Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin koordinasyonunda 1-3 Kasım 2019 tarihleri arasında ülkemizin güzide bölgelerinden Kapadokya yöresinde, Nevşehir’de, 1. Uluslararası İnformal Öğrenme Kongresi düzenlenecektir. Bu kongre gerek fen gerekse sosyal alanlarda olması ve uluslararası niteliğiyle bir ilk olma özelliği göstermektedir. Akademik sunumların yanı sıra;
* İnformal öğrenmede uluslararası alanda değerli çalışmaları olan davetli konuşmacılarımız olacaktır. Gerek yurt dışı gerekse yurt içinden olan bu akademisyenlerle özel görüşme imkanları sağlanacaktır.
* Eğitim-öğretim sürecinin çok değerli paydaşlarından sevgili öğretmenlerimiz için değişik faaliyetler planlanmaktadır. Bu kapsamda kongre bir eğitim platformu niteliği taşıyacaktır. Kongre süresince bir tam gün Kayseri Bilim Merkezi ev sahipliğinde diğer bilim merkezlerinin de katkılarıyla fen ve sosyal konularda akademisyenlerin, merkez çalışanlarının ve tecrübeli öğretmenlerimizin organize edeceği atölyeler gerçekleştirilecektir. Gün sonu Erciyes dağı zirvesinde gökyüzü gözlemi yapılacaktır.
* Genç akademisyenler için yapacakları ve/veya yapmakta oldukları hatta yeni bitirildikleri tez, makale gibi çalışmalarının kısa sunum ve uzman hoca yönetiminde değerlendirmeleri yapılacaktır. Bu konuda, ilk yuvarlak masa faaliyetimiz Ankara Üniversitesi Müze Eğitimi ABD Başkanı Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan yönetiminde müze konulu çalışma olacaktır.
* Kongre süresince çeşitli okul dışı ortamlar örneklendirilerek hayata geçirilecektir. İnformal öğrenmede etkili bir alan olan Antarktika konulu “Bilim Kafe” etkinliğimiz hem uygulama örneği bağlamında hem de içerik olarak sizlere sunulacaktır. Diğer bir örnek etkinliğimiz Planetaryum olacaktır. Planetaryumların teknik kullanımından, eğitimindeki rolüne ayrıntılı bilgilendirme yapılacaktır. Ayrıca bütün misafirlerimizin planetaryum tecrübesi yaşaması sağlanacaktır. ODTÜ tarafından düzenlenecek “Bilimin Ev Hali” etkinliği yine informal öğrenmede katılımcılara sunulacaktır.
Akademik faaliyetlerinin yanı sıra bir doğa harikası olan bölgede sosyal etkinlikler de planlanmaktadır. Büyük kayma oyma mekânda akşam yemeği, balon turu gibi alternatifler örnek olarak verilebilir.
Kasımda Kapadokyadayız!
ATÖLYELER / PANELLER
Atölye 1 – Doğadan İlham Alanlar: STEM Eğitiminde Biyomimikri Uygulamaları – Doç. Dr. Sedef CANBAZOĞLU BİLİCİ – Aksaray
Atölye 2 – Okul Dışı Öğrenme Ortamlarında Teknoloji ile Zenginleştirilmiş Uygulamalar- Doç. Dr. Sedef CANBAZOĞLU BİLİCİ
Atölye 3 – 3B Yazıcılarla hazırlanmış Astronomi Tarihi atölyeleri (sunum/uygulama)- Osman Süreyya KOCABAŞ – Konya Bilim Merkezi
Atölye 4 – Sergi Galerilerinde Hikaye Tasarımı- Ali GÜNEY – Konya Bilim Merkezi- Bilim merkezleri, eğitim sistemi
Panel 1 – Okul Dışı Eğitimde Bilim Merkezlerinin Rolü
Panel 2 – Bilim Sanat Merkezleri ve Okul Dışı Öğrenme
Panel 3 – Okul Dışı Öğrenmede Alternatif Ortamlar