24. Ulusal Bilim Olimpiyatları

Liseye (son sınıflar hariç) ve ortaokulların 8. sınıfına devam etmekte olan öğrencileri Temel Bilimlerde çalışmalar yapmaya özendirmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bu alanlarda gelişmelerini destekleyerek katkı sağlamak amacıyla Matematik, Bilgisayar, Fizik, Kimya ve Biyoloji dallarında Ulusal Bilim Olimpiyatları düzenlenmektedir.

Ulusal Bilim Olimpiyatları iki aşamalı bir sınav sistemiyle uygulanmakta olup, ikinci aşma sınavları sonucunda madalya almaya hak kazanan öğrenciler, aldıkları madalya ve para ödülünün yanı sıra, sınavdaki dereceleri oranında girecekleri ilk Lisans Yerleştirme Sınavında (LYS) bir kereye özgü olmak üzere ek katsayı uygulamasından yararlanır. Ayrıca LYS sonucunda üniversitelerimizin temel bilim bölümlerinden birini kazanarak kayıt yaptıran öğrenciler, Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı tarafından 2205-Yurt içi Lisans Burs Programı çerçevesinde desteklenmektedir.

Ulusal Bilim Olimpiyatlarının bu yıl 24.’sü yapılacaktır.


SÜREÇ

SINAV TARİHİ VE YERİ

Sınavlar 4 Haziran 2016 tarihinde başvuru yoğunluğuna göre belirlenecek illerdeki sınav merkezlerinde yapılacaktır. Adaylar, sınava girmek istedikleri sınav merkezlerini başvuru esnasında seçebileceklerdir. Adayların sınav giriş belgeleri 30 Mayıs 2016 tarihinden itibaren Okul müdürlerince web adresinden edinilerek imzalı ve kaşeli olarak sınava girecek öğrencilere teslim edilebilecektir.

SINAV YÖNTEMİ

Sınav iki aşamalı olarak yapılacak, birinci aşaması 4 Haziran 2016 BİDEB adına İstanbul Üniversitesince yürütülecek, ikinci aşaması ise TÜBİTAK – BİDEB tarafından yapılır.

A) Birinci Aşama Sınavları
Sınavlarda;

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testler uygulanır.
Tüm öğrenciler aynı soru grubunu yanıtlar. (Sınıflara göre ayrı soru grubu yoktur)
Kimya dalından sınava girecek adayların fonksiyonel hesap makinelerini yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. (Bilgisayar özellikli, programlanabilir, hafıza kartlı vb. hesap makinalarının kullanılması yasaktır.)

Birinci Aşama Sınavlarının Değerlendirmesi

Bütün dallarda değerlendirmeler ülke genelinde olmak üzere iki kategoride yapılır.

Ülke Genelinde Değerlendirme
Birinci Aşama Sınavı sonuçlarına göre bütün dallarda, Türkiye genelinde kişisel başarı sıralaması dikkate alınarak, ilgili Komitelerce İkinci Aşama Sınavı’na girmeye hak kazanan öğrenciler belirlenir. Değerlendirmeler Özel Okul ve Resmi Okul öğrencileri olarak iki kategoride yapılır, her iki kategori de kendi içinde değerlendirilerek taban puanları belirlenir.
İkinci Aşama Sınavlarına girmeye hak kazanan öğrenciler aynı zamanda 2016 yaz aylarında TÜBİTAK tarafından düzenlenecek olan Yaz Okuluna davet edilir. Birinci Aşama Sınavları sonunda, sınav sonuçları ve katılan tüm öğrencilerin puanları sınav tarihinden sonra yaklaşık 1,5 ay içinde TÜBİTAK web sayfasında ilan edilir.
B) İkinci Aşama Sınavları

Yaz Okulu’na katılmaya hak kazanan öğrenciler yapılan İkinci Aşama Sınavı’na çağrılır. Sınav tek oturumda yazılı olarak gerçekleşecektir.
İkinci Aşama Sınavları Matematik, Kimya ve Biyoloji dallarında yazılı; Fizik dalında yazılı ve uygulamalı; Bilgisayar dalında ise uygulamalı yapılır.
İlgili Komitelerce başarılı bulunan öğrenciler, 2016-2017 öğretim yılı yarıyıl tatilinde TÜBİTAK tarafından düzenlenecek Uluslararası Bilim Olimpiyatları Kış Okulu’na davet edilir. Kış Okulu sonunda başarı gösteren öğrenciler Uluslararası Bilim Olimpiyatları takımlarına seçilir. (Bu süreç, öğrencilerin özel yetiştirme kurslarında eğitilmeleri, belirlenen takımlarının Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında olmak üzere üç dönem kursa alınmaları ve Temmuz ayından itibaren Olimpiyatların yapılacağı ülkelere gönderildikleri yaklaşık 6 ay süren etkinlikleri kapsamaktadır.)

DEĞERLENDİRME
Bütün dallarda değerlendirmeler bölgesel ve ülke genelinde olmak üzere iki kategoride yapılır.

Bölgesel Değerlendirme
Sınav sonucuna göre bütün dallarda, belli bir taban puanın üzerinde puan alan öğrenciler arasından, bulundukları coğrafi bölge itibariyle (7 coğrafi bölge ve K.K.T.C.) derece kazananlara başarı belgesi verilir.

Ülke Genelinde Değerlendirme
​Bütün dallarda, Türkiye genelinde kişisel başarı sıralaması dikkate alınarak, ilgili Komitelerce İkinci Aşama Sınavları’na girmeye hak kazanan öğrenciler belirlenir.

İkinci Aşama Sınavları’na girmeye hak kazanan öğrenciler aynı zamanda 2014 yazında TÜBİTAK tarafından düzenlenecek olan Yaz Hazırlık Okuluna davet edilir. Birinci Aşama Sınavları sonunda, sınav sonuçları ve katılan tüm öğrencilerin puanları sınav tarihinden sonra 1,5 ay içinde TÜBİTAK web sayfasında ilan edilir.

DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.