Türkiye’nin güneyinde bulunan Mersin İlindeki Toros Dağları’nın yaylarında yer alan küçük bir kasaba olan Gülnar, 2016 yılında kuruluşunun 100. yıl dönümünü, Uluslararası Gülnar Sempozyumu ve bir Uluslararası ‘Gülnar Hatun’ Çalıştayı’nın da dahil olduğu bir dizi bilimsel ve kültürel etkinlikle kutlamıştır. Bu etkinlikler bir sonraki yıl da Türkiye ve 19 farklı ülkeden, sadece bilim insanlarıyla, araştırmacılarla ve profesyonellerle değil, Gülnar ilçesi ve çevredeki bölgenin kasaba halkıyla ve köylüleriyle de bilgilerini paylaşmak için gelen katılımcılarla tekrar edilmiştir. 2016 ve 2017 etkinliklerinin yakaladığı başarıdan dolayı, bu sene de 25-30 Ağustos tarihleri arasında 3. Uluslararası Gülnar Bilim ve Kültür Etkinlikleri’nin düzenlenmesine karar verilmiştir. Bu etkinlikler, Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından, Mersin Üniversitesi, Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Gülnar Kaymakamlığı, Gülnar Belediyesi ve Gülnar Bir Derneği’yle birlikte organize edilmiştir.
Gülnar, adını bazı kaynaklara göre MS 8. yüzyılda sayısız Türk boyunun Orta Asya’dan Anadolu’ya gelmesine önderlik eden ve Emevi Halifeliği’nin dini ve etnik zulmüne karşı başlatılan bir isyanda etkili rolü olan Gülnar Hatun isimli bir kadın liderden almasından dolayı Türk toplumsallığı bağlamında oldukça özgün bir yere sahiptir. Cesur bir kadın liderin adını taşımasının yanında, Gülnar ayrıca yüksek eğitim seviyesi ve sakinlerinin başarılarından dolayı dikkate değerdir. 30,000 nüfusa sahip küçük bir kasaba olmasına rağmen, 98’i kadın olmak üzere 180 Profesör, 800 Tıp Doktoru, birçok Meclis Üyesi, 15 Emniyet Müdürü ve Türkiye kamusal yaşamında önemli yeri olan birçok figür çıkarmıştır. Gülnar’ın, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2003’te başlattığı, tutucu ebeveynlerin kızlarını okula göndermesi konusunda cesaretlendiren ‘Haydi Kızlar Okula!’ kampanyasının kapsamadığı birkaç yerden biri olduğu gerçeği oldukça şaşırtıcı ve dikkate değerdir. Bunun nedeni, bu ilçedeki kızların okula katılımının neredeyse 100% olması nedeniyle, Gülnar’ın halihazırda emsalsiz olmasıdır! Gülnar aynı zamanda, muhteşem doğal güzellikleri, hiç bozulmamış ve büyük ölçüde Türkmenler’in yaşadığı dost canlısı yayla yerleşimiyle, ziyaret etmeye değer bir yerdir. Akdeniz buraya sadece 30 km uzaklıktadır, bu mesafe arabayla 20 dakika sürmektedir.
Önceki yıllarda olduğu gibi, etkinlikler Uluslararası Gülnar Sempozyumu (25-27 Ağustos 2018) ve 28-30 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olan Uluslararası ‘Gülnar Hatun’ Çalıştayı olarak ikiye bölünecektir. Daha teorik ve araştırma temelli olan bildiriler Sempozyum’a dahil edilecek ve daha çok pratik ve uygulamalı konularda yapılacak sunumlar ise Çalıştay’a tahsis edilecektir. Akademisyenleri, araştırmacıları ve profesyonelleri, aşağıdaki alanlarda 20 dakikalık bildiriler sunmaları için davet etmek istiyoruz:
Alternatif Tıp
Antropoloji
Arkeoloji
Botanik
Coğrafya
Çevre Mühendisliği
Dil, Edebiyat ve Çeviribilim
Dini Çalışmalar
Ekoloji
Felsefe
Bölgesel Kalkınma
Güzel Sanatlar
Halk Bilim
Halk Sağlığı
Hidroloji (Su Bilim)
Hukuk
Kültürel Çalışmalar
Mimarlık
Müzecilik
Ormancılık
Sosyoloji
Tarım
Tarih
Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları
Turizm
Sunumlar Türkçe ve İngilizce dillerinde olabilir ve gerekli olduğunda çeviri desteği sağlanacaktır. Bilim ve Kültür Etkinlikleri, her ikisi de Gülnar ilçe merkezinde yer alan Gülnar Kültür Merkezi ve Mersin Üniversitesi Mustafa Baysan Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleşecektir. Sempozyum ve Çalıştay’daki bildiriler 2018’da yayınlanacaktır.
Bilim ve Kültür Etkinlikleri’ne katılım için ücret alınmamaktadır. Katılımcıların konaklama ve yeme-içmesi ve etkinliğe gelirken hava yolunu tercih edecek olan katılımcıların Adana Havaalanı gidiş-geliş transferleri organizatörler tarafından karşılanacaktır. Ayrıca konserler ve yerel tarihi ve doğal güzellikleri içeren bir turun dahil olduğu, zengin bir sosyal ve kültürel program düzenlenecektir ve katılımcılar dokunulmamış Akdeniz sahillerinin tadını çıkarma fırsatına sahip olacaklardır. Konaklama, içecekler ve etkinlik gezileri katılımcılar için ücretsiz olmasına rağmen, organizatörler maalesef katılımcıların Gülnar ya da Adana’ya yapacakları uzun mesafe seyahatlerin masraflarını karşılamayacaklardır.
Bilim ve Kültür Etkinlikleri’ne katılmak isteyen akademisyenler, araştırmacılar ve profesyoneller, ana sayfada bulunan başvuru formu doldurarak, 30 Temmuz tarihine kadar başvuru sağlayabilirler. Başvurular, bilim komitesi tarafından değerlendirilip, 3 Ağustos tarihinde sonuçlar adaylara bildirilecektir.
Bu heyecan verici etkinliğe gösterdiğiniz ilgiden dolayı size şimdiden teşekkür ederiz.
Sorularınız için, lütfen Bilimsel Komite Başkanı Prof. Ayşe Çalık Ross’la iletişime geçiniz acalikross@gmail.com