13. Buluş Şenliği

Buluş Şenliği 2016 Kuralları
19. Invention Challenge 13. İstanbul Buluş Şenliği “Bir Damla Ziyan Etme” temasıyla öğrencilere ve hobicilere meydan okumayı sürdürüyor.

AMAÇ: Öyle bir cihaz yapın ki plastic bir bardaktaki suyu, 2 metre uzaktaki su tankına en kısa sürede hiç dökmeden taşısın. Bu eylemi en kısa sürede gerçekleştiren cihazı yapan yarışmayı kazanacaktır.

YARIŞMAYA KABUL YETERLİLİĞİ
Yarışma her yıl olduğu gibi okullar ve hobiciler olarak iki kategoride düzenlenecektir. Her iki kategorinin derecelendirmesi ayrı ayrı yapılacaktır. Yarışma tüm liselere ve hobicilere açıktır. Her liseden sadece bir ekip yarışmaya katılabilir, aynı lisenin Anadolu, fen ve düz lisesi varsa veya aynı liseden birden fazla tasarım yarışmaya katılmak isterse, kendi aralarında yapacakları eleme ile katılımcıyı tayin edebilirler. Ortaokul ve Lise öğrencileri hobici kategorisinde yarışamazlar.
Yarışma, izlemek isteyen herkese açıktır.

Yarışma başvuru sayısı her iki kategoride yirmibeşi aşarsa başvuru sırasına göre ilk 25 katılımcı yarışmaya kabul edilecektir.
Başvurular www.bulussenligi.com resmi web sitesinde bulunan katılım formunun doldurulup 18 Kasım 2016 Cuma akşamına kadar eposta ekinde gönderilmesi ile yapılabilir. Basvuru ile ilgili eposta adresi daha sonra ilan edilecektir.

YARIŞMA YERİ, ZAMANI
Yarışma 3 Aralık Cumartesi günü saat 10:00’da Bilgi üniversitesi Santralistanbul Kampüsünde yapılacaktır

Katılım ve kurallar ile ilgili sorular necati_ozdemir@hotmail.com adresine eposta ile gönderilebilir veya 0533 4126474 nolu telefondan Necati Özdemir`e sorulabilir. Görüşme kayıt edilmediği için sorunun ve cevabın yanlış anlaşılması sonucu oluşacak sorunlardan yarışma düzenleyicisi sorumlu olmayacaktır.

Yarışma günü ekipler 09:00 dan itibaren kayıt ve ölçü-tartı aşamasını geçip kendilerine gösterilecek yerde yarışma sıralarını bekleyeceklerdir. Yarışma alanında provaya izin verilmeyecektir

CİHAZLA İLGİLİ KURALLAR
1) Cihaz aşağıdaki özelliklerde olmalıdır:
a. Başlangıçta yerde duran, içinde 250 gram su ve bir plastik balık bulunan plastik bardağı , olduğu yerden alıp, yakındaki su tankına taşıyıp tanka aktaracak özellikte olmalıdır. Su tankının merkez ekseni, bardağın merkez ekseninden 2 metre uzaklıktadır. Plastik bardağa herhangi bir değişiklik yapılamaz, bir şey yapıştırılamaz. Harici bir su kaynağından su aktarılamaz.
Yarışma başlangıcında bardak başlangıç noktasına konulduğunda cihaza kesinlikle temas etmemelidir.
b. Performans sırasında ve sonrasında plastik bardak veya cihaz su tankına veya ahşap bazasına değmemelidir. Bu kuralın ihlali diskalifiye nedenidir.
c. Plastik bardak ve balık zarar görmemelidir, bu kuralın ihlali diskalifiye nedenidir.
d. Görevi, su israfını en az olacak şekilde yerine getirmelidir. Taşırken israf olan suyla ilgili ceza puanları aşağıda açıklandığı gibidir.
e. Plastik balığın da su tankına aktarılmasını sağlamalıdır. Resimde görülen plastkc balığın yaklaşık boyutları 50mm x 21mm x 33mm ve kütlesi 6 gramdır. Görevin bu kısmının başarılamaması diskalifiye nedenidir.

Balık 3D yazıcı ile üretilebilir. 3D yazıcı ie kullanabileceğiniz dosyayı buradan temin edebilirsiniz.

 
f. Her cihaza sadece tek bir şans verilecektir
g. Tek bir eylemle çalıştırılmalıdır (bir ipin kesilmesi, tuşa basılması, pimin çekilmesi, vb). Çalıştırma esnasında bu iş için cihazın yanında sadece bir tek kişi olabilir. Cihazı çaşıştıracak kişi, çalıştırılırken cihaza dinamik veya potansiyel enerji aktaramaz. Yarışma başlamadan önce tüm gerekli enerji cihaza yüklenmiş olmalıdır.
h. Cihaz en fazla 3 m uzunlukta ve 2 m genişlikte olabilir. Yükseklik sınırı yoktur.
i. Bardağın bulunabileceği yer: Metro Grosmarket ürün kodu: 252981.6 RIOBA marka plastik bardak. 400 cc hacimli ağırlık 14.7 gr dır. Bardağın boyutları aşağıdaki gibidir.

Üst çeper dış çapı 98 mm
Üst çeper altı dış çap 95 mm
Üst çeper iç çapı 90 mm
Yükseklik 120 mm
Taban dış çapı 62 mm

a. Güvenli enerji kaynakları kullanılmalıdır. Sakıncalı enerji kaynakları arasında kimyasal patlayıcılar, yakıcı/eritici gazlar, roket motorları vb sayılabilir. Yüksek basınçlı gaz sistemleri ve güvenli olduğuna emin olunmayan diğer sistemler hakkında yarışma öncesi güvenlik sorumlusuna danışılmalıdır. Yarışma alanında uzatma kablosuyla 220V elektrik enerjisi sağlanacaktır.
b. Yapımında güvenli her türlü malzeme kullanılabilir.
c. Yarışma düzenleyicilerinin vereceği 10cm x 10cm boyutlarında katılım numarasını cihazın 2 cephesine yapıştırınız/asınız.
d. Cihazı yere sabitlemek için mandal, kıskaç, yapışkan bant vb kullanılamaz. Cihaz yerde kendi ağırlığıyla duracaktır. Sadece ek ağırlık kullanılabilir.
e. Uzaktan kumanda cihazları kullanılamaz.
f. Yüzey düzensizliklerine adapte olabilmelidir.

Yarışma alanı
8) Yarışma alanında yan yana iki yarışma parkuru bulunacaktır. Yarışma parkuru boyutları 4 metreye 2 metredir. Yarışmacılar hazır olus sırasına göre rastgele alana alınacaktır. Yüzeyde pürüz veya eğim olabilir.

Şekil 1 : Yarışma alanı

SU TANKI ÖZELLİKLERİ
Su tankı pleksiglas olup tahta bir baza üzerinde durmaktadır, özellikleri şu şekildedir
a) Dış çapı 76 mm iç çapı 70 mm’dir
b) Doldurma ağzı yerden 30 cm yukarıdadır ve yatay düzleme paraleldir.
c) Su tankı yere sabitlenmiş bir platformdadır. Platformun eni ve boyu 152 x 152 mm, yüksekliği 136 mm’dir.
d) Yarışma başlangıcında su tankında 150 gram su bulunacaktır. Her yarışmadan önce su miktarı kontrol edilecektir.
e) Plastik bardağın merkez ekseni ile su tankının merkez ekseni arasındaki mesafe 2 metredir.
f) Tank altındaki ahşap kaideye yapışık değildir. Ahşap kaide yere sabitlenecektir.

CEZA PUANLARI
9) Eğer yarışma performansı sonunda en az 230 gram su ve balık tanka aktarılmışsa görev başarılmış sayılacaktır.
Ceza puanları şu şekildedir:

a. Plastik bardaktan en az 230 gram su tanka aktarıldıysa ceza puanı verilmeyecektir.
b. Eğer aktarılan su 200 gram ila 229 gram arasındaysa 5 saniye ceza puanı süreye eklenecektir.
c. Eğer aktarılan su 170 ila 199 gram arasındaysa 15 saniye ceza puanı süreye eklenecektir
d. Aktarılan su 170 gramdan az ise cihaz diskalifiye olacaktır
e. Plastik balık tanka aktarılamazsa yarışmacı diskalifiye olacaktır.
f. Yarım gram ve üzeri üst rakama yuvarlanacaktır

YARIŞMA PROSEDÜRÜ
10) Yarışma sırası hazır olma sırasına göre rastgele belirlenecektir. Ekiplere 3 dakika hazırlık süresi verilecek, güvenlik uzmanı kurulum sırasında gözleyip uyarıda bulunabilecek ve hatta tehlike potansiyeli olursa kurulumu durdurma talimatı verebilecektir. Tüm katılımcıların yarışma şansı bulabilmesi için zaman limitleri hassasiyetle uygulanacaktır. Hazırlık süresi başlangıcında plastic bardak içinde su ve balık ile yarışmacılara teslim edilecektir. Yarışmacı bardağı X işaretli alana kendisi yerleştirecektir. Hazırlık sırasında suyun bardaktan dökülmemesinden kendileri sorumlu olacaklardır.
Prova veya tekrar yarışma şansı yoktur.
Her ekibin bir sunucusu olacak, kurulum sırasında ekip, hazırlık ve cihaz hakkında bilgi verecektir. Ekibin hazır olduğu onayı alınıp, yarışma startı verilecektir. Görevi gerçekleştirme ve resmi zamanı belirleme prosedürü şu şekilde olacaktır.
a) Hakem, 3… 2… 1… Başla!.. komutu ile cihazın çalışması için başlangıç izni verecektir
b) 3 sayı hakemi aynı anda süreyi başlatacaktır.
c) Plastik bardaktaki su ve balığın tanka tamamen aktarıldığı an hakem tarafından “dur” komutuyla ilan edilecektir.
d) Sayı hakemleri kronometre zamanı ortalamasını hesaplayıp 0,01sn’ye yuvarlayacak ve skor formuna yazacaklardır.
e) Su tankı gözlemcisi son ağırlığı ölçüp, başlangıç ağırlığını ve balık ağırlığını düşerek aktarılan su miktarını tespit ve ilan edecektir
f) Kuralda belirlenmiş ceza puanlarını uygulayacaktır.
g) Hakemlerin kararı kesindir, tartışılamaz.

Tüm ekipler görevi tamamladıktan sonra bekleme alanına geri götüreceklerdir. Su tankı gözlemcisi tanktaki suyun yarışma başındaki düzeyden fazlasını ölçecektir. Aynı zamanda plastic bardakta ¼ litre su olmasına ve balığın içine de yerleştirilmiş halde yarışma hakemine teslim edilmesini sağlayacaktır.

Yarışmayı, görevi penaltılar düşüldükten sonra en kısa sürede tamamlayan ekip kazanacaktır. Beraberlik halinde, eşit skor yapan ekipler tekrar yarışacak ve birinci belirlenecektir.

ÖDÜLLER
11) Yarişma, okullar ve hobiciler olarak iki kategoride yapılacak ve yarışmada dereceye girenlere birer kupa, ayrıca en küçük, en hafif, en sıradışı, en artistic ve en yaratıcı tasarımlara birer plaket verilecektir.
Tüm yarışmacılara katılım sertifikası verilecektir.

Detay ve Başvuru için :
http://bulussenligi.com/

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.