TARIM SİGORTALARI HAVUZU FOTOĞRAF YARIŞMASI

TARIM SİGORTALARI HAVUZU (TARSİM)
FOTOĞRAF YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

GİRİŞ
Üreticilerin tüm doğal afetlere karşı güvence altına alınarak, gelirlerinde istikrarı sağlayabilecek, geniş kapsamlı, sürdürülebilir bir tarım sigortası sisteminin kurulabilmesi amacıyla, 5363 Sayılı “Tarım Sigortaları Kanunu” 21.06.2005 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak, yürürlüğe girmiş ve Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kurulmuştur.
Bu Kanun, bir yandan çiftçinin ödeyeceği sigorta primine Devlet desteği verilebilmesini sağlarken, diğer yandan sigortacılık uygulamalarını standart hale getirmeyi, teminat kapsamını genişletme ve çeşitlendirmeyi, tazminat ödemelerinin zamanında yapılabilmesini, tarım sigortalarının ülke genelinde geliştirilmesini ve yaygınlaştırılmasını hedefleyen bir sistem kurmaktadır. Kısaca TARSİM olarak adlandırılan bu Sistem’in kâr amacı bulunmamaktadır ve temeli gönüllülük esasına dayanmaktadır. Yapılacak sigortalar karşılığında üstlenilen riskler, sigorta şirketlerinin çiftçilerden aldıkları primler ve Devlet’in sağlayacağı prim destekleri, bu Havuz’da toplanmakta, çiftçilerin uğrayacağı zararlar bu Havuz’dan karşılanmaktadır.

YARIŞMANIN KONUSU
Tarımsal üretimi tehdit eden doğal riskler nedeniyle meydana gelen kayıplar, üreticinin gelirinde dalgalanmalara neden olmakta, üretim faaliyetinin sürdürülmesini kesintiye uğratmaktadır. Bitkisel ve hayvansal üretimde meydana gelecek bu kayıpların önlenebilmesi ve azaltılabilmesi için en etkili sistem Tarım Sigortası’dır.
TARSİM, düzenlediği “Tarım ve Risk” konulu fotoğraf yarışmasında, tarım faaliyetlerinin önemini vurgulayarak ve bu faaliyetlerin kesintiye uğramasının olumsuz sonuçlar doğurabileceğine işaret ederek; tarım sigortaları ile ilgili ülke genelinde farkındalığı artırmayı ve yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır.

KATILIM
Seçici Kurul Üyeleri ve birinci dereceden yakınları ile Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) temsilcisi, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) üst düzey yöneticileri, İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği İktisadi İşletmesi (İFSAK) Yönetim Kurulu Üyeleri ve birinci derece yakınları dışında, Türkiye’de ikamet eden ve 18 yaşını doldurmuş herkesin katılımına açıktır.

GENEL KATILIM ŞARTLARI
– Katılımcılar, yarışmaya en fazla 4 (dört) eser ile katılabilir.
– Katılımcı, internet sitesine yarışma için yüklediği fotoğrafların tümüyle kendisine ait olduğunu ve tüm izinlerinin alındığını kabul, beyan ve taahhüt eder. Başkasına ait görüntülerin tamamen ya da kısmen kullanılması, kural ihlali sayılır.
– Yarışmaya gönderdiği fotoğraf üzerinde, yapıt kendisine ait olmadığı halde kendisininmiş gibi göstermeye ve Seçici Kurul’u yanıltmaya yönelik her türlü müdahale ve değişiklikler kural ihlali sayılır.
– Daha önce ya da bu yarışmayla eş zamanlı yapılan bir yarışmada ödül ve sergileme almış fotoğraflar ile bu fotoğrafların kadraj farklılığı içeren görüntüleri, yarışmaya katılamaz. Anılan fotoğrafın, bu yarışmadan önce veya bu yarışmayla eş zamanlı yapılan herhangi bir yarışmada ödül ve sergileme almış olduğunun ortaya çıkması durumunda, katılımcıya kural ihlali işlemi uygulanır.
– Kural ihlaline sebebiyet veren fotoğrafın izin ve telif hakları ile ilgili sorumluluk, fotoğrafı ileten katılımcıya aittir.
– Kural ihlali yaptığı tespit edilen katılımcının ödülü iptal edilir; ödül, unvan ve her türlü kazanımları geri alınarak, ödül yeri boş bırakılır. Ödül verilmişse, ödül sahibi, ödülü iade eder. Bu iptal durumu, diğer ödül almış ve/veya alamamış yarışmacılara talep hakkı doğurmaz.
– Kural ihlali yapan kişilerin Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) onaylı yarışmalara katılımı, TFSF Yarışma İlkeleri gereğince 1 (bir) yıl süre ile kısıtlanır. Daha önce kural ihlali cezası almış olan katılımcıların ikinci defa kural ihlali yapması durumunda, TFSF onaylı yarışmalara katılımı, TFSF Yarışma İlkeleri gereğince süresiz olarak kısıtlanır.
– Haklarında yukarıda açıklanan gerekçelerle kısıtlılık kararı devam eden katılımcılar, bu yarışmaya katılamaz.
– Fotoğraflar, Sayısal (Dijital) Renkli veya Siyah-Beyaz olarak sunulabilir.
– Fotoğrafların kenarlarında boşluk veya paspartu kullanılmamalıdır. Fotoğraf üzerinde, katılımcının kimliğine ilişkin isim, imza, logo, tarih vb. bilgiler bulunmamalıdır.
– Keskinlik, kontrast, satürasyon gibi basit müdahalelerin dışında, tamamen bilgisayar yazılımları ile oluşturulmuş veya olmayan bir nesnenin/objenin eklendiği, var olan bir nesnenin/objenin çıkarıldığı fotoğraflar kabul edilmeyecektir.

YAPITLARIN İSİMLENDİRİLMESİ VE GÖNDERİLMESİ
a) Fotoğraflar çevrimiçi (online) olarak, http://www.tfsfonayliyarismalar.org web sitesinden yüklenecektir.
b) Fotoğrafların ilgili sayfaya yüklenebilmesi için, üye olunması gerekmektedir. Üyeliğin kesinleşmesi, üye olunduktan sonra sistemden e-posta ile gelecek aktivasyon linkinin tıklanması ile olacaktır. Daha önce üye olanlar, eski kullanıcı adı ve şifrelerini kullanabilirler.
c) Yüklenecek fotoğrafların boyutlandırma ve isimlendirme işlemleri önceden yapılarak dosyalar hazırda tutulmalı ve tek bir oturumda yüklenmelidir.
d) Her bir fotoğraf dosyasının ismi 31 karakteri geçmemelidir. İsimlendirmede; ç, ı, ğ, ö, ş, ü karakterleri kullanılmamalıdır. İngilizce harfler ve alt çizgi ( _ ) kullanılabilir.
e) Ülke kodu (Türkiye > TR) ve bölüm tanımlaması yapan karakter (Sayısal (Dijital) > D dışındaki tüm harfler küçük olmalıdır.
f) İsimlendirme, aşağıdaki şekilde yapılmalıdır:
1. adım: Dosya adının ilk iki karakterine ülke kodu yazılmalıdır (Türkiye için “TR”).
2. adım: Ülke kodundan sonra, fotoğraf sahibinin ismi en fazla 5 (beş) karakter olacak biçimde yazılmalıdır (Örnek: Çetin Kaya için “ckaya”).
3. adım: Sonraki karakter bölümün baş harfi olmalıdır (Dijital > D).
4. adım: Fotoğrafın sıra numarası (1’den 4’e kadar) rakamla yazılmalı ve bundan sonra alt çizgi eklenmelidir. ( _ )
5. adım: Alt çizgiden sonra, fotoğrafın adı toplam karakter sayısını geçmeyecek şekilde yazılmalıdır (Örnek: “TRckayaD1_ornekfoto” veya “TRckayaD2_ornekfoto”)
g) Yarışmaya katılacak fotoğraflar, jpg/JPEG formatında kaydedilmelidir. Yüklenecek fotoğraflar 2 Mb’tan küçük, 4 Mb’tan büyük olmamalıdır.
h) İnternet üzerinden üye olma veya yarışmaya katılma aşamasında sistemden veya kullanıcıdan kaynaklı hatalar oluşması halinde, onlineyarismalar@tfsf.org.tr adresi ile iletişime geçilerek bilgi verilmesi halinde, problem kısa sürede giderilecek ve katılımcı bilgilendirilecektir.
i) Eserlerin yüklenmesinden kaynaklanabilecek olası sorunlarda, TARSİM ve İFSAK sorumlu olmayacaktır.

SEÇİCİ KURUL (Ada göre alfabetik sıra ile)
Gültekin ALKURT – Fotoğraf Sanatçısı
İsmail KEMALOĞLU – TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı
Tanju AKLEMAN – İFSAK Yönetim Kurulu Başkanı, Fotoğraf Sanatçısı
Seçici Kurul, tüm üyelerin bir araya gelmesi ile toplanır ve yarışma sonrasında değerlendirme tutanağı hazırlanır. Toplantı tarihinde üç seçici kurul üyesinin bir araya gelememesi durumunda toplantı ve sonuç duyurusu bir hafta ertelenir.
TFSF Temsilcisi: Çetin KAYA

ÖDÜLLER
1.lik Ödülü : 4.000.- TL
2.lik Ödülü : 3.000.- TL
3.lük Ödülü : 2.000.- TL
Mansiyon (4 adet) : 1.000.- TL
Satın Alma (En fazla 20 adet) : 100.- TL

YARIŞMA TAKVİMİ
Yarışmanın Başlama Tarihi : 02.07.2015
Son Başvuru Tarihi : 31.12.2015 saat 23.00 (TSI)
Seçici Kurul Değerlendirmesi : Şubat 2016
Sonuçların Açıklanması : Şubat 2016
Ödül Töreni : Daha sonra duyurulacaktır.
TARSİM, yarışma takviminde belirtilen tarihlerde değişiklik hakkını saklı tutar.
YARIŞMA SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ve DUYURUSU
Yarışma sonuçları, www.ifsak.org.tr, www.tfsf.org.tr ve ww.tarsim.gov.tr adreslerinden duyurulacaktır. Dereceye giren ve mansiyon alan katılımcılara ödülleri düzenlenecek törende takdim edilecektir. Katılımcıların sunduğu fotoğraflara layık görülen sıra Seçici Kurul’un takdiri ile belirlenecektir. Seçici kurul tarafından dereceye layık bir eser bulunmadığı takdirde bu sıra boş bırakılacaktır.

İLETİŞİM
İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK)
İlgili: Çetin KAYA
Adres: İstiklal Caddesi, Ayhan Işık Sokak, No: 32/2, Beyoğlu/İstanbul
Tel: 0212 292 1807
E-posta: iletisim@ifsak.org.tr
Yarışma, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) tarafından 2016/002 numara ile onaylanmıştır.