ŞAH MİTOZ MAT MAYOZ

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması

Proje Tanıtımı: PROJENİN ADI:

ŞAH Mitoz MAT Mayoz

PROJENİN ÖZETİ:

Mitoz ve Mayoz Bölünme canlılar için çok önemli olaylardır. 8. sınıfın 1. ünitesinde işlediğimiz mitoz ve mayoz bölünmenin önemi, benzerlikleri ve farklılıkları biz öğrenciler tarafından çok karıştırılmaktadır. Biz de kendimizi ve sınıf arkadaşlarımızı düşünerek tüm 8. sınıf öğrencileri için mitoz ve mayoz bölünmeyi içeren bir ders materyali yapmayı planladık. Konumuzla okulumuzda çok ilgi gören satranç oyununu birleştirdik. Malzeme olarak, kendimizin hazırladığı satranç tahtası ve üzerinde özelliklerin yazdığı çırtçırtlı kumaşlar kullandık.

Oyunun kuralları:

1.Oyunumuzda beyaz taşlar mitozu, siyah taşlar ise mayozu temsil etmektedir. Oyuncuların tercihine göre bu durum değişebilir.

2.Taşların hareketleri satranç oyununda olduğu gibidir.

3.Mitozu temsil eden taşlarını mitozun özelliklerinin yazılı olduğu kutucuklara, mayozu temsil eden ise mayozun olduğu kutucuklara hareket edebilir.

4.Yanlış kutucuğa hamle yapan oyuncu taşını ve o kareyi kaybeder. Örneğin mitozu temsil eden taşını mayoz bölünmenin özeliğinin yazılı olduğu kutucuğa hareket ettirirse taşıyla beraber kutuyu kaybeder ve kutucuktaki mitoz bölünme ile ilgili özellik çıkartılır, mayoz bölünmenin özelliği takılır.

5.Oyunculardan biri kurallara uygun mat yapınca oyun sona erer.

PROJENİN HEDEFLERİ:

1.Mitoz ve Mayoz bölünme gibi öğrenilmesi zor bir konunun kolay öğrenilmesini sağlamak.

2.Öğrenmeyi daha kalıcı ve eğlenceli hale getirmek.

3.Satranç gibi sevilen, planlı hareket etmeyi öğreten, doğru ve çabuk düşünmeyi sağlayan bir oyunla konumuzu birleştirerek ilgi çekici ve çok yönlü bir materyal hazırlamak.

PROJENİN AMACI:

Mitoz ve Mayoz Bölünmenin özelliklerini, benzerliklerini ve farklılıklarını satranç ile birleştirerek daha kolay öğrenilmesini sağlayacak eğlenceli bir ders materyali tasarlamak.

KULLANILAN YÖNTEMLER:

Oyunla ve yaparak yaşayarak öğrenmeyi sağlamak için yöntem olarak, yaratıcı düşünme, dizayn etme, kesme, yapıştırma bilgileri düzenleme gibi yöntemler kullandık.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.Sınıf arkadaşlarımızla hangi konularda zorlandıkları ile ilgili bir fikir alış verişi yaptık. Konunun önemi ve zorluğunu düşünerek mitoz ve mayoz bölünme konusunu seçtik.

2. Materyalimizi nasıl daha eğlenceli, ilgi çekici, akılda kalıcı yapabiliriz diye oldukça düşündük. Aklımıza okulumuzda oldukça sevilen, oynanan ve turnuvaları düzenlenen bir oyun olan satranç geldi.

3.Konumuzu satranca nasıl adapte edebileceğimizi düşündük.

4. Çalışma planı ve çalışma takvimi hazırladık.

5.İlk olarak materyalimizi kağıda çizdik.

6.Kullanacağımız yönteme, malzemelere karar verdik.

7.Oyunumuzda kullanacağımız mitoz ve mayoz bölünme özeliklerini bilgisayar ortamında yazdık

8.Materyalimizin yıllarca kullanılabilmesini sağlamak için satranç tablasını tahtadan yaptırdık.

9.Satranç tahtasının üzerine 5×5 cm’lik kareler oluşturduk.

10.Karelerin üzerine siyah beyaz çırtçırt yapıştırdık. Çırtçırtların diğer yüzlerine ise özellikleri yapıştırdık.

11.Materyalimizi hazırladıktan sonra deneme oyunları yaparak eksiklerimizi giderdik. Sınıftaki diğer arkadaşlarımıza da oynatarak materyalimizin uygulanabilirliğine baktık.

12.Projemizi açık ve anlaşılır hale getirmek için poster hazırladık.

ULAŞILAN SONUÇLAR:

1.Materyalimizin oldukça dayanıklı olduğuna, uzun yıllar kullanılabileceğine karar verdik.

2.Konumuzla satrancı bir arada kullanınca hem mitoz ve mayoz bölünmeyle ilgili bilgilerimizi pekiştirdik hem de satranç kurallarını pratik yapma imkanımız oldu.

3.Oynayan arkadaşlarımızdan çok olumlu tepkiler aldık. Arkadaşlarımız bu konuyu unutmuş olduklarını ama bu materyal sayesinde tekrar hatırladıklarını belirttiler.

4.Öğretmenimiz okulumuza bir ders aracı kazandırdığımız için bize teşekkürlerini ve memnuniyetini sundu.

KAYNAKLAR:

8. sınıf Fen ve Teknoloji ders kitabı, yardımcı fen ve teknoloji kitapları, www.fenokulu.net, www.satranc.net, www.dersbiyoloji.com .

ÇALIŞMA TAKVİMİ:

Ekim: Proje konusuna karar verilmesi

Kasım: Kullanılacak yönteme ve malzemelere karar verilmesi, çalışma planı hazırlanması

Aralık: Materyalin hazırlanması

Ocak: Materyalin denenmesi, yanlışlıklarının düzeltilmesi, farklı kişilerce kullanılmasının sağlanması, posterin hazırlanması

PROJE BÜTÇESİ: Satranç tahtası: 7 TL, yapıştırıcı 7.5 TL, çırtçırtlar 5TL

DESTEK ALINAN KİŞİ VE KURUMLAR:Satranç tahtasını temin etmemize yardım eden okulumuz hizmetlisi Kahraman SARI’ ya  teşekkürler.

3 YORUMLAR