7. Maker Öğretmen Eğiticinin Eğitimi Sertifika Programı

7. Maker Öğretmen Eğiticinin Eğitimi Sertifika Programı

Okullarınızda Maker hareketini başlatmak mı istiyorsunuz? Nereden başlayacağınız konusunda bir fikriniz yok mu? Bir şeyler yapmaya başladınız ama daha fazlasına mı ihtiyacınız var? EducatAkademi (ETUSP) Maker Öğretmen sertifika programı okullarında düşük bütçeli projeler gerçekleştirmek isteyen, ulusal-uluslarası yarışmalara katılmak isteyen öğretmenlerin ihtiyaçları dikkate alınarak organize ediliyor. Bu eğitimde kendi okulunda öğrencilerine bu eğitimi veren, ulusal uluslarası bir çok yarışmada derece almış ve alanında öne çıkan eğitmenlerimiz ile birlikte bu süreçleri birlikte öğreneceğiz.

Türkiye’nin farklı bölgelerinden bu eğitimi almış olan MakerÖğretmen’lerin oluşturduğu topluluğunun bir üyesi olmak isterseniz eğitimimiz Zaxe 3D Baskı Teknolojileri, Robotzade ve VEX Robotics işbirliği ile 29 Ocak 2018’de (sömestr tatilinin ikinci haftasında) başlıyor.

Eğitim sonrasında online dersler, Maker Eğitim Müfredatı, Maker Faire organizasyonu ve öğrencilere yönelik açmak isteyeceğiniz atölyelerle katılımcılarımızı destekliyoruz.

Eğitim İçeriği

Eğitim 4 bölümden oluşmaktadır. ilk bölümde Temel Elektroniğe Giriş yaparak temel elektronik becerilerin kazandırılması hedeflenmektedir. ikinci bölümde Arduino programlama öğreneceğiz ve belirlediğimiz projeleri yapmaya başlayacağız. Üçüncü bölümde mekanik yapı ve 3D tasarım öğreneceğiz. Projeler için tasarladığınız mekanik aksam ve parçaların 3D yazıcıda çıkarmaya başlayacağız aynı zamanda elekronik ekipmanlarla montajını bu bölümde tamamlayacağız.

Katılım Ücreti : 1000 TL

Eğitime Kimler Katılmalı?

Bu eğitime her branştan öğretmen veya Maker eğitimi vermek isteyen herkes katılabilir. Eğitim için teknik bilgiye sahip olmanız veya öğretmen olmanız gerekmemektedir. Bu eğitimden amacımız her öğretmenin maker hareketi içinde bir şeyler üretebileceğini, okullarında maker hareketini başlatabileceğini ve öğrencilerine yarışmalarda rehberlik yapmasını sağlamaktır. Eğitim projelere yönelik yapılacağı için bazı öğretmenler basit bir proje yaparken diğer öğretmenler daha karmaşık projeler yapabilirler.

Eğitim Planlanması

Modül 1: Maker Hareketi Nedir? Maker Öğretmen Ne Yapar? Temel Elektroniğe Giriş

Modül 1A: Bu modülde Maker Hareketi hakkında bilgi verilecektir. Bir Maker Öğretmen olarak donanımlarımızı nasıl arttırırız? Düşük bütçelerle sınıflarımızı nasıl Maker Hareketine adapte ederiz? Maker Öğretmen Ağına nasıl katılırız, networkümüzü nasıl geliştiririz? Gibi soruların cevaplarını arayacağız.

Modül 2A: Temel elektronik alt yapısına sahip olmayan katılımcılar için verilmesi gereken temel elektronik ile ilgili zorunlu bilgiler yer alacaktır. Basit olarak öğrencilerinize temel elektronik bilgisini nasıl aktarcağınız hakkında bilgiler verilecektir.

Katılımcılar Arduino kart pin çıkışlarının – kullanım amaçlarını öğrenir. Sensörler ve ek elemanların Arduino’ya nasıl bağlandığını öğrenir

Deney tahtası (Breadboar) Kullanımı, Potansiyometre Kullanımı, Ultrasonik sensör nasıl bağlanır?, LCD Bağlantısı, RC Servo Motor Bilgisi ve Bağlantısı, DC Redüktörlü Motor kullanımı, L298N Bağlantısı, Step Motor Kullanımı, Direnç, kondansatör, diyot, Bluetooth sensörü, Sıcaklık sensörü, LDR sensörü, Lazer sensörü, çizgi izleme sensörü, buton ve anahtar kullanımı

Modül 2: Arduino Programlamaya Giriş, Mühendislik Tasarım Süreçleri, Hacking

Modül 2A: Arduino programlama bilgisi olmayan katılımcılar için verilmesi gereken temel Arduino programlama, ileri seviye Arduino kart programlaması ve temel elektronik ekipmanlarının kullanımına giriş, elektronik ekipmanlarla proje oluşturma konularına değinilecektir.

Modül 2B: Mühendislik Tasarım Süreçleri Nelerdir? Proje oluştururken nelere dikkat edilir? Öğrendiğimiz yeni elektronik donanımlarla nasıl Proje yapılır? Öğrencilerin bir ürün ortaya çıkarması için nasıl hareket etmeleri gerekir? Robotik Ürünlerde Takım çalışması nasıl yapılır?

Modül 2C: Hacking kavramı nedir? Hacker nasıl olunur? Okullarımızda Hackathon nasıl düzenleriz?

Projeler

Dijital Önlük,
Güvenlik Sistemi,
Otomatik Havalandırma Sistemi,
Cep telefon kontrollü Robot,
Yarışmalara yönelik Çizgi İzleyen robot,
Robot kol,
Araç park uyarı sistemi,
Parlaklığı ayarlanabilir okuma lambası,
Dijital metre,
Dijital Boy ölçer
Yarışmalara yönelik mini sumo robot yapımı, Yarışmalara yönelik çizgi izleyen robot yapımı

Modül 3: Mekanik Yapı ve 3D Tasarım

Modül 3A: 3D Yazıcıların çalışma mantığı nedir? 3D tasarımlar nasıl yapılır? 3D Tasarımda dikkat edilmesi gereken noktalar nedir? Mekaniğe giriş ve Mekanik Tasarım nedir?

Modül 3B: 3D tasarım araçlarına giriş. Tasarladığımız nesnelerin çıktısını alma ve kullanma. Post process süreci Nedir? Nelere dikkat edilir?

Modül 4: Atölye Kurma ve Müfredat

Modül 4A: Okullarımızda atölye nasıl kurarız? Atölyemizde hangi malzemelerin olması gerekir? Adım adım atölyemizi nasıl geliştiririz?

Modül 4B: Maker Müfredatı nasıl hazırlanır? Örnek Müfredat paylaşımı. Müfredat üzerine konuşmalar.

EĞİTİM

1.GÜN

Maker Hareketi hakkında bilgi verilecektir. Bir Maker Öğretmen olarak donanımlarımızı nasıl arttırırız? İlk gün üretiyoruz. Rüzgar enerjisiyle hareket eden araç tasarlıyoruz. En hızlı ve en iyi tasarıma sahip eseri ödüllendiriyoruz.

Daha sonra temel elektronik bilgisi verilecek ve arduino kart tanıtımı yapılacaktır. 2 farklı arduino kartın, arduino uno ve arduino nano tanıtımı yapılacaktır. Arduino donanımları hakkında bilgiler verilecektir. Breadboard kullanımı gösterilip, LED uygulaması yapılacaktır. Arduino programlamaya giriş yapıp, İlk elektronik projemiz “Parlaklığı ayarlanabilir okuma lambası” yapacağız. Bu projeleri yaparken 5 farklı sensör ve donanım öğreneceğiz.

2.GÜN

Güvenlik Sistemi, Otomatik Havalandırma Sistemi, Robot kol, Araç park uyarı sistemi yapıyoruz. Bu sistemleri yaparken 7 farklı sensör ve donanımı öğreneceğiz. Çalışma mantıklarını inceleyeceğiz. Farklı projeler üzerine konuşacağız. Öğrencilerinizle birlikte yapabileceğiniz projeleri tartışacağız.

3.GÜN

Dijital Önlük, Dijital metre, Dijital Boy ölçer projelerini konuşup, tasarlayacağız. 4×4 arazi robotu tasarlayıp, cep telefonu ile kontrol edeceğiz. Bu projeleri yaparken 8 farklı donanım ve sensör öğreneceğiz.

3D tasarım için ara yüz programlarını kullanımını öğrenecek, 3D printerların çalışma mantığını inceleyip tasarladığımız 3 boyutlu ürünlerin çıktısını alacağız. 3D Print işleminde “Post processing” işlemlerini inceleyeceğiz. Daha iyi ürünler elde etmeniz için neler yapmanız gerektiğini anlatacağız.

4.GÜN

Yarışmalarda kullanılan çizgi izleyen robot yapacağız. Daha önce öğrendiğimiz sensörlere ek olarak 4 farklı sensör ve donanım daha öğreneceğiz. Yaptığımız çizgi izleyen robotlarla “Maker Öğretmen Robot Yarışması” yapacağız. İlk 3’e giren öğretmenlerimize eğitime destek hediye çekleri verilecektir

5.GÜN

Ulusal ve ulusarası yarışmalar hakkında bilgi verilecek. Katılım koşulları ve yarışma programı anlatılacaktır. Daha sonra “Maker öğretmen müfredat” paylaşımı yapacağız. “Maker Öğretmen Eğitimi Bitirme Projeleri” Üzerine konuşacağız.

BONUS: VEX Robotics

Eğitmenler :
Ahmed Bahadır Özdemir, Era Kolejleri IT Müdürü, MakerÖğretmen
Mehmet Özdemir & İsmail Namlı, VEX Robotics
Zaxe 3D
Robotzade

Eğitime Katılanlar Ne Dedi?

Her fırsatta, iyi ki maker öğretmen sertifika programına katılmışım diyorum. Bu eğitimde, başka ortamlarda kısa kısa sunumlarda fikir sahibi olduğum, fakat uygulamadıkça hep havada kalan, bir türlü öğrencilerimle uygulama cesaretine sahip olamadığım birçok konu hakkında bilgi edindim. Uygulayarak öğrenme fırsatı yakaladım.Yeni dönemde hepsini öğrencilerimle uygulayacak olmanın heyecanını yaşıyorum. Büyük özveriyle bize eğitimleri veren hocamız’ın yarattığı sinerji sayesinde müthiş bir ekip olduk. Yine bu eğitim sayesinde birbirinden değerli birçok öğretmen arkadaşımla tanışma fırsatı buldum. Artık sürekli birbirine danışan ve fikir alışverişinde bulunan bir maker öğretmen ailesi olduk. Maker öğrenciler yetiştirmek isteyen öğretmen arkadaşlar bu eğitimi kaçırmamalı…

Sinem Sarıkaya Şahin İzmir Çakabey Kolej Bilgisayar Öğretmeni

Doktora tezim öncesinde,tam da ne yapacağım ben dediğim zamanda bana yepyeni bir pencere açan, bana doğru sorular sordurup “Teknolojik Alan Bilgimi” genişletme imkanı sunan, beni yeni’ye tetikleyen, ilk etapta maker ruhunun içimde başlamasını sağlayan hocalarıma, sonra da eğitime katılan her bir öğretmen arkadaşıma tek tek teşekkür ediyorum.

Maker Öğretmen eğitimi eminim ki sizlerin de hayatlarına ” iyikiler” katacaktır…Siz de maker hareketini okulunuzda başlatmak, kendinize yeni bir pencere açmak istiyorsanız, aramıza katılın….Paylaşacak çok şeyimiz var

Fatma Caner – Fen Bilimleri Öğretmeni

Okulunuzda maker hareketi başlatmak istiyorsanız ve öğreneceklerinizle birlikte tamamen hayata olan bakış açınızı değiştirmenize fırsat sunan bir eğitim programı.. Ben katıldım ve iyiki onlarla birlikteyim.. Öyle bir eğitim düşünün ki eğitim döneminizin dışında da online, yüzyüze birden karşınıza çıkabiliyor.. Yok demeyin Yapın.

Emre Aşkın – Mersin Gelecek Koleji Bilgisayar Öğretmeni

İyiki sizleri tanımışım…sıfır ego, paylaşımlar tavan, sadece ben bilirim ve ben anlatırım değil, sizlerde yapmalısınız diye tam destek veren enerjinin sinerjinin sizi de içine aldığı, yeni dostluklar kurduğunuz ve kendinizi bir büyük ailenin parçası gibi hissettiğiniz, her insanoğlunun ömründe bir kez de olsa tatması gereken eğitimler devam ediyor…yaşasınnnnnn…etuspli olmaktan gurur duyuyorum…İyiki varsınız…

Yasemin Demirci – Ugur Koleji Matematik Öğretmeni

En basta hocalarıma emeklerinden dolayı cok teşekkür ediyorum, nerede konusu açılsa iyiki katılmışım diyorum, yeni ufuklar açmak icin, yaratıcılığı geliştirip ortaya ürün koymak icin mükemmel bir yer, guzel yanlarindan bir taneside egitimin suresi yok, #etusp’ye girince egitim bitmiyor, tam destek devam ediyor, her sehirden degerli ogretmenlerle tanışmak ve fikir alisverislerinde bulunmakta cabasi, kisacasi #etusp li olmak bence bir ayricalik, herkese bu aileyi tavsiye ederim….

Ahmet Yaşar Balkesen – Urfa İlgi Koleji Bilgisayar Öğretmeni

Araştıran, sorgulayan, farklı bişeyler yapmaktan hoşlanan ve sıradan öğretmenden farklı birisiyim diyorsanız burası tam size göre.Ben katıldım mutluyum.Teşekkürler ETUSP ailesi…

Mustafa İsmet Yağcı – Kayseri Atlas Koleji Fen Bilimleri Öğretmeni

Ben iyiki de ETUSP ve Maker Öğretmen ailesinin içinde olmuşum. Bunu heryerde gururla söylüyorum. Dolu dolu geçen eğitimlerde birbirinden değerli insanları tanıyarak önemli projeler yapma fırsatı yakaladım. Aldığım eğitimler bana Öğretmenlik hayatımda yeni ufuklar açıp farklı bir eğitim sistemini sınıfıma entegre etmemi sağladı. İyiki varsın ETUSP, iyiki varsın Mehmet Hocam, iyiki varsınız Maker Öğretmen arkadaşlarım. Eğitim paylaşarak güzelleşir…

Filiz Pelen – Florya Koleji Bilgisayar Öğretmeni

Daha çok öğretmene ulaşmak için eğitimlerin sayısı arttırılmalı. Yeni nesil öğretmenlerin ihtiyaç duyacağı bir çok bilgi var bu eğitimde. Alınan eğitimlerin yanı sıra, diğer öğretmen arkadaşların tecrübelerinden yararlanmak, yenilikleri takip etmek adına kesinlikle alınması gereken bir eğitim. ETUSP’li olmak, MakerÖğretmen olmak ayrıcalıktır.

Cihan Akbaba – SEV Amerikan Koleji
Her ortamda birbirini destekleyen, öğrendiği her bilgiyi paylaşan bu gruba dahil olmak için mutlaka katılın Beklentileriniz yüksek olsun
Not: Gruba bildirim gelmediği günler bir yerlerde bir şey olur da kaçırır mıyım endişesi duyacak kadar bağımlılık yapıyor
Ebru Toptaş Ankara ABC Koleji

makerogretmen.com

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.