Mikrodünyaya Yolculuk 2015

Mikrodünyaya Yolculuk isimli projemiz, TÜBİTAK’ın “4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları” programı kapsamında ülke genelinde desteklenmesi uygun bulunan 39 proje içerisine girmiştir.

Proje 01.06.2015-12.06.2015 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesinde gerçekleştirilecektir. Proje yürütücülüğünü Düzce Üniversitesi, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Serpil UĞRAŞ’ın üstlendiği proje alanında uzman bir ekip ile gerçekleştirilecektir. Proje ekibinde Eğitmen ve Rehber personel olarak, Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri ile Düzce İli Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı liselerde görev yapan Biyoloji öğretmenleri yer almaktadır.

Bu projede amacımız, 5. ve 6. sınıf ilköğretim öğrencilerine tüm çevremizi adeta hava gibi saran mikroorganizmaların farkındalığını kazandırarak, yaşamın içinde mikroorganizmalarla birlikte, zarar görmeden yaşamayı öğretebilmek, bu mikroskobik canlılara karşı bilinçli olunduğu ve doğru kullanıldıkları takdirde bizlere sağlıklı ve yaşanabilir bir dünyanın kapılarını açtıkları konusunda önemli kazanımlar edinmelerini sağlamaktır.

Projede, probiyotik bakterilerin tanımı, önemi, günlük yaşantımıza bu dost canlıların nasıl entegre edilebileceği fikri, hem teorik hem uygulamalı olarak öğrencilere kavratılmaya çalışılacaktır. Bu öğrenimler, duyarak, görerek, dokunarak ve hatta tadarak gerçekleşecektir. Bağışıklık sistemi ve mikroorganizmalar arasındaki ilişki yine eğlenceli etkinlikler yardımıyla öğrenciye aktarılacaktır. Bununla birlikte, mikrobiyal ürün olarak karşımıza çıkan antibiyotikler dost mu? düşman mı? soruları deneyler yardımıyla anlatılarak, yanlış antibiyotik kullanımları ve buna karşı bakterilerin nasıl direnç kazandıkları konusunda özellikle drama etkinlikleri ile farkındalık oluşturulacak; öğrenciler, bu büyük sorunun çözümünde, bağışıklık sistemi ve probiyotik bakterilerin yeri konusunda bilgilendirilecektir. Geçmişten günümüze sadece korkutucu yaratıklar olarak tanıtılan mikroorganizmaların korkutucu olmadığı, aksine yaşamın devamlılığı için çok gerekli oldukları konusunda günlük yaşantımızdan örnekler verilerek öğrencilerin mikroorganizmalara karşı ufuklarının açılmasına katkı sağlanacaktır.

Hedef kitlemiz, hem kırsal hem de kentsel kesimde bulunan ilköğretimin 5. ve 6. sınıf öğrencileriyle, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı yetiştirme yurtlarındaki aynı yaş grubu toplam 28 öğrencidir. Proje kapsamında, öğrencilerin bilimsel düşünme yetilerini geliştirmeye yönelik teorik dersler ve dersleri destekleyecek nitelikte deneysel ve sanatsal etkinlikler yaptırılacaktır.

Katılım;

Proje katılımcıları iki farklı grup olmak üzere internet sitesi üzerinden etkinliğe katılmak üzere başvuran öğrencilerden aşağıdaki kriterlere göre seçilecektir.

  • 1. grupta 14 kişi 5. ve 6. Sınıf öğrencisi olacak şekilde (4 öğrenci Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarından seçilecektir).
  • 2. grupta 14 kişi 5. ve 6. Sınıf öğrencisi olacak şekilde (4 öğrenci Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarından seçilecektir).

En kısa sürede web sayfasından başvuru formları yayınlanacaktır.

 

Proje Yürütücüsü

Yrd. Doç. Dr.SERPİL UĞRAŞ

serpilugras@duzce.edu.tr