Küreselleşen dünyada, Ortadoğu’da, Anadolu’da, Ankara’da veya herhangi bir yerde, tarihin herhangi bir döneminde, sosyal yapılar, kültür ve iletişim

Dünyanın, Anadolu’nun veya Ankara’nın günümüzdeki ve gelecekteki durumu

Sempozyumun Amacı

Sempozyumun temel amacı (a) Anadolu ve Ankara konusunda arkeoloji, antrololoji, tarih, kültür, iiletişim ve diğer sosyal bilimler alanlarında birikmiş bilgiyi paylaşmak, (b) Farklı ve ilişkili alanlarda akademisyenler (ve akademisyen olmak isteyenler) arasında, bilgi paylaşımından geçerek, işbirliğine katkıda bulunmak, (c) yeni araştırmaları destekleyerek bilimsel ilerlemeyi ve alışverişi sağlamak, ve böylece (d) İletişime, kültüre ve Anadolu ve Ankara’ya olan akademik ilginin artmasına katkıda bulunmak.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.