15. ULUSLARARASI K-12, LİDER, ENGELLİ VE TOPLUM BİLİŞİMCİ MARTI PROJELERİNİN KAYITLARI BAŞLADI

15. ULUSLARARASI K-12, LİDER, ENGELLİ VE TOPLUM BİLİŞİMCİ MARTI PROJELERİNİN KAYITLARI BAŞLADI

Projemiz 15. yılına girdi. Bu yıl bizler için bir “GURUR YILI”. Neden derseniz Microsoft Türkiye’nin desteğiyle 2009 yılına kadar uçan martılarımız, o yıldan itibaren kendi kanatlarıyla uçmayı başardılar. Üstelik yeni proje kategorilerini de ekleyerek! 2006 yılında uluslararası ekipleri, 2008 yılında engelli dostlarımızı, 5 yıl önce üniversiteleri içine alan Bilişimci Martılar bu yıl da toplumun tüm kesimlerini (birey, iş dünyası, siteler, STK, yerel yönetimler, vb.) içine alan “Toplum Martıları”nı uçuruyor. Umuyoruz ki 2018 yılındaki tüm projeler güçlü bir imecenin, yenilikçi çözümlerin ve barışın müjdecisi olacak. Proje için gerekli olan tüm bilgi ve örnekleri www.bilisimcimartilar.com adresinden öğrenebilirsiniz ama gerekli ön açıklama şöyle:

Hedef:
Bu projelerle hedeflenen genel anlamda nitelikli, çağdaş, yenilikçi ve ekip ruhunu kavramış yeni kuşaklara destek vermek. Kasım ayında başlayıp Haziran ayına kadar yedi aylık bir süreci kapsayan çalışma hem akademik yetkinliğe katkı verecek hem de bireysel gelişime büyük bir destek verecek. Neden derseniz?
• İnternet, Sosyal medya ve Bilişimle ilgili her araç etkin kullanılacak. Üstelik PPT, Blog ve Web sayfası yaparak çalışmamızı paylaşacağız.
• İmece-yardımlaşma ve ekiple çalışma ruhu en önemli yol olacak.
• Sorunlarına duyarlı ve çözüm için çaba gösteren bireyler toplumun temel yapı taşları olacak.
• Bilimsel araştırma yöntemleri ve etik paylaşım öğrenilecek.
• Empati gücümüz gelişecek.
• Ulusal ve uluslararası paylaşım gücümüz artacak.
• Kültürlerarası değerler farkındalığımız artacak.
• Sürdürülebilirlik, saygınlık, nitelik gelişimi odak noktalarımız olacak.
• Zamanımızı, toplantılarımızı, çatışmalarımızı yönetmeyi öğreneceğiz.

Bu yılın proje konuları:

Yedi temel sorun alanımız var;

1. Lider gibi düşünüp lider gibi sorunlara çözüm getirmek. Bunu yaparken tarihteki büyük değerlerimizden ilham almak. Atatürk, Gandhi, Washington, Mandela vb…
2. Çevre sorunlarına odaklanmak.
3. Özellikle akademik çalışmalarımızda ve teknoloji kullanımında ETİK davranma sorunu.
4. Şiddete, ötelemeye, terörizme yol açan sevgisizlik sorunu.
5. Engellilere karşı empati duyamama sorunu.
6. Cinsiyet ayrımcılığı sorunu.
7. Kendinize özgü sorun.

Slogan: Genciyle, yaşlısıyla el ele vererek barışa, saygınlığa ve kaliteli yaşama doğru uçuyoruz.

Yöntem:
Projemiz Planla, Uygula, Kontrol ederek Önlem al felsefesi olan (PUKÖ Kalite Döngüsüne odaklı olarak işler ve benim tarafımdan yönlendirilir. Bilindiği üzere eğitimde Toplam Kalite konusunda ilk kitaplardan dördünü ben yazdım, WCTQEE tarafından verilmiş “Kalite Lideri” Ödüllerim var ki bunlar şimdiye dek ağırlıklı olarak Boğaziçi Üniversitesi ve diğer eğitim kurumlarında yürüttüğüm dört bine yakın projenin sonucunda verilen gurur verici ödüller.

Projemizde şimdiye dek 400 den fazla sorun alanına eğilindi. Sadece Türkiye’den değil Hindistan’da, Nepal’de, ABD’de, Birleşik Krallıkta, Güney Afrika’da ve Sri Lanka’dan okullar katıldı. Yöntemi öğretmek için ben kurumunuza gelip eğitim verebiliyorum veya eğitim Powerpointlerimizi sizinle paylaşıyor Skype ile danışmanlık yapıyorum. Kendinizi asla boşlukta hissetmiyorsunuz. Projenizi bitirdikten sonra isteğinize ve yaş grubunuza göre; Web sayfası, Blog, Her ikisiyle birden veya sadece PPT olarak bizimle paylaşıyorsunuz. İlk değerlendirme sonunda akran ve jüri değerlendirmesine girmeye hak kazanan proje 2 ay süren bir değerlendirme sürecine giriyor. Bu sürece giren her proje “Başarılı” sayılıyor ve “Başarı Sertifikası” almaya hak kazanıyor. Bu projede para veya hediye gibi maddi ödül asla yok. Kazanılan bilgi, beceri, imece ruhu ve uluslararası tanınma en büyük kazanç olarak algılanıyor.
Nasıl Katılacaksınız?

Katılacak okulun lider öğretmeni ve/ya kurucusu/Müdürü direkt olarak benimle temasa geçiyor (0 212 241 26 01, 0 532 373 84 87, hayal@hayalkoksal.com), gerekli formlar kendisine gönderiliyor.
Bu yılın özelliği nedeniyle proje katkı paylarında indirim var. Devlet okulları 100, Özel okul ve kurumlar 500 Lira. Derneğimize yapılacak bağışla projemize katılmış oluyorsunuz.

Hedef Kitle:
1. K-12 sınıflarında okuyan öğrenciler (K-12 Bilişimci Martıları)
2. Üniversite öğrencileri (Lider Martılar)
3. Engelli öğrenci veya bireyler (Yetkilendirilmiş Engelli Martılar)
4. Yerel yönetimler, Sivil toplum kuruluşlarının üye ve liderleri, şirketler, sitelerde-mahallelerde oturan aileler (Toplum Martıları).

Bu Proje Yenilikçi İmece Derneği (YİMEDER) ve Eğitimde Toplam Kalite ve Mükemmellik Dünya Konseyi, Hindistan, Lucknow kentinde kurulmuş bulunan 2002 UNESCO Barış Eğitim Ödüllü City Montessori School, Nepal QUEST ve Human Dignity Studies (HumanDHS) tarafından tanıtılmakta ve desteklenmektedir.

Kayıtlar 1 Mart 2018 tarihine kadar sürecektir.

Başarılar dilerim.
Dr. Hayal KÖKSAL
Proje Tasarımcısı ve Koordinatörü

www.bilisimcimartilar.com

hayal@hayalkoksal.com
hayal@yimeder.org

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.