2021 Dünya Matematik Günü Teması

Matematik
Dünya Matematik Günü

2021 Dünya Matematik Günü Teması
Daha iyi bir Dünya için Matematik

Matematiğin güzelliğini, önemini ve herkesin hayatındaki temel rolünü kutlamak maksadıyla UNESCO’ya başvuran Dünya Matematik Birliği (IMU), hedefine ulaşmış ve 26 Kasım 2019 tarihinde, UNESCO’nun 40. Genel Konferansı, 14 Mart gününün Dünya Matematik Günü (IDM) olarak ilan edilmesini onaylamıştı. IMU-IDM İdare Heyeti, IDM kutlamalarına lezzet katmak, yaratıcılığı teşvik etmek ve Matematik ile her türlü alan, kavram ve fikir arasındaki bağlantılara ışık getirmek için her yıl yeni bir tema açıklıyor. Tüm dünyanın davetli olduğu bu kutlamalara katılanlar halka açık ilginç konuşmalar, okullarda yaratıcı faaliyetler, şaşırtıcı etkinliklerle karşılaşıyor. “Her Yer Matematik” temalı birinci IDM kutlamaları için, 75’ten fazla ülke ve 150’yi aşkın matematik derneği, araştırma enstitüsü, müze, okul, üniversite, belediye gibi kuruluşlar kutlamalarını duyurmuştu. 14 Mart 2021 tarihinde kutlanacak ikinci Dünya Matematik Günü’nün teması “Daha iyi bir Dünya için Matematik”.

Tüm dünyanın COVID-19 salgınıyla karşı karşıya olduğu bir zamanda, Matematik, virüsün yayılmasını anlamamıza, izlememize ve kontrol etmemize yardımcı olacak modeller ve araçlar sağlıyor.

Bunun dışında hava durumu tahminlerinden doğal afetlere hazırlık yapmaya, iklim değişikliği konusunda bilinçlenip sonuçlarını tahmin etmemize ve azaltmamıza kadar Matematik bize pek çok konuda yardımcı olur. Tüm insanlığın yararına çalışan örgütlerin etkin düzenleme yapabilmelerinde merkezi bir rol oynar. Ulaşım ve iletişim ağlarını optimize eder ve sağlık, ekonomik ve sosyal sistemlerin akıllıca planlanmasını ve yönetilmesini sağlar. Bilim ve Matematik, barışı ve sosyal adaleti teşvik etme kararlarının alınmasında da ciddi bir role sahiptir. Gezegen için ortak bir dil olan Matematik, insanlığın kültürel mirasının önemli bir parçasıdır ve sanat, müzik ve oyun gibi insanın keyif ve refah ihtiyacının da içindedir.

IDM web sitesi Dünya Matematik Günü’nün buluşma noktası:

www.idm314.org

Basın ve organizatörler (farklı dillerde logo ve broşürler dahil) tarafından kullanılacak malzemelerin yanı sıra, bir etkinliğe ev sahipliği yapmak isteyen herkes için temayla ilgili faaliyetler konusunda önerilerde bulunuluyor. Web sitesi aracılığıyla sunulan tüm resmi bilgiler açık bir lisans altında olup, özgürce paylaşılabilir, çevrilebilir ve uyarlanabilir. Pek yakında kutlamalara yardımcı olacak daha fazla bilgi, etkinlik ve kaynak yayınlayacak.