125 Girişimciye 100 Bin Liraya Kadar Sermaye Desteği

TÜBİTAK’ın bireysel girişimcilere yönelik ilk kez başlattığı destek programı kapsamında 125 iş fikrine 100 bin liraya kadar geri ödemesiz sermaye desteği verilecek. Programın son aşamasında ise iş fikirlerini geniş kapsamlı Ar-Ge projelerine dönüştüren girişimciler 550 bin liraya kadar desteklenecek.

İş fikri olan ancak hayallerini gerçeğe dönüştürebilecek desteği bulamayan girişimcilere TÜBİTAK önemli bir fırsat kapısı açtı. Şirketleşmemiş fikirlere ’1512 Bireysel Girişimcilik Aşamalı Destek Programı’ kapsamında hibe desteği veriliyor.

TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı’nca (TEYDEB) yürütülen destek programının Haziran 2012’deki ilk başvuru dönemine 745 iş fikri başvurusu geldi. İş fikirlerinin 451’i ikinci aşama başvurusu yapmaya hak kazandı. İş planı hazırlamaları için eğitim ve rehber desteği alan girişimcilerden 360’ı iş planlarını zamanında hazırlayarak ikinci aşamaya başvurdu. Yapılan değerlendirmede 360 iş planından 125’i sermaye şirketi kurarak 100 bin liraya kadar geri ödemesiz sermaye desteği almaya hak kazandı.

Girişimcilerin Yarısından Fazlası Elektik-Elektronik ve Bilişim Alanından

TÜBİTAK’ın sermaye desteği vereceği iş planlarının yüzde 34’ünü bilişim teknolojileri alanındaki projeler oluşturuyor. Yüzde 22’si elektrik-elektronik, yüzde 17’si biyoteknoloji, yüzde 11’i ulaştırma, savunma, yüzde 10’u makina-imalat, enerji, tekstil ve yüzde 6’sı da malzeme, metalurji ve kimya alanında.

Destek almaya hak kazanan iş planlarının yoğunlukta olduğu şehirler sıralamasında ise Ankara 44 projeyle birinci sırada yer alıyor. Başkenti İstanbul (42), Eskişehir (8) ve İzmir (5) takip ediyor. 26 proje ise aralarında Iğdır ve Elazığ’ın da bulunduğu diğer illerdeki girişimcilere ait. Yüzde 11’ini kadınların oluşturduğu girişimcilerin yarısından fazlası 30 yaşın altında bulunuyor. Desteklenecekler arasında trafik izleme sistemi, sentetik tohumların geliştirilmesi, kablosuz su altı keşif robotu, bomba tespit sistemi, tren kazalarına karşı erken uyarı sistemi ve DNA şifrelemesi gibi iş fikirleri yer alıyor.

550 Bin Lira Bütçeli Projelere Destek

1512 destek programı kapsamında girişimciler sermaye şirketlerini 15 Mayıs’a kadar kurarak TÜBİTAK’a başvuracak. Yapılan sözleşmenin ardından 1 Temmuz’da iş planında önerilen faaliyetlere başlanacak. TÜBİTAK belirtilen proje bütçesinin ilk ödemesini Temmuz ayında yapacak. Proje ortasında da ara ödeme yapılacak. TÜBİTAK, girişimciye finansal, idari ve teknik konularda destek olmaya devam edecek. Ayrıca ikinci aşama süresince her firmaya bir iş rehberi atanacak. 12 aylık sürenin sonunda ikinci aşama tamamlanacak.

Bu aşamayı başarıyla tamamlayan firmalar kendi tercihleri doğrultusunda daha kapsamlı bir Ar-Ge projesi yapmak üzere üçüncü aşamaya 550 bin liraya kadar projeler sunabilecek. Doğrudan ürün ve hizmet ticarileşme aşamasına da başvurabilecekler. Üçüncü aşamaya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı’nı tamamlayan firmalardan da başvuru alınmaya başlandı. Şuana kadar 27 teknogirişim firması programın üçüncü aşamasına başvuruda bulundu. Bunlardan 9 tanesi destek almaya hak kazandı.