Ulaşılabilir Kentler Engelsiz Mekanlar (UKEM) Hareketi
2. Ulusal Engellileştirilenler Sempozyumu
7-8-9 Nisan 2016’da Konya’da
2. Ulusal ENGELLİLEŞTİRİLENLER Sempozyumu
7-8-9 Nisan 2016
2 yılda bir gerçekleşmesi planlanan sempozyumun bu yıl 7-8-9 Nisan 2016 tarihinde yapılması planlanmaktadır ve teması “Herkes için tasarım ve erişilebilir kentler” olarak belirlenmiştir. Kentli haklarından yola çıkılarak oluşturulan bu tema, kenti kullanan bireylerin kentte söz sahibi olma, haklarını öğrenme ve kullanma, kentin gelişimine yön verme, eşit haklarla eşit imkanlara ulaşabilme gerekliliği olarak ortaya çıkmıştır. Kentte yaşayan ve kenti oluşturan bireylerin içerisinde, engelli bireylerin görünürlüğünün yeterli düzeyde olmaması sosyal ve fiziksel anlamda gerekli düzenlemelerin yapılmaması, farkındalık bilincinin yerleşmemiş olması, sempozyumun sürekliliğini gerekli kılmış ve “Bu Kent Hepimizin” manifestosuyla yola çıkılmasını gerektirmiştir.
Engellilik kavramının içerik olarak, sadece kalıcı bedensel yetersizlik olarak algılanmasının, evrensel tasarım bağlamında, günümüzde, yanlış bir bakış açısı doğurduğu görülmektedir. Bu nedenle farklı gereksinimi olan kullanıcıların kapsamını daha da genişleterek, bedensel engelli, zihinsel engelli, yaşlı, çocuk, kadın, obez, göçmen, hamile, yardımcı araç kullanan, yük ve eşya taşıyan, süreli hastalığı olan, bağımlı…vb olarak algılamak gerekmektedir. Bu açıdan baktığımızda her bireyin hayatının bir döneminde mutlaka engellilikle tanıştığı ve yaşamda kent ve/veya toplum tarafından engellendiği kabul edilmelidir.
Mimari açıdan engellilik tanımı ve kapsamı doğru tanımlandığında, tüm bireyleri içeren evrensel tasarımların gerekliliği ve gerekliliğin bir “kentli hakkı” olarak tanımlanması zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Yasal zorunlulukların yanı sıra bilinçli ve insan haklarına saygılı her mimarın, tüm kullanıcıların gereksinimlerine cevap veren tasarımlar yapması ve yeni teknolojileri evrensel tasarım bağlamında yenilikçi ürünlere adapte etmesi gerekmektedir.
2. Ulusal Engellileştirilenler Sempozyumu, evrensel bakış açısına sahip meslek insanlarını, mimarları, akademisyenleri, uygulama alanındaki teknik elemanları ve yerel yönetimleri buluşturan bir platform olma özelliğini korumaktadır. Toplumsal bilincin oluşmasına katkı sağlamak isteyen tüm uzmanları bu platforma davet eder, sempozyum ile kentsel erişilebilirlik konusunda ülkemiz adına yararlı çalışmaların yapılmasını dilerim.
Yrd. Doç.Dr. Bilgehan YILMAZ ÇAKMAK
http://www.ukem.org/