PARMAK HESABIYLA TRİGONOMETRİK ORAN

Bu Benim Eserim Proje Yarışması
İlköğretim Öğrencilerine Yönelik Fen ve Matematik Proje Yarışması
İli : Tunceli
Okulun Adı:
Özel Öz Munzur İlköğretim Okulu
Hazırlayan Öğrenci:
Mücahit Furkan YILDIZ
Danışman Öğretmen:
Mustafa Kamuran ÖZCAN
PROJE AMACI:
PARMAKLAR YARDIMIYLA 0°,30°,45°,60° VE 90° LIK AÇILARIN TRIGONOMETRIK ORANLARINI HESAPLAMA

PROJE HEDEFİ:
1- TRIGONOMETRI KONUSU DAHA ZEVKLI BIR ŞEKILDE IŞLENIR HALE DÖNÜŞTÜRMEK 2-ÖZEL AÇILARIN TRIGONOMETRIK ORANLARINI PARMAKLAR YARDIMIYLA HESAPLAMAK.

PROJE ÖZETİ:
SAĞ ELIMIN PARMAKLARINI SINÜS, SOL ELIMIN PARMAKLARINI DA KOSINÜS DEĞERLERINI HESAPLAMADA KULLANDIM. SERÇE PARMAĞIMIZDAN BAŞPARMAĞIMIZA DOĞRU SIRASIYLA 0°,30°,45°,60° VE 90° DEĞERLERINI VERIYORUM. HANGI AÇININ TRIGONOMETRIK ORANI ISTENIYORSA O PARMAĞIMIZI KAPATIP, KAPATILAN PARMAĞIN SAĞINDA KALAN PARMAKLARIMIZIN ADEDININ KAREKÖKÜNÜ ALIP IKIYE BÖLEREK ISTENILEN SONUCU BULUYORUZ.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:
TRIGONOMETRI KONUSUNDAKI ÖZEL AÇILARIN DEĞERLERINI TABLOYA BAKMADAN VE DIK ÜÇGEN ÇIZMEDEN FARKLI BIR YÖNTEMLE BULMAYI DÜŞÜNDÜM. BU YÖNTEMIN DIĞER YÖNTEMLERE GÖRE DAHA AKILDA KALICI VE EZBER GEREKTIRMEYEN BIR YÖNTEM OLMASI GEREKIYORDU. BU YÖNTEMI BULMAK IÇIN ÖNCELIKLE ÖZEL AÇILARIN YER ALDIĞI TRIGONOMETRIK TABLOYU INCELEDIM. İNCELEMELERIM SONUCUNDA BU ORANLAR ARASINDA BIR ÖRÜNTÜNÜN OLDUĞUNU KEŞFETTIM. BU ÖRÜNTÜYÜ DAHA AKILDA KALICI VE SOMUT BIR ŞEKLE DÖNÜŞTÜRMEK IÇIN PARMALARIMI KULLANDIM

KULLANILAN YÖNTEMLER:
BU PROJEMDE KONUYU DAHA ILGINÇ VE AKILDA KALICI OLMASI IÇIN VÜCUD DILINDEDE ÇOK ÖNEMLI BIR YERE SAHIP OLAN PARMAKLARIMI KULLANDIM.BU YÖNTEMI SEZGI YÖNTEMI ILE YAPTIM

ULAŞILAN SONUÇLAR:
BU YÖNTEMLE TRIGONOMETRIK TABLODAKI ÖZEL AÇILARIN DEĞERLERINI BULMAK DAHA ZEVKLI VE KALICI BIR ŞEKLE DÖNÜŞÜYOR. SOYUT BIR KONU OLAN TRIGONOMETRIYI, SOMUT BIR HALE DÖNÜŞTÜRMÜŞ OLUYORUZ.

SONUÇLARI DEĞERLENDİRİLMESİ:
BU YÖNTEM SADECE ÖZEL AÇILARIN SINÜSÜNÜ VE KOSINÜSÜNÜ HESAPLAMADA KOLAYLIK SAĞLAMAKTADIR. İSTENILIRSE TANJANT VE KOTANJANT DEĞERLERIDE BU DEĞERLER YARDIMI ILEDE HESAPLANABILIR.

KAYNAKLAR:
MEB YAYINLARI İLKÖĞRETIM 8 MATEMATIK DERS KITABI

PROJENİN TAKVİMİ:
2-30 KASIM: PROBLEM TESPITI, LITERATÜR TARAMASI

PROJE BÜTÇESİ:
10 TL

DESTEK ALINAN KİŞİ VE KURUMLAR:
OKULUMUZUN MATEMATIK ÖĞRETMENLERI