AMBALAJIMI YIYORUM ÇEVREYI KORUYORUM

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması

Araştırma Sorusu:  Bazı katı ve ambalajlanması zorunlu gıda maddelerini (çikolata, bisküvi, şeker gibi) paketlemek için kullanılan karton ve ambalajlar yenilebilir cinsten yapılabilir mi?

Hipotez: Bazı maddeleri paketlemek için kullanılan ambalajlar organik maddelerden yapılarak, yenebilir hale getirilebilir.

Projenin Adı: Ambalajımı Yiyorum

Projenin Müfredat Tabanı:             7. Sınıf  Ünite-1:  Vücudumuzu Tanıyalım:  Protein- Karbonhidrat ve Yağların Özellikleri 8. Sınıf Ünite- 6: Canlılar ve Enerji: Geri Dönüşümlü Maddeler

Projenin Amaçları:  •    Çevremizdeki doğal ve organik maddeleri kullanarak, yenilebilen ve tamamen gıda maddelerinden üretilen paket kâğıtları yapmak •    Paket kâğıtlarının ve ambalajların da gıda maddesi olarak tüketilmesini sağlayarak, kağıt ve karton israfını engellemek. •    Ağaçların ve ormanların korunmasını sağlamak. •    İmalat yapan işletmelerin topluma fayda açısından daha verimli olabilmeleri için bir çözüm ortaya koymak. •    Kağıt karton israfından kaynaklanan çevre kirliliğini bir ölçüde engelleyebilmek. •    Doğal çevreyi koruma konusuna farklı bir yöntemle yaklaşmak. •     Farklı lezzet ve şekillerde paketleme yöntemleri geliştirmek. •    Ambalaj tasarımına farklı bir boyut kazandırmak.

Kullanılan Malzemeler: İspirto Ocağı Spatül 200 mg. ‘lık Beher 300g. Un 75g. Yağ 200g. Şeker (Hamur için) 100g. Şeker (Yapıştırmak için) 1 Yumurta 180 dereceye ayarlanmış fırın Cetvel Bıçak 1 Tatlı Kaşığı Tarçın  Pişirme Kağıdı

Projenin Yapılışı: Un, tarçın, şeker ve yağ karıştırılıp, yoğrulur. Oluşturulan hamurdan 20 cm- 20 cm kare (6 adet) parçalar kesilir. Pişirme kağıdı üzerine yerleştirilerek, 180 derecede 40 dakika pişirilir. Elde edilen bisküvi kıvamındaki parçalar soğumaya bırakılır. Bek alevi açılır. Beher içine konulan şeker, karıştırılarak ısıtılır. Bir süre sonra şeker yanmaya ve koyulaşmaya başlar. Spatul yardımıyla alınan erimiş ve yapışkan kıvamdaki şeker, geometrik bir şekli tamamlayacak şekilde (küp), parçaların bağlantı noktalarına dökülerek, organik kutunun tamamlanması sağlanır. Böylece yenilebilir ambalaj hazırlanmış olur.

NOT: Farklı geometrik tasarımlar yapmak mümkündür. İsteğe ya da kullanım alanına göre küp, dikdörtgenler prizması, silindir organik ambalajlar hazırlamak mümkündür.

Projenin Sonucu: Yapılış kısmında belirtildiği gibi hazırlanan ambalajın sağlam ve dış etkilere dayanıklı olduğu görüldü. Hazırladığımız küp şeklinde yenilebilir ambalajın dış kısmı ince bir naylon ile sarılarak hijyenik hale getirildi. Kutu içine çeşitli tüketim maddeleri konuldu. Şekerin iyi bir yapıştırıcı olması nedeniyle kutunun dış etkenlere dayanıklı olduğu gözlemlendi.

Projenin Maliyeti: Paket oluşturmak için kullanılan malzemeler (un, şeker, tarçın, yağ)- 3 YTL Dış paketleme (jelatin): 1 YTL TOPLAM: 4 YTL

Kaynakça: www.ambalajsektoru.com www.ambalaj.org.tr tr.wikipedia.org/wiki/Ambalaj www.bakambalaj.com.tr

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.