Proje Adı: AMARANTHUSTAN DOĞAL GÜBRE
Proje Alanı/ Dalı: Biyoloji
Proje Türü: Araştırma ve Geliştirme Projeleri
Proje Amacı: YAPILAN BU ÇALIŞMA İLE 500-700 YIL ÖNCESİNDEN KULLANILAN VE BESİN DEĞERİ ÇOK YÜKSEK OLAN AMARANTHUS TÜRLERİNİ YENİDEN DÜNYAYA KAZANDIRMAK VE ÖZELLİKLE AZOTLU YAPAY GÜBRELERİN KULLANIMINI EN AZA İNDİRMEK, AMARANTHUS TOHUMLARINI KULLANARAK HEM DOĞAL BİR GÜBRE OLUŞTURMAK HEM DE BU SAYEDE YAPAY GÜBRELERİN YAPMIŞ OLDUĞU TOPRAK, SU VE ATMOSFER KİRLİLİĞİNİ EN AZA İNDİRMEK OLARAK ÖZETLENEBİLİR.
Proje Özeti: GÜNÜMÜZ DÜNYASINDA İNSANLIK ALEMİ ÇOK YOĞUN BİR KURAKLIK VE BUNA BAĞLI OLARAK BİR KITLIK YAŞAMAKTADIR. DÜNYAMIZI BU KURAKLIK VE KITLIĞA SÜRÜKLEYEN BİR ÇOK SEBEP OLMAKLA BİRLİKTE DOĞAL OLMAYAN ÜRÜNLERİN KULLANIMI İLE ÇEVRE KİRLİLİĞİ YARATILMASI DA ŞÜPHESİZ ÇOK ÖNEMLİ SEBEPLERDEN BİRİSİDİR. İNSANOĞLU AŞIRI ARTAN NUFUSA KARŞILIK: DAHA FAZLA ÜRÜN ELDE ETMEK, DAHA FAZLA ÜRÜN İÇİN DE DAHA FAZLA KİMYASAL MADDEYE İHTİYAÇ DUYUYOR. BUDA DAHA FAZLA ÇEVRE KİRLİLİĞİ DEMEKTİR. BU KURAKLIK VE KITLIĞIN ÇÖZÜMÜ OLARAK YENİ ARAYIŞLAR HIZLI BİR ŞEKİLDE DEVAM ETMEKTEDİR. BİZDE BU ÇALIŞMALARA KATKIDA BULUNMAK AMACIYLA AMARANTHUS RETROFLEXUS TÜRÜNÜN TOHUMLARINI KULLANARAK YENİ BİR DOĞAL GÜBRE YAPMAK VE BU SAYEDE KİMYASAL GÜBRELERİN KULLANIMINI AZALTMAK İSTEDİK. BUNUDA YAPARKEN AMARANTHUS TOHUMLARINI YAKIP AZOTÇA ZENGİN TOPRAKLARI SEVEN BAKLAGİLLERDEN FASULYE VE NOHUT SAKSILARINA UYGULAYIP BÜYÜMELERİNE ETKİSİNİ İNCELEDİK.
Projede Elde Edilen Sonuç: GÖZLEMLERİMİZ SONUCUNDA KONTROL GRUPLARINA GÖRE %3 VE %4?LÜK ORANLARA SAHİP SAKSILARDAKİ BİTKİLER KISA SÜREDE VE DAHA VERİMLİ BİR GELİŞİM GÖSTERDİ. 20 GÜNLÜK BİR DÖNEMDE FASULYE GELİŞİMİNİN %3 VE %4?LÜK SAKSILARDA HIZLANDIĞI, YAPRAK MİKTARININ GÖZLE GÖRÜLÜR BİR ARTIŞ OLDUĞU VE BOYCA BÜYÜMENİN ARTTIĞI GÖZLENMİŞTİR. BİZİM YOLA ÇIKMIŞ OLDUĞUMUZ MANTIĞA GÖRE AMARANTHUS TOHUMLARININ KATKI MADDESİ OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN YANINDA AZOTÇA FAKİR TOPRAKLARDA VE GELİŞİM EVRESİNDE YOĞUN AZOT İHTİYACI OLAN BİTKİLERDE DOĞAL GÜBRE OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİ İSPATLAMIŞ OLDUK.
Anahtar Kelimeler: AMARANTHUSTAN DOĞAL GÜBRE
Proje Danışmanı: ALİ ŞAMİL ÇOŞKUN
Proje Öğrencileri: MUHAMMED SAİD ENGÜZEKLİ – MEHMET BOZKUŞ –