‘’1. ULUSLARARASI MARMARA ÇOCUK VE GENÇLİK EDEBİYATI SEMPOZYUMU ÇOCUK VE GENÇLİK EDEBİYATINDA KÜLTÜREL KAYNAKLAR” PROJESİ protokolü imza törenine İl Milli Eğitim Müdürümüz Dr. Muammer YILDIZ, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat TARHAN, Üsküdar Belediye Başkan yardımcısı Zeki BIYIK, Kalkandere Vakfı Başkanı Harun UZUN, Ergi İletişim İmtiyaz Sahibi Saime OĞUZHAN, İl Milli Eğitim Temel Eğitim Şube Müdürü Timur TUĞRAL, Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürü Mücahit YENTÜR, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Sinan AYDIN, Yazar Gülten DAYIOĞLU, Yazar Esra ALKAN, Proje Yürütme Kurulu Üyeleri ve basın mensupları katıldı.
İyi bir gelecek çocuklarımızın iyi okur olmalarıyla mümkündür
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürümüz Dr. Muammer Yıldız çocuk ve gençlik edebiyatına ilişkin komşu ülke Yunanistan’la yapılacak projenin her iki ülke açısından çok değerli olduğunu belirterek İnsan hayal eden bir varlık, bugünün dünyasında varolabilmek için üretmek zorundayız. Bugünün dünyasında çocuklarımıza yaşam becerisi kazandırmak adına dijital yeniliklerdeki değişimlerin hızına yetişmek çocuklarımızın ancak iyi bir okur olmalarıyla mümkündür. Çocuklarımıza analiz yapmayı, kritik düşünmeyi ve bilgilerini yenileme becerisi kazandırmamız gerekiyor. Bu da iyi okur olmaktan geçiyor. Bu proje bu nedenle değerlidir. dedi . Proje etkinlikleri vasıtasıyla İstanbul’un Üsküdar ve Şişli ilçelerinde İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı resmi ilk ve orta öğretim okullarında öğrenim gören öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi, okul idarecilerimizi; Türk ve Yunan çocuk ve gençlik edebiyatı yazarlarıyla buluşturmak ve karşılıklı bir iletişim ortamı oluşturmak, Üsküdar Üniversitesinde gerçekleştirilecek Sempozyum çalışmalarına katılımlarını sağlamak, Üsküdar Üniversitesindeki Poster/Pano Sunumlarının Üsküdar ve Şişli İlçelerimizde belirlenen okullarda da sergilenmesini gerçekleştirmek, Çocuk ve gençlik edebiyatının yerli ve yabancı ürünlerine ve yazarlarına karşı öğrencilerde bir tanıma isteği oluşturmak; bu konularda merak ve ilgi uyandırmak; edebi alanlarda onları yazmaya özendirmek ve yönlendirmek hedefini taşımaktadır.
Törende konuşan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 27-31 Mayıs tarihinde Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde yapılacak sempozyumun bir edebiyat köprüsü oluşturacağını belirterek:
Üniversitemizde çocuk ve gençlik edebiyatında önemli bir adım atılıyor. Mayıs ayında önemli bir sempozyum ile geçmişten geleceğe ve iki kültür arasına bir edebiyat köprüsü atılıyor. Üsküdar Üniversitesi olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. ile yaptığımız anlaşma ile bugüne kadar 20 civarında çocuk kitabını çocuklarımızla buluşturduk. Öğretim üyelerimizin danışmanlığında kitapların yanında oyunlar da hazırlandı. Kitapların dili, konuları ile ilgili uzmanlık ve danışmanlık hizmeti verildi. Kitapların çocuğun gelişen ruhuna zarar vermeyecek bir dille yazılması çok önemli. Bugün internet yüzünden çocuk ve gençlerimiz hayal kurmuyor, sunulan hayal endüstrisinin hayalleri ile yetiniyorlar. Hayal kurmayan, düşünmeyen bir nesil var. Çocuklarımıza hayal kurmayı ve düşünmeyi öğretmemiz gerekiyor. Bu proje bu yönüyle çok heyecan verici. Başarılı olacağına ve çocuklarımızı yeniden düşünmeye hayal etmeye sevk edeceğine inanıyorum.
Bir dönemin çocukları yazın okumayı unutuyorlardı!
Türk çocuk ve gençlik edebiyatının usta isimlerinden Gülten Dayıoğlu ise öğretmenlik yaptığı yıllarda çocuk edebiyatına ilişkin kaynak olmadığını sadece çeviri eserlerin olduğunu belirterek Çocuklar yaz tatiline çıkar okuyacak kitap bulamazlardı. Okula dönüşte okumayı unutmuş olurlardı. O nedenle çocuk kitabı yazmaya başladım, kitap yoluyla çocukları kazanmayı da o yıllarda benimsedim. Ne günlerden ne günlere geldik hem de uluslararası çapta bir etkinlik… En çok ben heyecanlıyım. Çocukların kitap okuya okuya hayal kurmayı öğreneceklerini düşünüyorum. Öğrenci hayal kurmayı kitaplardan gördüğünde ve anadilinin yayıldığının gördüğü zaman o yönde ilerleyebilir. Çok büyük bir adım atıldı. Gelecekte çok yararlı sonuçlar elde edileceğine inanıyorum. dedi.
Kültür hayatımıza büyük katkılar sağlayacak
Kalkandere Eğitim Vakfı Başkanı Harun Uzun ve Ergi İletişim İmtiyaz Sahibi Saime Oğuzhan da projenin çocuk ve gençlik edebiyatı ve kültür hayatımıza büyük katkıları olacağını söyledi.
Üsküdar Üniversitesi, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Üsküdar Belediyesi, Kalkandere Eğitim Vakfı ve Ergi İletişim tarafından düzenlenecek ve Uluslararası Rodos Yazarlar ve Çevirmenler Merkezi tarafından desteklenen etkinlikte Türk ve Yunan çocuk – gençlik edebiyatı yazarlarıyla buluşturmak ve karşılıklı iletişim ortamı yaratmak hedefleniyor.
Atölye çalışmaları yapılacak
Sempozyumda Çocuk ve Gençlik Edebiyatında Kültürel Kaynaklar, Çocuk ve gençlik edebiyatında folklorik unsurların kullanımı ve Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yazarlarının Kullandığı Yazma Yöntemleri başlıklı oturumlar düzenlenecek. Sempozyum çerçevesinde Çocuk ve Gençlik Edebiyatında Yerel Unsurlar, Çocuklar ve Gençler Edebiyattan Ne Kadar Etkileniyor? ve Kültürel Unsurlar Çocuk ve Gençlik Edebiyatına ne gibi katkılarda bulunuyor? başlıklı atölye çalışmaları da yapılacak.
Türk ve Yunan yazarlar sempozyuma katılacak
Sempozyum kapsamında Türk çocuk edebiyatının usta kalemlerinden Gülten Dayıoğlu, Muzaffer İzgü, Mavisel Yener, Esra Alkan, Gülsüm Cengiz, Esat Korkmaz, Aytül Akal, Habib Bektaş, Hidayet Karakuş, Nemika Tuğcu ile Yunanistan’dan Uluslararası Rodos Yazarlar ve Çevirmenler Merkezi’nden Nancy Tryposkoufi ve Eleftheria Binikoou ile diğer Yunan yazarlar öğrencilerle buluşacak. Yazarlarla söyleşi yapma şansını yakalayacak öğrenciler, yazarların düşünce ve motivasyon dünyasını öğrenerek Ben de yazabilirim duygusunu yaşayacak.
‘’1. ULUSLARARASI MARMARA ÇOCUK VE GENÇLİK SEMPOZYUMU ÇOCUK VE GENÇLİK EDEBİYATINDA KÜLTÜREL KAYNAKLAR” PROJESİ kapsamında 27-31 Mayıs tarihlerinde çocuk ve gençlik edebiyatında eserler vermiş Türk ve Yunan yazarlarımızın katılımıyla sempozyum, poster sunumlar, yazar söyleşileri, okul ziyaretleri gerçekleştirilecek. 28 Mayıs 2015 Perşembe günü Üsküdar Üniversitesi Bağlarbaşı Kampüsü’nde gerçekleştirilmesi planlanan 3 oturumlu sempozyum kapsamında Çocuk ve Gençlik Edebiyatında Kültürel Kaynaklar, Çocuk ve Gençlik Edebiyatında Folklorik Unsurların Kullanımı, Çocuk ve Gençlik Edebiyatında Yazarların Kullandığı Yazma Yöntemleri katılımcı yazarlar aracılığıyla katılımcı öğrenci, öğretmen ve misafirlerle paylaşılacak. 29 Mayıs 2015 Cuma günü gerçekleştirilmesi planlanan etkinlikler kapsamında yazarlarımızın okul ziyaretleri, poster sunumlar, atölye çalışmaları ve yazar söyleşileri gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Proje sonunda sempozyum sonuç bildirisi hazırlanarak katılımcılar, proje paydaşları, proje destekçileri, basın mensupları ve kamuoyuyla paylaşılması planlanıyor.