6. Okul Öncesi ve Sınıf Öğretmenliği Sempozyumu

Değerli Meslektaşlarımız,

Her yıl eğitime dair yeni ufuklar aramanın heyecanıyla düzenlediğimiz “Çevre Koleji Okul Öncesi ve Sınıf Öğretmenliği Sempozyumu’nun” altıncısı, bu yıl, 4 Ocak 2020 Cumartesi günü tarihinde gerçekleştirilecektir.

Bulunduğumuz bir yerden, kolaylıkla dünyanın öbür ucuna erişebildiğimiz; aradığımız her tür bilgiye, anında ulaşabildiğimiz; zamanın dışında, mekânın ötesinde bir yerlerde; zamansız mekanlardayız artık.

Zaman ve mekân koşullandırmasını aşmayı başararak yaşadığımız bilişim çağında artık çok farklı yaşam ortamları ve farklı ihtiyaçlar söz konusudur şimdi. Bundan dolayıdır ki eğitime dair mevcut yapıların da yeniden değerlendirilmesi, günümüz nesillerine uygun olabilecek şekilde bilinen kalıplarının dışına çıkması gerekliliği kaçınılmaz olmaktadır. Bu bakış açısıyla, bilinenin aktarımı yerine, bilinmeyene hazırlayan; öğretmeden çok öğrenmenin öne çıktığı yepyeni bir eğitim anlayışı ile insanlığın ön görülemeyen geleceğe yönelik yetkinlikler kazanması gerektiği anlaşılmaktadır.

Zaman ve mekândan bağımsız yeni nesil eğitim yaklaşımlarında bireye özgü ve yaşam boyu süren eğitim tasarımları oluşmaya başlamış, yaşamın içinde her an, her yerde gerçekleşebilen eğitim olasılıklarının doğru değerlendirilmesi ve bireyler tarafından iyi amaçlar için yönlendirilebilmesi, eğitim bilimlerinin yeni odağı olmuştur.

Bu yıl “Eğitimde Zamansız Mekanlar” konulu sempozyumumuzu bu düşünceler etrafında belirlerken, zamanın ve mekânın ötesinde yapılandırılabilecek nitelikli ve yaratıcı eğitim olanaklarını beraberce irdelemek istedik.

Sempozyumumuzda sizleri de aramızda görebilmeyi arzu eder, çalışmalarımızın tüm katılımcılarımız için verimli ve keyifli geçmesini ümit ederiz.

Sevgi ve saygılarımızla,

Hazırlık Komitesi

KONUŞMACILAR ve ATÖLYELER

KONFERANS: Etkili Öğrenme Ortamı

Konuşmacı: Dr. Özgür BOLAT

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesinden mezun oldu. Fulbright ve Türk Eğitim Vakfı bursu ile Harvard Üniversitesi Eğitim Fakültesinde yüksek lisans yaptı. Türkiye’ye dönüşünde Boğaziçi Üniversitesinde iki yıl öğretim görevliliği yaptı. Doktora derecesini Cambridge Üniversitesi Eğitim Fakültesinden aldı. 2007-2008 yılını MIT Sloan School of Management’ta liderlik alanında dersler alarak ve araştırma yaparak geçirdi.

2007 yılında Yeni Zelanda’da yapılan uluslararası bir konferansta “En İyi Genç Araştırmacı” ödülünü aldı. Dr. Özgür BOLAT; şu anda okullara, şirketlere ve TEV’e Danışmanlık yapmaktadır. Hürriyet gazetesinde “Köşe Yazarlığı” yapmıştır. Aynı zamanda ÖRAV, FODER, TEVİTÖL ve Para Durumu Platformu’nda Yönetim Kurulu ve Danışma Kurulu üyesidir.

Özgür Bolat, 2008’de okullarda “Öğretmen Liderliği Projesi”ni başlatmıştır. Proje 100’den fazla devlet okulunda ve özel okulda uygulanmaktadır. Aynı zamanda kurmuş olduğu Gelişen Aile Akademisi bünyesinde Anne Baba Okulu ile ebeveynlere mutlu ve başarılı çocuk yetiştirmenin prensiplerini öğretmektedir.

Konuşmacı Adı: Dr. Ahmet Murat ELLEZ

Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalında görev yapmaktadır. Lisans Eğitimini 1996 yılında Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitimde Ölçme Değerlendirme Anabilim Dalı’nda tamamlamıştır. 1999 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde Eğitim Bilimleri Bilim Dalı Eğitim Programları ve Öğretim programında Yüksek Lisans, 2004 yılında Doktora derecelerini almıştır. Araştırma alanları iş birlikli öğrenme, aktif öğrenme, eğitimde sistem düşüncesi, soru yazma, öğrenme ve öğretme süreçleri üzerinedir. Çeşitli ulusal ve uluslararası dergilerin editör ve hakem kurullarında görevlidir. Öğretmen eğitimi ile ilgili birçok konferans vermiştir. 2014 yılında İzmir Oryantiring Günleri kapsamında düzenlenen “Bir Disiplin Olarak Oryantiring” ve 2015 yılında “Eğitimde Sistem Düşüncesi Paylaşım Sempozyumları”nda sempozyum danışmanı olarak görev almıştır. TÜBİTAK projelerinde araştırmacı ve danışman olarak çalışmalar yapmıştır. Ayrıca farklı sivil toplum örgütlerinde yönetim kurulu üyeliği ve gönüllülük çalışmalarında bulunmaktadır.

Atölye Adı : Zamansız Sorular

“Yoğun bir sınav maratonunu geride bıraktık.” diye açıklamalar yapılır her yılın temmuz aylarında. Yoksa yoğun bir sınav maratonuna hoş geldiniz mi denmeli? Eğitimin her düzeyinde sınavlar kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Sınav hangi kademede olursa olsun öğrenciler, veliler ve öğretmenler üzerinde baskı oluşturur. Bu bir gerçek tamam da çözüm sınavlara, özellikle çoktan seçmeli sınavlara karşı çıkmak mı?

Peki ya düzgün hazırlanırsa…

Haydi gelin nasıl hazırlanır, nelere dikkat edilir, çok ama çok kısa bir göz gezdirelim.

Konuşmacı Adı : Funda TEKELİOĞLU

Uzman Psikolojik Danışman, Eğitimci, Psikodramatist, EMDR

Marmara Üniversitesinde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Güvenli Davranış, Sınav Kaygısı ve Sağaltımı, Gestalt Teori ve Yaşantı Grupları, Transaksiyonel Analiz Ego Durumları, Çatışma Çözme Teknikleri, Psikolojik Danışmanlıkta Temel Yardım Becerileri Eğitimleri, Etkili İletişim ve Grup Liderliği Eğitimi, Psikodrama Eğitimi, “Travma ve Kriz Durumlarında Psikolojik Destek” Eğitimi, Aile Terapisi uzmanlık Eğitimi, Gottman Çift Terapisi I. ve II. Düzey Eğitimleri, Pact Eğitimi (Çift Terapisine Psikobiyolojik Yaklaşım) ve EMDR Terapisi I. ve II. düzey eğitimlerini tamamlamıştır. Sertifikalı EMDR terapistidir.

Mesleki Çalışmalarına özel okullarda psikolojik danışman olarak görev yaparak başlamış, çalıştığı tüm okullarda rehberlik servisini kurmuş ve işlevsel hâle gelmesini sağlamıştır. Uzun yıllar aile mahkemelerinde bilirkişi olarak hizmet vermiştir. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü’nde 6 dönem boyunca “Yaşam Dönemleri ve Uyum Problemleri” dersini vermiştir. Yöret Vakfı ve Türk Psikologlar Derneği ve Hayata Renk Ver gibi çeşitli dernek ve vakıflarla gönüllü projeler yürütmüştür.

1996 yılından bu yana kurucusu olduğu AYNA Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde yetişkinlere yönelik bireysel danışmanlık, aile ve çiftlere yönelik ilişki terapisi çalışmalarını sürdürmektedir.

Aile İçi İletişim, Kişisel Gelişim, Etkin İletişim, Grup Liderliği, Psikodrama ve Mesleki Eğitim grupları yönetmektedir. Şirketlere ve Eğitim Kurumlarına yönelik; Eğitim Projeleri hazırlamakta, Kurumsal Danışmanlık ve Yönetim Danışmanlığı hizmeti vermektedir. Etkin İletişim, Ekip Çalışması, Liderlik, Çatışma Çözümü, Krize Müdahale, Mentor Eğitimleri’ni kurum ihtiyaçları doğrultusunda programlamakta ve uygulamaktadır. Eğitim kuruluşlarında zorbalık eğitimleri vermektedir. Aile içi İletişim, Aile- Çocuk İlişkisi, Empatik Yaklaşım, Boşanma ve Çocuk konularında seminerler vermektedir. EMDR Derneği üyesidir.

Atölye Adı : Eğitimde Zamansız Mekanlar

Madem konumuz zamansız mekânlar, o zaman istediğimiz zamana gidebiliriz, istediğimiz zamanı buraya getirebiliriz. Zamanlar arasındaki duvarların, sınırların kaldırıldığını düşünün. Çocukluğumuz bir adım ötede, geleceğimiz de… O zaman yaratıcılığımızı bıraktığımız yer de sadece bir adım ötede, şöyle elimizi uzatsak tutabileceğimiz uzaklıkta. Sınırlarımızın, “-meli, -malı” cümlelerimizin, zihinsel kapanlarımızın olmadığı zamana gidelim, yaratma -yeniden yaratma- başka bir şey yaratma becerimizi alıp bugüne getirelim. Birlikte zamanın ötesine geçip içimizdeki yaratıcı tarafı ortaya çıkaralım.

Konuşmacı Adı : Dr. Asya ÇAĞLAR

Dr. Asya Çağlar, 1972 yılında doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi İletişim Anabilim Dalı Radyo – Televizyon Bilim Dalı’nda yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. Kültür ve sanatın çeşitli alanlarında çalıştıktan sonra çocuk ve gençlik kitapları yayınlamak üzere Mart 2006’da Kelime Yayınlarını kurdu. Halen Kelime Yayınlarının Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmektedir.

Atölye Adı : Doğru Soruyu Sormak… Anlamak, Anlatmak…

Soru sormak mı zor, yoksa sorulan soruyu yanıtlamak mı? Hangi sorular daha çok yanıt vermeyi hak ediyor? Büyüdükçe soru sormaktan uzaklaşıyor muyuz? Okuduğu metni, okuldaki bir gününün detaylarını anlatması için nasıl sorular sorarız? “Neden” sorusunu bir çocuk kez üst üste sorabilir, yetişkinler ne kadarını yanıtlayabilir?

Çocukların ilk sordukları sorularla başlayacağız atölyemize… Sonra bizler sorular soracağız. Soru sorarak metinler yazacağız…

Konuşmacı Adı : Serap BOSTANCI EREN

Serap Bostancı Eren, 1977 İstanbul doğumludur. Marmara Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık mezunudur. Master tezini 1998-2001 yılları arasında Marmara Üniversitesinde otizmli çocuk sahibi olan annelerin çocukları ile etkileşimlerinin geliştirilmesi üzerine yaptı. DIRFloortime (2014-2018). 2000 yılından bu yana Yörünge Psikolojik Danışmanlık Merkezinde danışman koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve iki çocuk annesidir. Çalışma Alanları: Otistik Spektrum Bozukluğu, ADHD, Öğrenme Güçlüğü ve Gelişimsel Gecikme’dir. Sertifikaları: Oyun Terapisi Eğitimi DIRFloortime 203 : Ailelere, Bakım Veren Kişilere ve Diğer Bakım Sağlayan Kişilere Koçluk, İleri Düzey Floortime Uygulayacısı, Tomatis, Çocuk Testleri ve Dikkat Testleri (AGTE, Bender Gestalt Görsel Motor Algılama Testi, Benton Kognitif Fonksiyonlar ve Görsel Hafıza Testi, Porteus Labirentleri, Cattel 2A Zeka Testi, Gessel Testi, Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, PEABODY Kelime Anlama Testi, Goodenough-Harris Bir İnsan Çiz Testi, Frostig (Görsel Algı Testi), Zeka Testleri (WISC-R, WNV), Psikolojik Testler MMPI, T.A.T (Yetişkinler için Tematik Algı Testi), C.A.T (Çocuklar için Algı Testi), LOUISA DUSS (Psikoanalitik Öyküler Testi), Hacettepe Artikülasyon Testi ve Konuşma Sesleri Gelişim Testleri, İşitme Dil ve Konuşmayı Öğrenme Yöntemi: Plansız Anı Resimle (PARE), TEACCH Programının Temel İlkeleri, Otizm ve Benzeri Bozukluklarda Klinik Değerlendirme ve Ölçeklerin Kullanılması, Otizme Eşlik Eden Durumların Değerlendirme ve Tedavisi, Bayley Scales of Infant and Toddler Development Marmara Üniversitesi Aile Danışmanlığı Eğitimi Sertifika’larıdır.

Atölye Adı : Bir Çocuğun Gözünden, Matematik!

Günlük yaşamda bireylerin karşısına çıkan sorunlar ile baş edebilmek için kişiye mantıklı ve akılcı düşünme yolları açan, olayların daha tutarlı, daha tarafsız değerlendirilebilmesini sağlayan bir bilim dalı olan matematik, kendi içinde semboller barındıran bir dildir.

Semboller dili olan matematiğin temel becerilerinin gelişime en açık olduğu dönem okul öncesi dönemdir. Çocuğun daha sonraki dönemde matematiksel işlemleri anlayabilmesi için bu dönemde hesaplama yapma, algılama, hayal etme gibi düşünme becerilerinin gelişmesi ve matematiksel kavramların temelinin atılması çok önemlidir.

Bu yaşta bu becerilerin öğrenilmesi için en iyi yöntem oyundur. Çocuklar öğrenirken ve yeni kavramlar edinirken deneme, inceleme ve keşfetme yoluyla bilgi edinirler.

İlkokul döneminde ise matematik programının hedefleri; problem çözme, matematiksel fikirlerin iletilebilmesi, matematiksel düşünme, günlük hayatta kullanabilme, sonuçların doğruluğunu kontrol edebilme, tahmin yapabilme, uygun hesaplama becerilerini kullanabilme, ölçmeyi öğrenme ve geometriyi anlamayı içerir. İlkokul döneminde bu alanlarla ilgili zorluklarla sık sık karşılaşılmaktadır.

Yapılan araştırmalara göre; okul çağındaki çocukların yaklaşık % 5’inde matematik öğrenme güçlüğü veya diskalkulisi olduğu belirtilmektedir (Mussolin, Mejias ve Noel, 2010; Shalev ve Gross – Tsur, 2001; Shalev ve von Aster, 2008). 1988 yılında ABD Ulusal Öğrenme Güçlüğü Birleşik Komitesi (NJCLD) öğrenme güçlüğünün diskalkuliyi de kapsayan genel bir terim olduğunu belirtmiş ve dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ile matematik yeteneklerinin kazanılmasında ve kullanılmasında rol oynayan heterojen bir bozukluk olarak tanımlamıştır.

Bu sunumda bu güçlüklere ve nedenlerine değinilerek yaratıcı egzersizlerle çocukların matematik öğrenim becerilerini nasıl arttırabileceğimiz tartışılacaktır.

Konuşmacı Adı : Eda ALBAYRAK

1975 yılında İstanbul’da doğdu. 2002 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri Bölümünden mezun oldu. Aynı üniversitede AdSchool İstanbul Reklam Tasarımı Bölümünde yüksek lisansını tamamladı. TÜBİTAK’ın Yeditepe Üniversitesi tarafından yürütülen medya içerik çözümleme sistemi projesinde yer aldı. İstanbul Bilgi Üniversitesinde medya alanında çalışmalarını sürdürdü. The University of Georgia, Torens Center for Creativity and Talent Development, The Torens Tests of Creativity Thinking Figural and Verbal Forms eğitimi aldı. 2012 yılından bu yana “Yaratıcı Zekâ” alanında çalışmalarını sürdürüyor. İlköğretim okullarında çocuklara yönelik yaratıcı zekâ atölyeleri veriyor. Bununla birlikte çeşitli özel şirket çalışanlarına ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgi Eğitim Kültür Vakfı’nda ebeveynlere yaratıcı düşünme eğitimleri ve seminerleri veriyor. Bir Müzik Efsanesi, Bidigago Bir Dünya Fikir ve Bidigago’ya Yolculuk, Bidigago Fikrin Ustaları, Ekspres, Laf Ebesi, Cebirce adlı kitapların yazarı.

Atölye Adı : Yaratıcı Düşünme ve Oyun Kurma

Yaratıcılık; yeni, özgün ve beceriye dayalı bir ürün olarak ortaya çıkmış veya henüz ürüne dönüşmemiş, kendine özgü bir problem çözme sürecini içeren, kişinin zekâ unsurlarını da özgün ve üretime dönük kullandığı bilişsel bir yetenektir.

Doğuştan gelen bir özellik, bir yetenek, benzersiz bir özgünlük olan ve kalıplarla öldürülen yaratıcılığın; eskimiş, alışılmış, bilinenlerin yerine yeniden düşünerek nasıl ortaya çıkarılacağını, nasıl geliştirileceğini uygulayarak öğrenmek üzere bir araya geleceğiz.

Konuşmacı Adı : Lider HEPGENÇ

25 Şubat 1987 yılında İzmir’de doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladı. Liseden sonra askerî okul sınavlarına girdi ve 2005- 2015 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetlerinde astsubay olarak görev yaptı. Askerlik mesleğini icra ederken hayatı yaratıcı drama ile kesişti. 2012 yılında “Çağdaş Drama Derneği Yaratıcı Drama Liderlik Eğitimi”ni tamamladı. 2015 yılından beri okullarda, sanat merkezlerinde, kitabevlerinde ve müzelerde yaratıcı drama çalışmaları yapmaktadır.

Kitabevlerinde yaptığı çalışmalar kendisini yazarlık macerasına atmış ve çocuklar için yazdığı “Göbeklitepe Oyun Parkı, Kapadokya Eğlence Diyarı, Mişmiş Neredeymiş: Evde ve Mişmiş Neredeymiş: Mutfakta” isimli 4 kitabı bulunmaktadır.

Atölye Adı : Sessiz Kitabı Okumalı mı, Oynamalı mı?

Çocuklarımıza kitap okumanın ve kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın önemi üzerine tonlarca makale yazılmış, binlerce çalışma yapılmıştır. Değişen, gelişen ve teknolojinin hızla ilerlediği bir dünyada ise adına “Z Kuşağı” dediğimiz bir nesli kitaplarla buluşturmak daha da güç hâle gelmiştir.

Eğitimciler olarak bu ahval ve şerait içinde dahi vazifemiz çocuklarımızı dünyaya hazırlamaktır. Gelişen ve değişen dünyada yeni alternatif yollar aramaya, kendimizi geliştirmeye ve çocuklarımız için iyi olduğunu düşündüğümüz yöntemleri denemeye mecburuz.

Bu amaçla özellikle okul öncesi ve ilkokul öğrencileri ile yaptığım çalışmalar sonucu sessiz kitapların yani kelimeleri olmayan sadece resimlerden oluşan kitapların oyunlaştırılarak çocuklarla kitaplar arasında bir bağ kurulmasına yardımcı olduğunu düşünmekteyim.

Bu atölyede sessiz bir kitabın nasıl oyunlaştırılacağını sessiz bir kitap üzerinden uygulamalı olarak işleyeceğiz.

Konuşmacı Adı : Ayça Bahar BAKKALOĞLU

2005 yılında Marmara Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Lisans Eğitimini tamamladı. Yıldız Teknik Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. 12 yıldır Milenyum Eğitim Kurumlarında eğitim koordinatörlüğü ve okul müdürlüğü yapmaktadır.

Milenyum Eğitim kurumlarında, 2-6 yaş dönemindeki çocukların gelişimsel ve zihinsel özelliklerini temel alarak eğitim programları hazırlamaktadır. Farklılaştırılmış eğitim, öğrenme stilleri, üstün yetenekli çocukların eğitimi, ilköğretime hazırlık çalışmaları, düşünme becerileri, yaratıcılık, sosyal duygusal gelişim, sosyal beceri, duygu düzenleme becerileri, oyun, dikkat, duyu eğitimi, gems, matematik, çoklu zeka, high scope, montessori eğitimi, farklılıklara saygı, beden güvenliği programı ve kimlikli bebekler yaklaşımı konusunda çalışmalar yapmakta öğretmen eğitimleri planlamakta ve uygulamaktadır. Öğrencilerin gelişim takiplerini yapmaktadır. Ailelere yönelik seminer, atölye çalışmaları hazırlamaktadır.

Yüksek lisans eğitiminde, 3-6 yaş çocuklarının ebeveyn tutumlarının çocukların sosyal becerilerine ve mutluluk düzeylerine etkisinin incelenmesi projesini yürütmektedir.

3. Türkiye Üstün Yetenekli Çocuklar Kongresi’nde, “Okul Öncesi Dönemdeki Üstün Yetenekli Çocuklarda Değişim” temasının disiplinler arası uygulamalarını sözlü bildiri olarak 4. Ulusal Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocuklarda Denge” temasının disiplinler arası uygulamaları poster bildiri olarak yer almaktadır.

21. Yüzyıl Okul Öncesi Öğretmeni Sempozyumunda “Milenyum İlköğretime Hazırlık Programı, Çoklu Zeka ile Aile Katılımı ve Bedenim Bana Özel Proje” sunumları yapmıştır.

“3- 6 yaş “Sumi ile Çevreye Duyarlı Olalım Projesi ile Adam Olacak Şarkılar Projesi” IV. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienalinde sergilenmiştir.

Eğitim kurumlarında gems, high scope, çoklu zekâ, yaratıcılık, öğrenme stilleri, dikkat, oyun, duyu eğitimi ve ilköğretime hazırlık çalışmaları eğitimleri düzenlemektedir. 0-6 yaş çocuklarına bireysel gelişim ve eğitim danışmanlığı yapmaktadır.

Çocuk Atölyesi TV youtube kanalında uzman olarak Yetenek ve Eğitim, Eğitim Her Yerde web sitelerinde köşe yazarı olarak görev almaktadır.

Öğrenmenin hayat boyu devam eden bir yolculuk olduğuna inanan Ayça Bahar BAKKALOĞLU; eğitim alanında yapılan her türlü kongre, konferans, çalıştay, sempozyum ve atölyeye aktif olarak katılmaya ve görev almaya devam etmektedir.

Atölye Adı : Sosyal Beceri Farkındalığı

Sosyal beceriler bireylerin toplum tarafından verilen rolleri yerine getirmeleri için sergilemesi gereken davranışlardır.

Çocukların akademik beceriler eğitiminin yanında sosyal duygusal becerilerinin gelişimine yönelik eğitiminin gerekliliği kaçınılmaz bir gerçektir.

Sosyal duygusal beceri eğitimi çocukların; dikkat, dinleme, algılama gibi bilişsel becerilerini geliştirmelerine, duygularını tanımaya, fark etmeye , ifade etmeye ve diğerlerinin duygularını fark etmeye , empati kurmalarına yarar sağlar. Bir isteğini ifade etme, başkasının isteğini kabul etme/ reddetme, düşüncelerini ifade etme, hayır deme, kızgınlığını kontrol etme, kendini durdurma, kendini sakinleştirme, hatayı kabul etmelerine , sorun çözme , kendini takdir etmelerine, bir gruba katılma, grup oluşturma, oyuna katılma, grup içi kurallara uyma, kazanma ve kaybetmeye uygun tepkiler geliştirmelerine de yardımcı olur.

Tüm bunlar göz önüne alındığında erken çocukluk döneminde sosyal duygusal becerilere yönelik çalışmalar oldukça yararlıdır.

Bu atölyede sosyal beceri alanlarını ve bu alanlara yönelik yapabileceğimiz etkinlikleri uygulamalı olarak gerçekleştireceğiz.

“İnsanlar söylediklerinizi ya da yaptıklarınızı unutabilirler , ama onlara nasıl hissettirdiğinizi asla unutmazlar” Maya ANGELOU

Konuşmacı Adı : Zeliş KURT

2005 Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakütesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden mezundur. 2005-2008 yılları arası Bitlis/Tatvan ‘da görev yapmıştır. 2008-2019 yılları arası İzmir Menemen Haykıran köyünde çalışmıştır. Şu an İzmir Millî Eğitim Müdürlüğü Ar ge biriminde çalışmaktadır. Sivil toplum kuruluşlarında aktif görev alarak gönüllü çalışmalar sürdürmektedir.

Atölye Adı : Duvarsız Sınıflar Özgür Çocuklar

Günümüz Z kuşağı hatta Ç kuşağı çocuklarının doğayla ve çevreyle olan bağlantılarının neredeyse koptuğu ve yaşamda maalesef iki duyularını kullandıkları bir döneme doğru gidiyoruz. Sıkışmış binalar arasında kalarak bu durumun hızlanmasına neden olan da biz yetişkinleriz.

Biz eğitimciler ve okul yöneticileri olarak bu durumun önüne geçmek ve çocuklarımızın doğayla olan bağlarını güçlendirmek ve tüm duyularını harekete geçirmekle sorumluyuz. Bizler çocuklarımız için alternatif eğitim yaklaşımlarını çocuğu merkeze alarak takip etmeli ve uygulamalıyız.

Bu sebeple de “Duvarsız Sınıflar Özgür Çocuklar” projesi ile;

İlkokul öğrencileri ile deneyimlemiş olduğum çalışmalar çocukların doğada merak duygularının pekişmesine, dikkat sürelerinin artmasına ve çevreye olan farkındalıklarının gelişimine katkı sağlamaktadır.

Atölye ile de doğada ders kazanımlarının entegresi ve üzerinden uygulamalı olarak işleyeceğiz.

Konuşmacı Adı : Özge SARIKURT SARAÇ

1980 Hollanda doğumludur. 2003 yılında Ankara Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümünden mezun oldu.

2018 Nazlı Çevik Azazi ile birlikte “Çocuk Masalcılar Eğitimi” Atölye Çalışması,

2016-2017 Seiba Uluslararası Hikaye Anlatıcılığı Merkezi “Anlatan Öğretmen” Sertifika Programı,

2015 Seiba Masal Evine Giriş Atölyesi (SEİBA Eğitmenlerinden Ayşe Senem Donatan),

2008 Orff Schulwerk kapsamında Müzik ve Hareket Eğitimi gibi çeşitli eğitimlere katılmıştır.

Halen özel bir okulda müzik öğretmenliği yapmaktadır.

Atölye Adı: Seiba ile Masal Saati

Hepimiz kendi masalımızın kahramanıyız. Tıpkı masallardaki gibi, hayat boyu karşılaştığımız bir sürü engeli aşar, çaba gösterir, inanır, çaresiz hisseder, çözüm üretir, bazen güler, bazen ağlar, karanlık yanlarımızla yüzleşir ve ayakta kalırız.

Masallar bizi birbirimize bağlayan çok güçlü bir araçtır. Anlatan, dinleyen ve masal üçlüsü öylesine bütünleşir ki, çoku bir yapar. Bu atölyede Özge Sarıkurt Saraç tarafından şarkılar eşliğinde yetişkinlere “Şeytanın üç altın tüyü” masalı anlatılacaktır.

Kayıt : http://www.cevrekoleji.k12.tr/tr/kayit-sempozyum-2020

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.