Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü 2016

TÜRKİYE’DE YENİ MERKEZLER: KENTLERDE EKONOMİ, EĞİTİM, SANAT VE BARIŞ

Sabancı Üniversitesi tarafından her yıl düzenlenen Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü’nün 2016 yılı konusu “Türkiye’de Yeni Merkezler: Kentlerde Ekonomi, Eğitim, Sanat ve Barış” olarak belirlendi. Ödüle son başvuru tarihi 15 Ocak 2016.

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü kapsamında belirlenen temaya en değerli katkıyı yapan bir kişiye Jüri Özel Ödülü verilecek. Makale kategorisinde 45 yaşının altında üç araştırmacıya ödül verilecek. Makale Ödülleri ve Jüri Özel Ödülü sahiplerini uluslararası ve bağımsız bir jüri belirleyecek.

Ödül Teması:

Kentler her zaman insanların özgürleşmesi ile ilişkilendirilmiş alanlar oldular. Orta Çağ Avrupa’sında kent havasının insanı özgürleştirdiğine inanılırdı. Modern kentler de insanların geniş aile bağlarından ve hiyerarşik tarım ilişkilerinden kurtulup geldikleri özgürlük potansiyeli yüksek alanlar olarak tanımlanmıştır. Ancak kent yaşamındaki özgürlük potansiyeli ne denli çekici olsa da, kentler aynı zamanda ekonomik eşitsizliklerin, gelir uçurumlarının, kültürel farklılıkların ve gettolaşma eğilimlerinin de en fazla görünür olduğu mekanlar.

Türkiye’de hızla kentlesen bir ülkedir. 1950’lerde %25 oranında olan kentleşme, bugün %75 oranında ulaşmıştır. Artık, potansiyelleriyle ve riskleriyle, kentleşmiş bir Türkiye’de yaşıyoruz ve bu hızlı sürecin dinamik alanlarının başında da Anadolu kentleri geliyor. Özellikle 1980’li yıllardan bu yana yaşanan değişim ve dönüşüm süreci, Anadolu’da, yeni kent merkezlerini ortaya çıkarmıştır. Örneğin, son 30 yılda yükselen Kayseri, Konya, Gaziantep, Eskisehir, Denizli, Çorum, v.b. kentler, yeni ekonomik ve siyasal güç merkezlerini de doğurmuştur.

Bu yeni kent merkezlerinin İstanbul, Ankara, İzmir gibi Cumhuriyet tarihinin ilk yıllarından bu yana öne çıkan kent merkezlerine alternatif olarak ortaya çıktığını söylemek mümkün. Yeni kentler, son yıllarda, sadece ekonomik girişimcilikte yaptıkları hamleler ile değil, yüksek eğitim ve sanatsal faaliyetlere yönelik girişimci özellikleri ile de gündeme gelmekte. Bu kentlerin yükselmesi ile ortaya çıkan yenilikler nelerdir? Bu kentlerde izlenen girişimciliği tetikleyen özellikler nelerdir? Bu yeni kent alanları vatandaşların temel özgürlükleri ile ne denli uyumludur? Bu kentlerin havası (sosyal ve siyasal ortamı) da tarihte hep kentlere atfedilen bir özelliğe, yani temel özgürlüklerin yeşermesine elverişli midir? Yeni kentsel mekanlar Türkiye’nin gelişmesine, demokratikleşmesine ve barış ortamına nasıl katkıda bulunabilir?

Sabancı Üniversitesi’nin disiplinlerarası niteliğine uygun olarak, bu yılki Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü için bu konu seçildi. Geniş ve disiplinlerarası bir akademik perspektiften, bu konuya genel ve somut katkı yapan çalışmalar bekleniyor.

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü Hakkında:

Sakıp Sabancı Uluslararası Arastırma Ödülü kapsamında, belirlenen temaya en degerli katkıyı yapan bir kisiye 25.000 USD tutarındaki Jüri Özel Ödülü verilecektir. Jüri Özel Ödülü sahibini aynı jüri belirleyecektir.

Makale kategorisinde, 45 yasından genç üç arastırmacıya ödül verilecektir. Uluslararası ve bağımsız jüri tarafından basvurular arasından üç makale belirlenecek ve her makaleye 10.000 USD tutarında ödül verilecektir.

Daha fazla bilgi için:

http://award.sabanciuniv.edu

Sakıp Sabancı Uluslararası Arastırma Ödülü Başvuruları Koşulları:

• Tüm başvurular, daha önce yayımlanmamış yeni ve özgün eserler olmalıdır. Eserlerde birden çok yazarın imzası bulunabilir.

• Makaleler akademik yayın formatında ve uzunluğunda olmalıdır (kaynakça dahil çift satır aralıklı 25 ila 35 sayfa).

• Makalede 500 kelimelik bir özet ve başvuru sahibinin (sahiplerinin) kısa özgeçmisi yer almalıdır.

• Makaleler İngilizce olarak, Word belgesi formatında asagıdaki adrese mesaj ekinde gönderilmelidir: