TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi olarak düzenleyeceğimiz Şener Özler Çocuk ve Mimarlık Resim Yarışması’nın bu yılki teması, “Kent ve Sokak Hayvanları” olarak belirlenmiştir. Doğayı ve kentlerimizi koruma amacıyla sürdürülebilir bir gelecek bilincini artırmaya yönelik olarak düzenlediğimiz yarışma, kent yaşamı ve çevre konuları etrafında çocukların yaratıcılığını, renklerin ve sanatın gücüyle desteklemeyi hedeflemektedir.
16.Şener Özler Çocuk ve Mimarlık Resim Yarışması
“Kent ve Sokak Hayvanları” temasıyla, kentlerimizdeki sokak hayvanlarının yaşam koşullarına dikkat çekmeyi ve toplumda farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz. Ayrıca, çocukların sokak hayvanlarına karşı empati ve sorumluluk duygularını güçlendirerek toplumsal değişimde aktif bir rol almalarını teşvik etmek istiyoruz.
İlkokul öğrenci yarışmaları için sayfamızı takip ediniz.
Yarışma aracılığıyla, çocukları kendi kent düşlerini çizimlerine yansıtmaya ve hayvanların yaşam haklarına saygı duyulan bir çevreyi resmetmeye davet ediyoruz.
Tema
Kentsel dönüşüm süreci, Türkiye’de ve gelişmiş ülkelerde sokak hayvanlarının statülerinde önemli değişikliklere yol açmıştır. İnsan-hayvan etkileşiminin evrimi, insanlık tarihindeki iki önemli dönemle doğrudan ilişkilidir: Neolitik dönemde bazı hayvan türlerinin evcilleştirilmesi ve sanayi devrimi sonrasında başlayan kentleşme süreci. Neolitik dönem, insanların tarım ve yerleşik yaşam modeline geçişinde kritik bir dönemdi ve bu süreçte bazı hayvan türleri insanlar tarafından evcilleştirilmiş ve insan yerleşimlerine dahil edilmiştir. Sanayi devrimi ise, modern kentlerin kuruluşunu tetiklemiş ve kentleşme sürecini hızlandırmıştır. Bu süreçte, insanlar köylerden kentlere göç etmiş ve sokak hayvanları da kentlerde yaşamaya başlamıştır.
Ancak, kentleşme süreci sokak hayvanlarının yaşam alanlarının azalmasına ve bazı vahşi hayvan türlerinin yok olmasına yol açmıştır. Batı toplumunda, özellikle 18. ve 19. yüzyıllarda, sağlık ve hijyen endişeleri sokak hayvanlarının kentlerden uzaklaştırılmasına neden olmuştur. Türk toplumunda ise genel olarak 19. yüzyıla kadar sokak hayvanları kentin bir parçası olarak kabul edilmiştir. Ancak 19. yüzyılla birlikte kentleşmenin, Batı ile etkileşimlerin artması ve geleneksel mahalle dokusunun bozulmaya başlamasıyla sokak hayvanları ile kurulan ilişkiler değişmiş, sokak hayvanları kentte “istilacı” olarak görülmüştür. Bu nedenle 19. yüzyıldan itibaren 20. yüzyılın sonlarına kadar başta köpekler olmak üzere sokak hayvanlarının özellikle İstanbul gibi kentlerden temizlenmesi için çeşitli müdahaleler yapılmıştır.
Günümüzde de sokak hayvanları modern kentlerde tehdit olarak görülmekte; bu nedenle açıkça toplanmakta, kent dışına atılmakta veya çok sağlıksız koşullarda barınaklara kapatılarak yaşam hakları ihlal edilmektedir.
Sokaklarda karşılaştığımız bu sevimli dostlarımız, zor koşullar altında hayatta kalmaya çalışıyorlar. Ancak davranışlarımız, tüm etik ve insanlık değerlerinden uzaklaştığımızı gösteren bir gerçekle yüzleşmemizi gerektiriyor. Bu dünyayı, tüm canlıların bir arada barış içinde yaşayabileceği bir yer haline getirmek için sorumluluk hissetmek, hayvanların yaşam haklarına saygı duymak bir insanlık görevidir.
Sokak hayvanları, kent yaşamının ayrılmaz bir parçasıdır ve onlarla uyum içinde yaşamak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu bağlamda, her yıl düzenlediğimiz Şener Özler Çocuk ve Mimarlık Resim Yarışması’nın 2024 temasını “Kent ve Sokak Hayvanları” olarak belirledik. Bu tema sayesinde, çocukları sokak hayvanlarına karşı duyarlı olmaya teşvik ederek toplumda olumlu bir değişim yaratma potansiyellerini desteklemeyi amaçlıyoruz.
Yarışmayı düzenleyen kuruluş:
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi
Yarışma koşulları:
A-Katılım:
-Yarışmaya öğrenim görmekte olan tüm ilkokul ve ortaokul öğrencileri (1- 8 sınıf öğrencileri) katılabilir.
-Öğrenciler yarışmamıza, en çok iki adet resimle katılabilir.
-Katılan ürünler, daha önce herhangi bir yarışmada ödül almamış olmalıdır.
-Resim çalışmasının tamamı yarışmacının kendisi tarafından yapılmalıdır.
-Konu dışı yapılmış olan çalışmalar değerlendirmeye alınmayacaktır.
B- Boyut ve Teknik:
Resimlerin tekniği serbesttir. Kullanılacak resim kâğıdının boyutu, kısa kenarı 35 cm uzun kenarı 50 cm şeklinde olmalıdır. Resimler, kenarlarında 5 cm çerçeve kalacak şekilde kartonlara (paspartu) yapıştırılmalıdır.
C- Seçim/Ödül:
Her sınıftan 10’ar adet olmak üzere toplam 80 eşdeğer resim seçilecek, bu eser sahiplerine resim araç gereçleri ve çeşitli kitaplar armağan edilecektir. Eşdeğer ödüller diğer bir ifade ile birincilik ödülüne denk gelmektedir. Katılımcılar arasında rekabet ortamının olumsuz etki edeceği kabul edilerek ödüller eşdeğer olarak ifade edilmektedir.
80 eşdeğer resim dışında, sergilemeye değer görülen ve sayısı seçici kurulca belirlenen sayıda resimler de seçilebilir. Yarışma katılımcısı tüm öğrencilere “Şener Özler Çocuk ve Resim Yarışması” özel anı belgesi, okullarına ise kültürel katkı belgesi verilecektir. Seçici kurul, Oda’nın da onayını alarak ödül ve sergilemeye değer resim sayısını yeniden değerlendirebilir.
Teslim:
Resimlerin son teslim tarihi 17 Nisan 2024 Çarşamba günü saat 17.00’dir. Teslimler TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Kemankeş Caddesi No: 31 Karaköy Beyoğlu 34425 İstanbul adresine elden teslim edilebileceği gibi, iadeli taahhütlü posta ya da kargo ile de yapılabilir. Okullar adına toplu olarak teslim yapılabilecektir. Posta ya da kargo gönderimlerinde gecikme ihtimaline karşı 0(212) 251 4900 (dahili 204) numaralı telefona, ya da cocukvemimarlik@mimarist.org adresine e-posta ile önceden bilgi verilebilir.
Resimlerin arkasına katılan öğrencinin adı, soyadı, okulu, sınıfı, telefon numarası ile resmin adı ve tekniği mutlaka yazılacaktır.
Değerlendirme-Sergileme-Telif:
Sonuçlar, seçici kurulun değerlendirme toplantısının ardından açıklanır. 26 Nisan 2024 Cuma günü saat 14.00’te, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde yapılacak ödül töreni ile birlikte seçilen resimler sergilenecektir. Sergi 26 Nisan – 7 Mayıs 2024 tarihleri arasında açık kalacaktır.
Telif: Ödül alan 80 resim ile sergilenmek üzere seçilmiş bulunan tüm resimler bütün haklarıyla Mimarlar Odası’na verilmiş sayılırlar. Mimarlar Odası bu resimleri ve/veya kopyalarını yayınlarında ve açacağı sergilerde kullanma hakkına sahiptir.
Seçici kurul üyeleri asıl üyelerdir. Ayrıca yedek seçici kurul üyesi belirlenmemiştir. Asıl seçici kurul üyesi en az beş kişi ile toplanır. Seçici kurulun beş üyenin altına düşmesi durumunda ya da seçici kurul üyelerinin talep etmesi durumunda TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu kararıyla eksilen asıl seçici kurul üyeleri yerine yeni üye davet edilerek kurul tamamlanır.
Geri alma:
Ödül alan 80 resim ile sergilemeye değer görülenlerin dışında kalan resimler, 17- 31 Mayıs 2024 tarihleri arasında teslim edildikleri adresten; ödül alan ve sergilemeye değer görülen resimler ise Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi web sayfasında yayımlandıktan sonra teslim alınabilir. Resimler, kargo ile iade isteyen veli ya da kurumların belirttikleri adrese, alıcı ödemeli kargo yöntemiyle gönderilecektir. Bu sürede alınmayan resimlerden Odamız sorumlu olmayacaktır. Yarışmaya katılan tüm öğrenciler ve velileri bu şartname hükümlerini kabul etmiş sayılırlar.
Katılımcılara başarılar dileriz.
Başvuru:
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi
Karaköy, Kemankeş Cad. No: 31, Beyoğlu 34425 İstanbul,
Tel: (212) 251 49 00 (Dahili: 204) Faks: (212) 251 94 14
cocukvemimarlik@mimarist.org • www.mimarist.org