AKADEMİSYEN ANNE’NİN ”KORKMA İYİ BİR ANNESİN !” KİTABI ÜZERİNE
“İnsan yaşamı kadının göğsünden doğar.”
Arthur Schopenhauer
Modern zamanların gündelik telaşı içerisinde, anneliğe yüklenen anlamlar yüzünden kadınlarda farklı bir annelik kavramı ortaya çıktı… Blogger/vlogger annelik olarak adlandırılan bu kavram yüzünden “iyi anne” olma arzusunu annelere yüklemiş durumda…
Bütün bu gelişmeler karşısında, sosyal medyada pek de alışık olmadığımız türden bir hesap, annelerin dikkatini çekmeyi başardı.
“@akademisyenanne” adlı instagram hesabıyla üne kavuşan Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal, gerek akademisyen gerekse anne kimliğiyle sosyal medya hesabı aracılığı ile insanlara bilgi vermeye çalışıyor. Kendisini bir rastlantı sonucu keşfetmiş olsam da Saniye Hoca, hesabını oğlu Demir’in doğumdan bir yıl sonra açmış. Her gün hesabından oyunlar ve çeşitli etkinlikler paylaşan Saniye Hoca, bu paylaşımlarıyla çocuk büyüten/yetiştiren annelere adeta bir deniz feneri oluyor.
Sosyal medya hesabındaki çalışmalarından sonra Saniye Bencik Kangal’ın KORKMA! İYİ BİR ANNESİN adıyla çıkardığı kitabı, Ekim 2017’de raflardaki yerini aldı. Kitap, kısa zamanda çok okunanlar listelerine girdi.
Saniye Bencik Kangal, (nam-ı diğer @akademisyenanne) kitabına şu cümlelerle başlıyor:
“Sevgili anne! Sırtına elimi koyup eğilip gözlerinin içine bakmak istiyorum. Gözlerini içine baka baka “yalnız değilsin; bak hepimiz aynı yollardan geçiyoruz, hepimiz benzer şeyleri hissediyoruz.” demek istiyorum.”
Saniye Hoca, kitabını alt başlıklar halinde sürdürürken anneliğin “korkulacak” bir serüven olmadığını okuyucuya aktarıyor.
“Kucakla, Oyna, Cevapla,
Sınır Koy, İletişim Engellerini Kaldır,
Kendine Zaman Ayır, Güvenli Bağlanır, Ağlar
Uyur, Alışır, Keşfeder, Paylaşır, Tanır, Bırakır,
Tuvalete Alışır, Özgüveni Gelişir, Korkma!”
İlk olarak, ‘annelik’ tanımına yer verirken de anneliği, ”delilik” olarak tanımlıyor. Kendine özgü üslubunu ilerleyen sayfalarda yoğun bir şekilde hissettirmesi, (özellikle akademisyen kimliği ile ortaya çıkması) kitabını, diğer bilgi-gelişim kitapları serisinden ayırıyor.
Kitapta iki ana karakter bulunuyor; Zara ve Koza. İki alegorik (temsili) kişiden Zara; anneyi, Koza, çocuğu temsil ediyor. Zara’nın hamile kalmasıyla başlayan macera, Koza’nın okul yıllarına kadar devam ediyor.
- Uyku eğitimi
- Annenin kendine öncelik tanıması
- Sabır duygusu
- Güvenli bağlanma
gibi konularda karakterler üzerinden okuyucuya yol gösteriyor.
Ayrıca Saniye Hoca, bilimsel kitaplarda görülen akademik dilden ziyade, sıcak ve samimi bir üslup kullanarak okuyucusunu konunun içerisine dâhil ediyor ve bu sayede çevre tavsiyelerinden bıkan annelere bir şekilde ilaç olmayı başarıyor. Yazarın kurgu becerisi ve yakaladığı üslup, okurların heyecan duyacağı ve bunun yanında haz alacağı bir atmosferi de içinde barındırıyor.
Kısaca, gerek anne gerekse akademisyen kimliği ile ön plana çıkan Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal, kitabı, yazıları ve sosyal medya paylaşımları anneler için iyi bir kaynak olabilir.