4. ULUSLARARASI VAN GÖLÜ FİLM FESTİVALİ

4. ULUSLARARASI VAN GÖLÜ FİLM FESTİVALİ
İNCİ KEFALİ (DAREKH) SİNEMA ÖDÜLLERİ
UZUN METRAJ SİNEMA FİLMİ ve BELGESEL FİLM YARIŞMASI YÖNETMELİĞİ

A) AMAÇ:

“4. Uluslararası Van Gölü Film Festivali / İnci Kefali (Darekh) Sinema Ödülleri” Uzun Metraj Sinema Filmi ve Belgesel Film Yarışmasının amacı; nitelikli filmleri ödüllendirerek, yapımcı ve yaratıcılara manevi katkı sağlamak ve sinema sektörümüzün estetik ve teknik gelişmesini ve filmlerin gösterilmesini sağlamak. Sinemanın Van’da gelişmesine ve güçlenmesine, ulusal ve uluslararası Sinema’nın ilimizde tanınmasını, gösterilmesini ve sürdürülebilir olmasını sağlamaktır.

B) YARIŞMA TARİHİ:

“4. Uluslararası Van Gölü Film Festivali / İnci Kefali (Darekh) Sinema Ödülleri” Uzun Metraj Sinema Filmi ve Belgesel Film Yarışması 06 – 12 Aralık 2014 tarihleri arasında düzenlenecektir. 12 Aralık 2014 ödül törenimizle açıklanacaktır.

C) FESTİVAL VE YARIŞMA YÖNETİMİ:

4. Uluslararası Van Gölü Film Festivali’nin yönetimi ve organizasyonu, BAJAR KÜLTÜR SANAT DANIŞMANLIĞI tarafından gerçekleştirilecektir. Bu doğrultuda, Uzun Metraj Sinema Filmi ve Belgesel Film Yarışması’nın düzenlenmesi BAJAR KÜLTÜR SANAT DANIŞMANLIĞI ‘nın yetki ve sorumluluğundadır.

D) YARIŞMA TÜRÜ:

Uzun Metraj Sinema Filmi Yarışmasına Uzun Metraj Sinema “Kurmaca” ve “Deneysel” “Uzun Metrajlı” filmler katılabilir. Uzun Metraj tanımlamasından süresi en az 60 dakika olan filmler anlaşılır. Belgesel Film Yarışmasına sadece Belgesel Filmler kabul edilir. Belgesel Film tanımlamasından süresi en az 20 dakika olan filmler anlaşılır.

E) YARIŞMAYA KATILMA ŞARTLARI:

Yarışmaya, 15 Temmuz 2013 tarihinden sonra tamamlanmış ve Uluslararası Van Gölü Film Festivali’ne daha önce başvuruda bulunmamış Uzun Metraj Sinema Filmleri ve Belgesel Filmler katılabilir.
Yarışmaya filmin yasal sahibi başvurabilir. Filmin birden fazla yasal sahibi varsa, başvuru belgesinde diğer yasal sahiplerinin de imzası olmalı ya da başvuru belgesine ek olarak filmin diğer yasal sahiplerinin filmin yarışmaya katılması konusundaki onaylarını bildirir imzalı bir yazı eklenmelidir.
Başvuru sahibi, başvuru için tüm yetkinin kendisinde olduğunu, konuyla ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan gerekli izinlerin alındığını belgeleyebilir durumda olmalıdır.
Yarışmaya gönderilecek filmlerin gösterim için teknik açıdan uygun olması gerekmektedir. Bu nedenle gönderilen filmler arasında, bozuk, eksik ve yıpranmış vb. gösterim kalitesini etkileyecek sorunları olan filmlerin Uzun Metraj Sinema Filmi ve Belgesel Film Yarışması’na katılacak nitelikte olup olmadığına Ön Jüri karar verir ve gerekli gördüğü takdirde bir “ara karar”la yarışma dışı bırakabilir.
“4. Uluslararası Van Gölü Film Festivali / İnci Kefali Sinema Ödülleri” Uzun Metraj Sinema Filmi ve Belgesel Film Yarışmasına katılmak isteyen yapımcılar ve yönetmenler resmi başvurularını, en geç 15 Kasım 2015 Pazartesi tarihine kadar MTA FİLM, Kuloğlu Mahallesi Turnacıbaşı Sokak No: 40 / d1 Beyoğlu İSTANBUL adresine yapmak zorundadırlar.
Film sahipleri, el yazısı ile doldurulmuş ve mavi mürekkepli kalemle her sayfası imzalanmış başvuru formu ile birlikte;

Filmin künyesi
Filmin 1200 karakteri (12 punto boşluklu) geçmeyen özeti (Türkçe ve İngilizce)
Yönetmenin 1000 karakteri (12 punto boşluklu) geçmeyen biyografisi ve filmografisi(Türkçe ve İngilizce)
Yönetmenin fotoğrafları (JPG formatında 300 DPI)
Filmden 10 adet fotoğraf (JPG formatında 300 DPI)
Filmin dijital ortamda afişi (JPG formatında 300 DPI)
Filmin 10 adet basılmış afişi (filmin gösterileceği salonlara asmak için)
Filmin varsa katıldığı festival ve yurtdışında kazandığı ödüllerin listesi (Türkçe ve İngilizce)
Time Code’lu İngilizce diyalog listesi
Türkçe dışında bir dil kullanılmışsa Time Code’lu Türkçe diyalog listesi
Filmin 4 adet DVD kopyası
Filmin müzikleri
Filmin Fragmanı (DVD formatında) İnternet üzerinden alınan fragmanların görüntü kalitesi düşük olmaktadır.
Festival Organizasyonu, uygun özelliklerde tanıtım fragmanı gönderilmemesi durumunda, tanıtım amaçlı olmak üzere, filmden en çok 3 (üç) dakikalık bir bölümü kullanma hakkına sahiptir.
Festival katalogu, altyazı çevirisi ve filmin tanıtımı için gerekli olan yukarıdaki malzemeleri, eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış başvuru formu ile birlikte CD ya da DVD’ye yükleyerek MTA FİLM, Kuloğlu Mahallesi Turnacıbaşı Sokak No: 40 / d1 Beyoğlu İSTANBUL adresine ulaştırmalıdırlar.

Ön Jüri değerlendirmesinin sonuçları 15-20 Kasım 2015 tarihleri arasında kamuoyuna açıklanır.
Ana Jüri’nin değerlendirmesine sunulacak aday filmleri, festival yönetimi tarafından belirlenmiş “ön jüri” seçer.
Festivalde yarışan filmlerin yapımcı ve yaratıcı ekibi, festival yönetiminin belirlediği sayıda ve tarihlerde festivale davet edilerek, yarım pansiyon esaslarına göre konuk edilir. Bu durumda filmin davetlileri, Festival yönetiminin belirleyeceği gösterilere, film galalarına, söyleşilere, ödül törenlerine, özel medya röportajlarına ve basın toplantılarına katılarak filmlerini temsil eder.
Festivalde ödül kazanan filmlerin yapımcıları ve yaratıcıları yayınladıkları basın bültenlerinde ve gazete ilanlarında ve her türlü tanıtım materyalinde Uluslararası Van Gölü Film Festivali’nde aldıkları ödülü festivalin logosuyla birlikte belirtmekle yükümlüdür.

F) ÖZEL KOŞULLAR

Başvuru belgesinde yazılı tüm bilgilerin doğruluğu, imzalayan kişiyi bağlar. 4. Uluslararası Van Gölü Film Festivali yönetimi başvuru formundaki bilgilerin doğruluğunu araştırmak zorunda değildir. Bu bilgiler nedeniyle doğabilecek hukuksal sorumluluk imza sahibine aittir.
Yarışmaya katılan filmler, 4. Uluslararası Van Gölü Film Festivali yönetimi tarafından Festival süresince Van’da sinemalarda ve/veya açık hava mekânlarında, ücretli ya da ücretsiz gösterilebilir. Gösterilerden elde edilen gelirler 4. Uluslararası Van Gölü Film Festivali yönetimine aittir. Festival yönetimi tanıtım amacıyla, Van’da yarışma filmlerine özel gösterimler düzenleyebilir. Festival süresince yapılan tüm (TV hariç) gösterimler için, yapımcıdan ve yaratıcıdan herhangi bir izin alınmaz.
Ödül kazanan filmler, Festival bitiminden sonraki hafta içerisinde, halka ücretli ya da ücretsiz olarak gösterilebilir. Bu gösterimlerden elde edilecek gelirler 4. Uluslararası Van Gölü Film Festivali yönetimine aittir. Bu gösterimler için yapımcıdan izin alınmaz.
Ön eleme sonucu yarışma dışı kalan veya yarışacak filmlerin DVD kopyaları sahiplerine iade edilmez.

G) JÜRİLERİN OLUŞUMU VE ÇALIŞMASI

Ön Jüri

Yarışmaya başvuran film sayısının doğuracağı ihtiyaca göre, Ön Jüri oluşturulmasına Festival Yönetimi karar verir.
Ön Jüri üyelerinin adlarının değerlendirme öncesi kamuoyuna açıklanıp açıklanmaması Festival Yönetimi’nin takdirindedir.
Ön jüri, filmleri sanatsal yeterlilik ve festival kurallarına uygunluk açısından değerlendirerek, yarışmaya katılacak filmleri belirler.
Ön Jüri tarafından yapılan değerlendirme sonunda seçilen filmler yarışmaya aday gösterilir.
Post-prodüksiyonu devam eden filmlerin yapımcıları, başvuru tarihinde filmin tamamlanmamış kopyasından bir DVD bastırarak ön jürinin değerlendirmesine sunabilir. İstisnai durumlarda Festival Yönetimi, post-prodüksiyonu devam eden filmlerin kopyalarının teslim tarihine esneklik getirebilir.
Festivale yetiştirileceği vaat edilip yetiştirilemeyen filmler, bu yarışmaya katılım hakkını kaybeder ve bir sonraki yılda da değerlendirmeye alınmaz.
Festival Yönetimi ya da görevlendireceği bir temsilci, yönteme ilişkin sorunların çözümlenmesinde yardımcı olmak amacıyla oy hakkı bulunmaksızın Ön Jüri toplantılarına katılır.
Ön Jüri, adayları açıklamadan önce, bütün üyelerin imzalamış olduğu değerlendirme sonucunu Festival Yönetimine teslim etmekle ve sonuçları Festival Yönetimi açıklayana kadar saklı tutmakla yükümlüdür.
Ön Jüri üyeleri gerek özel sohbetlerinde gerekse medyaya verdikleri röportajlarda yapımlara ilişkin yorumlarda bulunamazlar. Yapımlara ilişkin görüşlerini belirtemezler.

Ana Jüri

Sinema Filmleri Ana Jürisi en az 5 üyeden ve Belgesel Filmleri Ana Jürisi en az 3 oluşur. Ana Jürilerin yapısına ve bu yapıya uygun isimlere Festival Yönetimi karar verir. Bununla birlikte Jüri Başkanı’nı da Festival Yönetimi belirler. Yarışmada filmi bulunan (yapımcı, yönetmen, oyuncu, vb.) ve Festival Yönetimi’nde yer alan kişiler Ana Jüri üyesi olamaz.
Ana Jüri, bu yönetmeliğin “Ödül Kategorileri”ne ait “H” maddede anılan tüm kategorilerdeki ödülleri belirler.
Ana Jüri, Festival Yönetimi’nin onayı dışında, ödülleri paylaştırma ya da ödül vermeme yönünde karar alamaz.
Ana Jüri değerlendirmesi sonunda, eşitlik halinde başkanın oyu 2 oy sayılır.
Festival Yönetimi ya da görevlendireceği bir temsilci, yönteme ilişkin sorunların çözümlenmesinde yardımcı olmak amacıyla oy hakkı bulunmaksızın Ana Jüri toplantılarına katılır.
Ana Jüri, Festival Yönetimi’nin belirlediği film izleme programına uyar. Bu planlamaya göre, Ana Jüri’nin karar toplantısının hangi gün ve saatte yapılacağı ve sonuçların hangi gün ve saatte Festival Yönetimi’ne teslim edileceği, Festival Yönetimi tarafından belirlenir.
Ana Jüri, sonuçları açıklamadan önce, bütün üyelerin imzalamış olduğu gerekçeli karar tutanaklarını Festival Yönetimi’ne teslim etmekle ve sonuçları ödül töreni sonuna kadar saklı tutmakla yükümlüdür.
Ana Jüri üyeleri gerek özel sohbetlerinde gerekse medyaya verdikleri röportajlarda yarışma filmlerine ilişkin yorumlarda bulunamazlar. Filmlere ilişkin görüşlerini belirtemezler.

H) ÖDÜL KATEGORİLERİ
En İyi Sinema Filmi
En İyi Sinema Filmi Yönetmeni
En İyi Sinema Filmi Senaryosu
En İyi Sinema Filmi Görüntü Yönetmeni
En İyi Sinema Filmi Müzik
En İyi Sinema Filmi Kadın Oyuncu
En İyi Sinema Filmi Erkek Oyuncu
En İyi Sinema Filmi Kurgusu
En İyi Sinema Filmi Sanat Yönetmeni
Sinema Filmi Jüri Özel Ödülü
Ve
En İyi Belgesel Film
En İyi Belgesel Film Yönetmeni
En İyi Belgesel Film Görüntü Yönetmeni
Belgesel Filmi Jüri Özel Ödülü

İ) GENEL HÜKÜMLER
Yarışmaya katılan tüm yapımcılar ve yaratıcılar bu yönetmelikte yer alan hususları kabul etmiş sayılırlar.
Başvuru yapıldıktan sonra adaylar filmlerini geri çekemezler.
Bu yönetmelikte belirlenmeyen diğer hususlarda, karar yetkisi Festival Yönetimine aittir.
Bu yönetmelik Festival Yönetim Kurulu Başkanı’nın onayıyla 01 Temmuz 2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bu yönetmelikte her türlü değişiklik hakkı Festival Yönetimi’ne aittir.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.