KEÇENİN ISI YALITIMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI
Bu Benim Eserim Proje Yarışması
İLİ: AFYONKARAHİSAR

OKUL ADI: Aydın Doğan Bilim ve Sanat Merkezi

HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Mustafa Aktaş – Gökhan Oyur

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Özlem Yakut

PROJE AMACI:
Geleneksel yapı malzemesi kerpiçin , alçı ve keçe tozu ile güçlendirilerek yeni bir yalıtım malzemesi oluşturmak.

PROJE HEDEFİ:
ALÇI VE KEÇE TOZU İLE GÜÇLENDİRİLMİŞ ISI YALITIM DEĞERİ YÜKSEK SIVA MALZEMESİ OLUŞTURMAK. KEÇENİN SIVA ALTINA MONTE EDİLEREK YALITIM MALZEMESİ OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİ GÖSTERMEK KEÇE VE KEÇE TOZUNUN ISI YALITIMINDAKİ ÖNEMİNİ BİLİMSEL VERİLERLE GÖSTEREREK MODERN YAPILARDA DA KULLANILMASINI SAĞLAMAK.

PROJE ÖZETİ:
Amacımız kerpiçi, alçı ve keçe tozu ile güçlendirip ısı yalıtım değeri yüksek sıva malzemesi oluşturmaktır.karşılaştırmalı deneyler yaparak keçe ve keçe tozunun ısı yalıtımındaki önemini bilimsel verilerle göstermeye çalıştık.alçı-kerpiç karışımına belli oranlarda keçe tozu karıştırarak sıva harçları oluşturduk. Bunlarla ısı ölçüm deneyleri gerçekleştirdik. Keçe ve keçe tozunun ısı yalıtımında etkin bir şekilde kullanılabileceği yapılan deneyler sonucunda görülmüştür.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:
İnsan nufusu ve yaşam kalitesi arttıkça buna paralel olarak enerji ihtiyacı da artmaktadır. Dünya üzerindeki enerji kaynakları kısıtlıdır. Isınma amaçlı kullanılan fosil yakıtlar doğayı kirletmekte ve çevreye zarar vermektedir. Doğalgaz gibi enerji kaynaklarında ise ülkemiz dışa bağımlı haldedir. Enerji tasarrufu için binaların ısı yalıtımı çok iyi olmalıdır. İşte bu noktada projemiz, sıva malzemesi içerisinde keçe tozunun da kullanılması fikri ile başladı. Konu ile ilgili ilk önce literatür taraması yaptık. Araştırmalarımız sonucunda itü de 1978?den bu yana kerpiç üzerine çalışmaların yapıldığı ve geleneksel kerpiçin, araştırma kapsamında %10 alçı ile stabilize edildiği ve alker olarak isimlendirildiği bilgilerine ulaştık. Bizde buradan yola çıkarak alker?e belli oranlarda keçe tozu karıştırarak sıva harçları oluşturduk. Keçe tozunu önce 2 mm çaplı elekten geçirdik. Ayrıca keçenin sıva altı uygulamasını da yaptık. Bunlarla ısı ölçüm deneyleri gerçekleştirdik. 1.karışım: (keçesiz) %85 toprak – % 10 alçı – %5 kireç ve 700 ml su 2.karışım: ( %5 keçe tozu ) %80 toprak – %10 alçı – %5 kireç – %5 keçe tozu ve 650 ml su karıştırılarak oluşturulan sıva harcı 3.karışım: ( % 20 keçe tozu ) %65 toprak – %10 alçı – %5 kireç – %20 keçe tozu ve 400 ml su karıştırılarak oluşturulan sıva harcı 4.karışım: (sıva altı keçe) Keçeyle kaplamadan sonra %85 toprak – % 10 alçı – %5 kireç ve 700 ml su ile hazırlanan sıva uygulaması 5.karışım: (beton) 2 kısım kum – 1 kısım çimento karışımı Deney sonuçları : Betona göre %5 keçe oranı olan karışımda % 43 artışla enerji tasarrufu yapıldığı, %20 keçe de % 5 keçe karışımına göre % 18 oranında enerji tasarrufu yapıldığı, %20 keçe karışımına göre keçe sarılı numunede %28 enerji tasarrufu yapılmış olduğu deneysel ölçümlere göre hesaplanmıştır.

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI
Bu Benim Eserim Proje Yarışması
Proje Yarışması
Bu Benim Eserim
Fen ve Teknoloji Projesi
Matematik Projesi