14 ŞUBAT DÜNYANIN ÖYKÜSÜ 1 YAŞINDA!
Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği tarafından yayımlanan iki aylık öykü, roman ve eleştiri dergisi 14 Şubat Dünyanın Öyküsü’nün 7. sayısı çıktı. 2015’in ilk sayısında dergi ses getirecek bir soruşturmaya imza attı: “2014’te Öykünün Olayı: Kitaplar – Öyküler – Olaylar”
2014 YILINDA ÖYKÜ
Bu yıl öykü yıllıklarının üçüncüsünü hazırlayan yazar, şair ve eleştirmen Kemal Gündüzalp, 2014 Öykü Yıllığı’nda yer alacak genel değerlendirme yazısını ve 2014’te yayımlanan öykü kitaplarını 14 Şubat Dünyanın Öyküsü’nde paylaştı.
Kadir Yüksel de “2014 Yılında Öykünün Dergilerden Görünümü” başlığı altında öykü ve edebiyat dergilerini yazdı.
Ayşegül Tözeren, “Öykü camı çerçeveyi indirip sokağa mı çıktı?” diye sorarken, hem günümüz öyküsüyle öykünün tarihi arasında bağ kuruyor, hem de son yılın öykü kitaplarını irdeliyor.
EDEBİYATÇILARIN GÖZÜNDEN 2014’TE ÖYKÜNÜN OLAYI
14 Şubat Dünyanın Öyküsü dergisi yeni yıldaki ilk soruşturmasını “Öykünün Olayı” başlığı altında yaptı. Bu başlık altında yazarlardan 2014 yılı için anmaya değer gördükleri öyküleri, öykü kitaplarını ya da öyküye dair gelişmeleri yazmaları istendi.
MURATHAN MUNGAN’IN KALEMİNDEN 14 ŞUBAT DÜNYA ÖYKÜ GÜNÜ BİLDİRİSİ
Bugüne kadar Nezihe Meriç, Füruzan, Selim İleri, Mustafa Balel, Tarık Dursun K., İnci Aral, Osman Şahin, Adnan Özyalçıner ve Necati Tosuner tarafından kaleme alınan 14 Şubat Dünya Öykü Günü bildirisini bu yıl değerli edebiyat insanı Murathan Mungan yazdı. 14 Şubat Dünyanın Öyküsü, 14 Şubat’ta Ankara’da, DTCF’de gerçekleştirilen etkinlikte Murathan Mungan’ın kendisi tarafından okunacak bildiriye yeni sayısında yer verdi.
6’SI ÇEVİRİ 21 ÖYKÜ
Yayın hayatına başlığı 2014 yılında 38’i çeviri olmak üzere, toplam 116 öykü yayımlayan 14 Şubat Dünyanın Öyküsü bu sayısında da çok sayıda öyküye yer veriyor. Sengiin Erdene “Telli Saz”, Sigizmun Dominikoviç Krjijanovski “Pencere”, John Collier “İz Sürücü”, Niko Lortkipanidze “Kalp”, NoViolet Bulawayo “Budapeşte’ye Ulaşmak” ve Kim Mehmeti “Ölene Dek Sana Aitim!” adlı öyküleriyle yer alırken, bu sayının yeni öyküleri şöyle: “Sıcak Tatil” (Gülçin Göktay Manka), “Nazım Hikmet’in Eşyaları” (Hâle Seval), “Cansız Bomba!” (Onur Caymaz), “Ah Kızım, Ah!” (Vedat Çetin), “Ellerinden Öperim” (Fulya Bayraktar), “Yılanı Öldürdüler” (Remzi Karabulut), “Düş’e Kalka” (Muharrem Erbey), “Hiç Rezzak” (Işık Kansu), “Demiryolu Hikâyecileri – Bir Oyun” (Onur Çalı), “Garip Bir Ölüm” (Deniz Faruk Zeren), “Bilmece” (Mehmet Fırat Pürselim), “Hiçbir Yerde” (Nurten Çakır), “İmza” (Deniz Dengiz Şimşek), “Çatlak” (Pınar Gürgenli Bozlak) ve “Kara Kartal ve Siyah Kelebek” (Gül Durmaz).
ASLI ERDOĞAN ve SİBEL ÖZ’LE SÖYLEŞİ
Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği tarafından 21 Aralık 2014 tarihinde düzenlenen En Kısa Gün En Kısa Öykü Günü’nde Nilüfer Altunkaya’nın Aslı Erdoğan ile gerçekleştirdiği söyleşiyi derginin yeni sayısında okuyabilirsiniz.
Derginin sıradışı söyleşi köşesi “Hey Onbeşli Onbeşli Öykü Yolları Taşlı”nın 11. konuğu ise öykücü Sibel Öz. Soruları Ercan y Yılmaz soruyor.
HİKÂYENİN PÜF NOKTASI
Oylum Yılmaz “Demirden Leblebi…” başlıklı yazısında biraz gecikmeyle de olsa “öykü çağı”nın başladığını duyururken, öyküyü diğer edebi türlerden ayıran özelliklerini yazdı.
KONUK TÜRLER
Her sayısında farklı edebi türleri sayfalarında konuk eden derginin bu sayısına Serhan Asker “Dassaev: Çizgide İçimde Çaykovski Vardı” adlı anı-anlatı türündeki yazısı, Kamil Erdem “Noktalama İşaretleri” başlıklı denemesi ve Eren Aysan “New York Şarkısı” adlı şiiriyle konuk oluyor.
KÖŞE YAZILARI
Derginin sürekli yazarları Adnan Binyazar “Romeo ve Juliet”, Emin Özdemir “Saramago’yu Okumak”, Mehmet Zaman Saçlıoğlu “Ateşböceğinden Yıldızlara”, Hasan Özkılıç “Haldun Taner Öykücülüğü Üzerine”, Çiğdem Ülker “Bu Ülkede Yüz Elli Yıldır Hep Aynı Sergüzeşt / Sami Paşazade Sezai”, Yaqob Tilermenî “Sizin Hiç Aileniz Öldü mü?” ve Pelin Buzluk “Ayvalar ve Memeler” başlıklı yazılarıyla yer alıyorlar.